News

Bolnavii, loviţi de lipsa medicamentelor: Flixotide Nebules, de negăsit în farmacii! Ministerul Sănătății le anunță pe stoc, farmacistele ridică din umeri

08.04.2020 | 19:46
Flixotide Nebules este recomandat adeseori de pediatrii, dar de negăsit în farmacii. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Flixotide Nebules este o suspensie de inhalat pentru nebulizator preferată și mai ales recomandată de pediatrii, dar una de negăsit în farmacii! De altfel, România pare că s-a specializat în medicamente lipsă, în ciuda faptului că Ministerul Sănătății le anunță disponibile și în stocuri.

Flixotide Nebules, suspensia recomandată de pediatrii, de negăsit în farmacii!

Au fost mai întâi medicamentele diabeticilor, categorie de oameni lăsată aproape de izbeliște în plină pandemie de coronavirus. Oamenii s-au plâns în zadar, au explicat autorităților că din farmacii lipsesc cu desăvârșire pastile care le asigură ziua de mâine, dar rezolvarea a întârziat.

ADVERTISEMENT

Culmea, la Minister, pe site-ul care gestionează stocurile, Siofor, Metfogamma sau Glucophage, apăreau disponibile în cantități mici. Nu și în punctele de comercializare, acolo unde farmacistele par că s-au specializat în a ridica din umeri și a spune că nu există cele solicitate.

Ministerul Sănătății le anunță pe stoc, farmacistele ridică din umeri

A urmat Euthyrox, un medicament pentru glanda tiroidă, unul îndelung vânat prin farmacii, dar fără succes. Oamenii se plâng și spun că nu există nici măcar înlocuitor într-un context și așa dificil. Culmea, dar și în acest caz, pe stocuri apăreau disponibile mai multe unități.

ADVERTISEMENT

Stocurile Ministerului, nu cele ale farmaciilor care transmit că n-au mai văzut de foarte mult timp acest medicament. „Dacă ne raportăm strict la această substanță și la această categorie de pacienți, da, în România există o criză. În acest moment nu știu să mai existe Euthyrox prin farmacii, indiferent de numele ei”, a spus exclusiv pentru FANATIK, Andreea Chivu, reprezentant al unei companii farmaceutice.

Apoi, la rând au venit copiii. De fapt, aceștia n-au lipsit niciodată, doar că, având o libertate de mișcare mai mare, părinții reușeau să gestioneze cumva situația. Starea de urgență a dat totul peste cap și a adus o întreagă nebunie.  Astfel, Flixotide Nebules, poate cel mai recomandat tratament de către pediatrii în perioada virozelor, a devenit peste noapte o adevărată minune.

ADVERTISEMENT

Ce tratează Flixotide Nebules şi impactul medicamentului la nivelul plămânilor

Concret, Flixotide Nebules conţine ca substanţă activă propionat de fluticazonă. Aceasta aparţine unui grup de medicamente denumite glucocorticoizi sau steroizi. Glucocorticoizii, datorită acţiunii antiinflamatorii, sunt utilizaţi în tratamentul astmului bronşic, reducând edemul şi iritaţia de la nivelul pereţilor căilor aeriene mici din plămâni. Ameliorează simptomele respiratorii şi ajută la prevenirea crizelor de astm bronşic.

„Ajută, într-adevăr, nu e degeaba cel mai căutat. Dar căutat rămâne. Pentru că și în cazul lui putem să vorbim de o criză constantă. El apare pe stocuri, toată lumea are acces, toată lumea poate să vadă că există, dar nu prea ajunge în farmacii”, a continuat Andreea Chivu

ADVERTISEMENT

Și în acest caz, Flixotide Nebules apare în Sistemul electronic de raportare al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor de pe piața farmaceutică din România. Nu și în farmacii, acolo unde „n-avem” a devenit expresie de bază în cazul unor medicamente.

ADVERTISEMENT