News

Război în Ucraina, ziua 758. Atac masiv al rușilor în Harkov. Rachetele au vizat sursa de alimentare cu energie electrică. Update

Război în Ucraina, ziua 758. În contextul unor noi bombardamente masive ale rușilor, Volodimir Zelenski cere Occidentului mai multe sisteme de apărare aeriană.
22.03.2024 | 08:24
Razboi in Ucraina ziua 758 Atac masiv al rusilor in Harkov Rachetele au vizat sursa de alimentare cu energie electrica Update
Război în Ucraina, ziua 758. Zelenski cere Occidentului mai multe sisteme de apărare aeriană. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
22-03-2024
06:26

Sursa de alimentare cu energie electrică din Harkov, atacată de ruși

Orașul Harkov a fost atacat de ruși, vineri dimineață, încă de la primele ore. Primarul Ihor Terekhov spune că au avut loc 15 explozii, iar rachetele forțelor din Moscova au vizat sursa de alimentare cu energie electrică, arată Reuters.

Autoritățile locale mai spun că în urma atacurilor au fost întreruperi parțiale de curent. De asemenea, unele dintre pompele de apă din Harkov au fost afectate. Din primele informații, atacul nu s-a soldat cu persoane rănite sau decedate.

Și în centrul Ucrainei au fost raportate mai multe explozii. În orașul Viniția a fost avariat un „obiectiv de infrastructură critică”, așa cum a transmis primarul Serghei Borzov. Pe de altă parte, regiunea Zaporojie, ocupată de ruși, a fost și ea atacată în această dimineață.

Război în Ucraina, ziua 758. După ce Capitala Kiev a fost din nou ținta unor atacuri masive cu rachete din partea rușilor, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel disperat către partenerii din Occident.

Război în Ucraina, ziua 758. Zelenski cere Occidentului mai multe sisteme de apărare aeriană

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut statelor din Vest să dea dovadă de ”voinţă politică” pentru a-i ajuta ţara să facă faţă agresiunii Rusiei. În acest sens, Zelenski a cerut livrarea de mai multe sisteme de apărare antiaeriană.

ADVERTISEMENT

Apelul a venit după atacul masiv cu rachete din cursul dimineţii zilei de joi, asupra Kievului, relatează Ukrinform.net. Bombardamentele armatei lui Putin s-au soldat cu aproape 20 de răniți și zeci de clădiri rezidențiale avariate.

Această teroare continuă zi şi noapte. Unitatea lumii o poate opri atunci când ne ajută cu sisteme de apărare aeriană. Acum avem nevoie de această apărare aici, în Ucraina”, a afirmat Zelenski într-un mesaj transmis pe reţelele de socializare. Acesta a spus că Ucraina are nevoie în mod special de sisteme de apărare antiaeriană precum Patriot.

ADVERTISEMENT

Adresându-se la Consiliul European de la Bruxelles, liderul de la Kiev a mai spus că aceste sisteme nu sunt suficiente pentru a proteja întreaga Ucraină. El a dat de înțeles că protejarea spațiului aerian se poate face numai cu livrarea de avioane.

”Toată apărarea aeriană oferită Ucrainei, în special de către statele europene, menține orașele și satele noastre în viață. Dar sistemele de apărare aeriană existente nu sunt suficiente pentru a ne proteja întregul teritoriu de teroarea rusă.

ADVERTISEMENT

Vă îndemn să ajutați la protejarea orașelor noastre Harkov, Sumî, Dnipro, Odesa, Herson și altele. Trebuie să oferim protecție de încredere cerului deasupra liniei frontului. Trebuie să-l facem pe Putin să piardă bătălia pentru cerul ucrainean. Dacă o va face, va pierde și pământul”, a spus Zelenski.

Rusia pregătește o ofensivă în est

În aceste zile, Ucraina construiește fortificații defensive în zona Harkov în pregătirea unei viitoare ofensive rusești. Încă de joi, ucrainenii au săpat șanțuri adânci întărite cu scânduri de lemn și ciment.

ADVERTISEMENT

Potrivit Sky News, soldații ucraineni se pregătesc pentru o nouă încercare de atac a Rusiei la Kupiansk, în regiunea Harkov. Regiunea este apărată în ultimele luni împotriva forțelor ruse. Tranșeele vor sprijini trupele ucrainene în cazul unei retrageri din oraș.

ADVERTISEMENT