News

Bomba ecologica de la CAROM Onești, ținută la secret ! Lista substanțelor cancerigene, care pot produce mutații genetice și deces, ascunsă de către autorități

FANATIK vine cu dezvăluiri noi despre pericolul de la CAROM Onești, acolo unde autoritățile țin sub tăcere situația deșeurilor cancerigene ce amenință viețile și viitorul a mii de români și întreg bazinul Dunarii.
17.04.2024 | 12:01
La CAROM Onești au fost descoperite substanțe periculoase care pot contamina zona și bazinul hidrografic, până la Dunăre / Colaj foto: FANATIK
ADVERTISEMENT

În toamna anului 2019, după mai multe încercări nereușite, fostul combinat de cauciuc sintetic și produse petrochimice CAROM a fost vândut la licitație publică. Noul proprietar, o companie băcăuană controlată de omul de afaceri Gheorghe Vlasie, și-a frecat mâinile. Pentru 1,7 milioane de euro, Mavgo Holding SRL s-a ales cu 2,5 milioane de metri pătrați de teren și cu o ruină care valora undeva la 10 milioane de euro doar dacă era vândută la fier vechi.

Termenul de închidere al depozitului de deșeuri de la CAROM a expirat în anul 2017

Ca și în cazul altor licitații publice, platforma industrială a fost vândută după principiul ”așa cum este, acolo unde este”. În momentul în care a semnat Caietul de sarcini, noul proprietar și-a asumat și obligațiile de mediu, impuse de APM Bacău (Agenția pentru Protecția Mediului Bacău), referitoare la închiderea depozitului de deșeuri rezultat din procesul de epurare a apelor reziduale. Depozitul este format din patru batale, se află la 50 de metri de albia râului Trotuș și conține 500.000 mc de substanțe clasificate prin hotărâre de guvern drept nepericuloase. (Citește aici dezvăluiri FANATIK despre bomba ecologică de la CAROM Onești)

ADVERTISEMENT

În acord cu legislația europeană, depozitul de deșeuri de la CAROM trebuia neutralizat încă din anul 2017, însă proiectul de închidere, evaluat la aproximativ 5 milioane de euro nu a mai fost realizat de fostul proprietar, Energy Bio Chemicals, din lipsă de bani.

Obligația de a ecologiza și închide zona a fost transferată către Mavgo Holding, care a început să ”sape” și a aflat că lucrurile sunt mult mai grave. În aprilie 2023, Mavgo a comandat un raport de expertiză, de unde rezultă că substanțele ”nepericuloase” de la CAROM sunt, în realitate, unele periculoase, cu potențial cancerigen și mutagen, situație în care procedura de ecologizare (una mult mai complexă) poate ajunge la 60 de milioane de euro. Mavgo a denunțat contractul de vânzare-cumpărare în instanță (clauzele referitoare la obligațiile de mediu), însă a pierdut procesul. (Citește aici despre cum au ascuns autoritățile, de-a lungul timpului, dezastrul de la CAROM Onești)

ADVERTISEMENT

Substanțele toxice pot contamina întregul bazin hidrografic, până la Dunăre

FANATIK a intrat în posesia raportului de expertiză, semnat de doi reputați specialiști: Dr Ing. Neculai Scânteianu (Ecologie și protecția mediului) și Dr. Ing. Chim. Maria Petruc (Chimia și ingineria substanțelor organice, Petrochimie și Carbochimie). Aceștia au prelevat circa 40 de mostre de pe cele patru batale, pe care le-au trimis către analiză unui laborator acreditat la nivel european (EA), Wessling România.

Concluzia specialiștilor, pe baza datelor din raport, este că că substanțele găsite aici sunt extrem de nocive, atât pentru om cât și pentru mediul înconjurător, iar pericolul de contaminare este unul uriaș și pe termen lung. Mai mult, din cauza apropierii râului Trotuș, substanțele toxice pot ajunge până la Dunăre și pot provoca unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istoria României.

ADVERTISEMENT

”Având în vedere constituenții chimici prezentați mai sus, identificați prin analizele de laborator în nămolurile din cele 4 batale, concentrațiile extrem de mari în care aceștia se găsesc în nămolurile respective și proprietățile de periculozitate pe care, în situațiile de mai sus, aceștia le pot genera asupra mediului înconjurător și sănătății umane, și având în vedere, de asemenea, volumul total de nămol din cele 4 batale (peste 500.000 mc) și vulnerabilitatea batalelor prin amplasarea lor în imediata apropiere a râului Trotuș (50 m) care, în aceleași situații critice, ar ajunge în râul Trotuș și ar putea determina contaminarea pe termen lung nu doar a râului Trotuș ci a întregului bazin hidrografic al râului Siret și al afluenților acestuia.

Consecințele ar fi extrem de grave asupra ecosistemului acvatic, a alimentării cu apă în sistem centralizat din surse de suprafață și subterane, efecte ce se pot extinde până la Fluviul Dunărea, toate acestea au condus la concluzia, fără echivoc, a experților, conform căreia nămolurile din cele 4 batale reprezintă deșeuri periculoase și pot genera cel puțin 7-8 proprietăți de periculozitate din cele 15 reglementate în Directiva-cadru a Deșeurilor”, se arată în raportul citat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Metalele grele de la CAROM pot provoca mutații genetice

Substanțele identificate în urma analizelor de laborator scot la iveală un pericol uriaș, pe care autoritățile române au ales, cu bună știință, să-l ignore chiar și după ce FANATIK a început seria dezvăluirilor despre ”moartea de la CAROM”, în urmă cu câteva luni.

Din cele 40 de probe de nămol au fost identificate metale grele în concentrații extrem de mari.

Cadmiul este o substanță considerată foarte toxică și cu efecte pe termen lung asupra mediului acvatic. Substanța este mortală în caz de inhalare, iar în caz de expunere prelungită și repetată poate provoca leziuni ale organelor. De asemenea, Cadmiul este o substanță cancerigenă, susceptibilă a dăuna fertilității sau fătului și provoacă mutații ale celulelor embrionare, precum și unele anomalii genetice. Pentru Cadmiu, specialiștii au găsit concentrații de 0,8-48,4 ori mai mari decât cele admise în depozitele de deșeuri nepericuloase. Limitele maxime sunt depășite și pentru depozitele de deșeuri periculoase, de la 0 la 9,66 ori.

Cromul și Cuprul sunt metale grele considerate foarte toxice pentru mediul acvatic și cu efecte pe termen lung. Substanța a fost găsită cu 8,27 – 77,4 ori  (respectiv 4,78 – 90,4) mai mari pentru depozitele de deșeuri nepericuloase și cu 1,18 – 11,06 (respectiv 2,39 – 40,2) ori mai mari pentru cele periculoase.

Mercurul este un alt metal greu descoperit la CAROM. Potrivit specialiștilor care au elaborat raportul, acesta este mortal în caz de inhalare, provoacă leziuni ale organelor în caz de expunere prelungită și este foarte toxic pentru mediul acvatic, având efecte pe termen lung. Concentrația Mercurului indentificată în cele patru batale este de 16,65 – 220 de ori mai mari pentru depozitele cu deșeuri nepericuloase și cu 1,66 – 22,05 ori mai mari pentru depozitele cu deșeuri periculoase.

Substanțele de tip PCB ajung în organismul copiilor prin laptele matern!

În afară de metale grele, la CAROM au fost identificate substanțe de tip PCB (bifeni policlorurați), clasificate ca periculoase și caracterizate de o puternică persistență în mediu, datorită bioacumulării de-a lungul lanțului alimentar.

Deoarece sunt foarte solubile în lipidele biologice, PCB-urile se acumulează în mediul acvatic, animalele terestre și oameni și se biomagnifică în lanțul trofic.

Expunerea umană cea mai ridicată la PCB este datorată consumului de pește contaminat și prin contactul cu echipamente și materiale produse înainte de 1977. De asemenea, PCB pot fi transferate în organismul copiilor prin laptele matern.

”Studii recente indică faptul că, consumul matern de pește contaminat cu PCB poate cauza perturbări ale parametrilor de reproducere și deficiențe neurocomportamentale și de dezvoltare ale nou născuților și copiilor”, se arată în raport. Agenția Internațională pentru Cercetări în domeniul Cancerului (IARC) a clasificat substanțele de tip PCB ca fiind carcinogene pentru oameni.

Concentrația substanțelor de tip PCB de la CAROM Onești depășește cu până la 2.000 de ori valorile normale, până la 20 de ori pragul de alertă (la care trebuie avertizate autoritățile și la care necesită monitorizări suplimentare) și cu până la 4 ori mai mari decât pragul de intervenție (la care autoritățile competente au obligația să dispună de urgență executarea de studii de evaluare a riscului).

Concentrații de zeci de mii de ori peste limita normală la Benzen și Toluen!

Un alt indicator care le-a atras atenția specialiștilor care au analizat probele de la cele patru batale este BTEX (Benzen, Toluen, Etil-benzen și Xilen).

Benzenul este foarte inflamabil sub formă lichidă sau de vapori și poate fi mortal în caz de înghițire. Substanța provoacă iritarea pielii, iritarea gravă a ochilor și poate provoca anomalii genetice. Potrivit specialiștilor, Benzenul este încadrat în clasa Carc1A, care poate provoca cancer, iar în caz de expunere repetată sau prelungită duce la leziuni ale organelor.

În privința concentrației, Benzenul a fost identificat în la valori între 1.000 și 52.000 de ori mai mari decât cele normale. Pragul de alertă a fost depășit cu până la 1040 de ori, iar cel de intervenție de până la 260 de ori.

Toluenul, o substanță inflamabilă, poate fi mortală în caz de înghițire sau de pătrundere pe căile respiratorii. Specialiștii avertizează că Toulenul este susceptibil de a dăuna fertilității sau fătului și poate provoca somnolență sau amețeală. La CAROM, substanța a fost găsită în concentrații mari: de până la 24.000 de ori mai mari decât valoarea normală, cu până la 40 de ori mai mari decât pragul de alertă și cu până la 12 ori peste pragul de intervenție.

Etil-benzenul, o substanță din categoria celor periculoase, poate provoca leziuni ale organelor în caz de expunere, este mortală în caz de înghițire și nocivă pentru mediul acvatic, pe termen lung. Etil-benezenul are valori de până la 46.000 de ori mai mari decât valoarea normală, până la 40 de ori peste pragul de alertă și până la 46 de ori peste cel de intervenție.

Substanțele p-Xilen și o-Xilen, inflamabile sub formă lichidă și de vapori, sunt nocive în contact cu pielea și în caz de inhalare. Aceste substanțe au fost identificate în concentrații uriașe la CAROM: până la 20.000 (respectiv 6.600) de ori peste valoarea normală, de 66,66 (respectiv 22) de ori peste valoarea admisă pentru pragul de intervenție și de 40 (respectiv 13) de ori mai mari decât valorile admise pentru pragul de intervenție.

Moartea vine de la CAROM ! Avertismentul experților: “Indubitabil, substanțele sunt foarte periculoase”

Concluzia unanimă a experților este că statul român trebuie să reîncadreze deșeurile de la CAROM din ”nepericuloase” în ”periculoase”, și să ia măsuri pentru asigurarea unor soluții de ecologizare în raport cu gravitatea situației. FANATIK a solicitat un punct de vedere din partea Ministerului Mediului referitor la soluția de reîncadrare a deșeurilor încă din iulie 2023, însă nu am primit niciun răspuns.

Cât de gravă este, în prezent, situația de la CAROM? Răspunsul la această întrebare apare tot în raportul de expertiză semnat de cei doi specialiști.

”Rezultatele analizelor de laborator care au evidențiat existența în compoziția nămolurilor din cele patru batale a mai multor substanțe periculoase, unele cu grad ridicat de periculozitate/toxicitate (ex. metale grele: cadmiu, crom, cupru, mercur, hidrocarburi aromatice policlorurat=PCB, hidrocarburi aromatice mononucleare fără oxigen=BTEx) care, în situații critice (ploi torențiale, inundații, alunecări de teren, ruperea digurilor, batalelor, cutremure de pământ cu magnitudini mari, prăbușirea accidentală a unor aparte de zbor în batalele de nămol sau pătrunderea întâmplătoare a unor animale pe suprafețele batalelor), toate acestea pot avea consecințe foarte grave, chiar dezastruoase atât pentru mediul înconjurător cât și pentru sănătatea umană, a plantelor și animalelor.

Prin urmare, concluzia cu privire la caracterul periculos sau nepericulos al nămolurilor este următoarea: indubitabil, nămolurile din cele patru batale se încadrează în categoria deșeurilor periculoase”, se arată în raport.

ADVERTISEMENT