News

Bonus uriaș pentru judecătorii CCR care și-au încheiat mandatul. „E o problemă de loialitate, acești oameni când se pensionează nu pleacă acasă”

Cei trei judecători CCR, Dorneanu, Morar și Mona Pivniceru, care și-au încheiat mandatele de nouă ani săptămâna trecută au primit, potrivit legii, câte un bonus de aproape 28.000 de euro
17.06.2022 | 15:38
Bonus urias pentru judecatorii CCR care siau incheiat mandatul E o problema de loialitate acesti oameni cand se pensioneaza nu pleaca acasa
Bonus pentru pensionare la CCR. Sursa foto: Curentul.info
ADVERTISEMENT

Potrivit legii de funcționare a Curții Constituționale, atunci când un judecător își încheie un mandat de nouă ani primește ca bonus echivalentul a șase indemnizații lunare.

Bonus uriaș pentru judecătorii CCR

Săptămâna trecută președintele CCR, fostul deputat PSD, Valer Dorneanu, Daniel Morar, fostul șef al DNA, și Mona Pivniceru, fost ministru al justiției în cabinetele Ponta I și II, și-au încheiat mandatele de nouă ani la Curtea Constituțională. Deșii un judecător constituțional are un salariu lunar de aproape 25.000 de lei pe lună, legea de funcționare a CCR prevede ca atunci când un judecător își încheie mandatul să primească o indemnizație echivalentă cu șase salarii lunare.

ADVERTISEMENT

„La încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului acestuia sau a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă de 6 luni de activitate”, se arată la alineatul 5, al Articolului 71 din Legea 47/1992.

Spre exemplu, Valer Dorneanu, a avut în anul 2020 o indemnizație de președinte al CCR de 295.692 de lei net, adică 24.600 de lei pe lună. La această sumă s-au adăugat și pensiile sale, 78.000 de lei pentru faptul că a fost parlamentar, și 454.000 de lei, cea de fost procuror. Potrivit declarației de avere din 2021, în cele cinci conturi deschise la Banca Comercială și Banca Transilvania, Dorneanu are economii de 808.673 de lei, adică echivalentul a peste 160.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Trebuie remarcat că în declarația de avere din anul 2014, aferentă anului 2013, primul an în care Valer Dorneanu ajungea la CCR, indemnizația anuală pe care o primea era de aproape 100.000 de lei, la care se adăuga pensia o pensie de 33.693 de lei, fostul președinte al Camerei Deputaților nu avea nicio economie. Primele economii apar abia un an mai târziu, atunci când menționează 56.500 de lei în primul său cont deschis al BCR.

La fel ca și Valer Dorneanu, ceilalți doi judecători CCR au părăsit instituția cu venituri considerabile. Daniel Morar, a încasat și el un salariu pe anul 2020 de 283.980, iar Mona Pivniceru a avut un salariu net de 290.000 de lei. Astfel, potrivit legii, cei trei judecători au primit peste 140.000 de lei doar pentru simplul fapt că și-au încheiat mandatele.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții se ridică întrebarea legitimă cu privire la scopul acestei prevederi, în condițiile în care judecătorii CCR sunt printre cei mai bine plătiți bugetari. Deputatul USR Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, este de părere că această prevedere este profund imorală în aceste condiții, și susține că USR dorește eliminarea ei.

„Lucrez la un proiect de lege pentru modificarea legii de funcționare a Curții Constituționale, iar aceasta este una dintre prevederile pe care vreau să le abrogăm. Acum, ca inspirație pentru acest articol, e posibil ca ea să vină pe ideea că ai niște limitări pe durata mandatului și atunci, când ți se termină mandatul, ca să nu rămâi brusc fără niciun fel de venit să ți se acorde o anumită indemnizație până când reușești să găsești o altă sursă de venit.

ADVERTISEMENT

La limită cineva ar putea spune că aceasta ar fi logica acestei prevederi, însă mie mi se pare imorală pentru că judecătorii de la CCR sunt extraordinar de bine plătiți și marea lor majoritate sunt oricum spre sfârșitul carierei și beneficiază oricum de pensie. Deci, la limită, aș înțelege aplicarea articolului doar în cazul unora care încă mai sunt activi pe piața muncii, dar și așa o perioadă de șase luni e oricum foarte lungă. Sperăm ca în următoarele săptămâni să putem depune un proiect de lege pentru modificarea legii CCR și să eliminăm aceste beneficii”, a declarat, pentru FANATIK, deputatul Silviu Dehelean.

O problemă de loialitate

Aproape nicio altă categorie de funcționari publici nu primește bonusuri pentru terminarea unui mandat sau funcție publică. Nici măcar angajații SRI nu beneficiază la pensionare de o astfel de prevedere. Pentru aceștia se acordă un bonus egal cu trei indemnizații lunare doar în cazul în care au devenit incapabili de muncă datorită unor acte în slujba patriei sau, așa cum menționează legea, „unor acte de devotament excepțional”.

Comentatorii politici subliniază că acest bonus primit de către judecătorii CCR pare mai mult un „bonus de loialitate” în condițiile în care de multe ori acești judecători nu ies pur și simplu la pensie ci rămân apropiați celor care i-au propulsat inițial în această funcție.

„Aici e o problemă de loialitate, pentru că putem observa că acești oameni și atunci când se pensionează ei nu pleacă acasă. De fapt, unii dintre ei sunt pensionari care au revenit în sistem la CCR și apoi se mai pensionează și de aici. Ei au reușit ceea ce teologii medievali credeau că nici Dumnezeu nu poate face, să plaseze un corp în două locuri diferite în același timp. Ei au reușit această supra-performanță. E o putere supra-divină.

Ai lucrat la stat, ai o pensie și la un moment dat constanți că o poți lua de la capăt și intri din nou în sistem și-ți vine imediat o altă pensie. Avem cazul fostului judecător CCR Toni Greblă, ajuns mare politician PSD numit prefect al Bucureștiului. Oare câte pensii adună omul acesta, pentru că el a fost și parlamentar, a fost și la CCR și acum e și la prefectură de unde probabil va ieși cu o pensie în plus”, a declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

Pe lângă fostul judecător CCR, Toni Greblă, care este unul dintre cei mai bogați pensionari ai statului român, ajuns acum prefect al Capitalei după ce a fost numit de către PSD, și alți foști judecători au rămas apropiați de formațiunile politice care i-au propulsat în această funcție.

La începutul acestei luni, fostul judecător CCR, Petre Lăzăroiu a călătorit în Grecia pentru a depune mărturie în procesul privind extrădarea fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, cel care a fugit din țară după ce a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare într-un dosar de corupție. „Modul în care a fost redactată hotărârea denotă partizanat vădit. Adică este ceva aproape inadmisibil să faci referiri la viaţa particulară a unui om, să faci observații personale asupra unui inculpat. M-au întrebat multe lucruri legate de procedura penală din România şi de ce se întâmplă în general”, a spus fostul judecător CCR într-o intervenție la postul Antena 3.

Un alt caz celebru este cel al actualului judecător CCR, Gheorghe Stan, fostul șef al Secției Speciale. În momentul în care, în anul 2020, PSD l-a susținut pentru numirea la Curtea Constituțională, Gheorghe Stan a făcut inițial o cerere către CSM prin care dorea să i se rezerve un post de procuror în cadrul fostei SIIJ la finalul celor nouă ani de mandat la CCR. Secția pentru procurori a CSM i-a refuzat această cerere, dar, câteva luni mai târziu, Gheorghe Stan a insistat cu o nouă cerere prin care dorea să i rezerve un post de procuror în Parchetul General. De această dată procurorii CSM au dat curs cererii fostului șef al SIIJ, care va avea astfel un post asigurat în magistratură la finalul mandatului de nouă ani de la CCR.

„Noi, la pensionarea din sistemul universitar primim cel mult șase strângeri de mână. Acești judecători constituționali sunt minerii sistemului juridic românesc. Aceste salarii fără număr au fost lansate de regimul lui Ion Iliescu care avea nevoie de ciomăgele minerilor. Acum au nevoie de ciomăgele juridice ale acestor politruci, majoritatea celor care au ajuns la CCR nu sunt specialiști în drept constituțional, nu au publicații ci mai degrabă doctorate plagiate, doctorate luate pe la seral sau prin Republica Moldova”, a mai declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu.

ADVERTISEMENT
Românca l-a cucerit pe Radu Banciu: „Fardată, e cea mai frumoasă femeie din...
Românca l-a cucerit pe Radu Banciu: „Fardată, e cea mai frumoasă femeie din lume!”
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a proclamat victoria. Senatorul Bernie...
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a proclamat victoria. Senatorul Bernie Sanders știe de ce au pierdut democrații alegerile. Update
Horoscop prima jumătate a lunii noiembrie. Camelia Pătrășcanu, imprudențe care schimbă destinul a...
Horoscop prima jumătate a lunii noiembrie. Camelia Pătrășcanu, imprudențe care schimbă destinul a două zodii!
Luptătorul MMA Conor McGregor, acuzat că a violat o femeie într-un hotel din...
Luptătorul MMA Conor McGregor, acuzat că a violat o femeie într-un hotel din Dublin: „A tras-o de gât, nu putea respira”
Devastat de pierderea uriașă, CTP nu s-a mai ascuns. Exigentul gazetar a recunoscut...
Devastat de pierderea uriașă, CTP nu s-a mai ascuns. Exigentul gazetar a recunoscut asta pentru prima dată!
'Sunt cea mai binecuvântată! Doamne, îți mulțumesc!' Lidia Buble, anunț de ultimă oră...
'Sunt cea mai binecuvântată! Doamne, îți mulțumesc!' Lidia Buble, anunț de ultimă oră pentru fanii ei. Artista e în culmea fericirii! Felicitări!
Mădălina, fosta ispita de la Insula Iubirii, îl acuză pe Dany Boy de...
Mădălina, fosta ispita de la Insula Iubirii, îl acuză pe Dany Boy de agresiune sexuală. Cum se apără vedeta de la Antena 1: „Mai vrea şi pensie alimentară”
Loredana a lăsat prea mult la vedere și tot internetul i-a sărit în...
Loredana a lăsat prea mult la vedere și tot internetul i-a sărit în cap. Cătălin Botezatu intervine: ”Gospodine frustrate”
Kamala Harris l-a sunat pe Donald Trump și s-a recunoscut învinsă. Discurs emoționant...
Kamala Harris l-a sunat pe Donald Trump și s-a recunoscut învinsă. Discurs emoționant în fața susținătorilor: ”Nu vom renunța să luptăm!”. Update
Vladimir Putin l-ar fi felicitat pe Donald Trump, în secret. Oficial, Kremlinul susține...
Vladimir Putin l-ar fi felicitat pe Donald Trump, în secret. Oficial, Kremlinul susține contrariul
Cei nouă președinți ai SUA care nu și-au dus mandatul până la final,...
Cei nouă președinți ai SUA care nu și-au dus mandatul până la final, din diverse motive
Lidia Buble a făcut anunțul despre sarcină. Artista este în culmea fericirii: „Nu...
Lidia Buble a făcut anunțul despre sarcină. Artista este în culmea fericirii: „Nu vreți să știți ce împlinire pot să simt”
CFR Marfă trece la program de lucru de 4 zile pe săptămână
CFR Marfă trece la program de lucru de 4 zile pe săptămână
BOALA SECRETĂ a lui Donald TRUMP. I-a schimbat COMPLET toată VIAȚA
BOALA SECRETĂ a lui Donald TRUMP. I-a schimbat COMPLET toată VIAȚA
Doliu în România. A murit un fost mare istoric
Doliu în România. A murit un fost mare istoric
Cea mai dură reacție după alegerea lui Donald Trump: „Triumful dezinformării. L-au iertat...
Cea mai dură reacție după alegerea lui Donald Trump: „Triumful dezinformării. L-au iertat de toate minciunile pe care le-a spus”
Două zodii vor avea parte de vestea vieții lor, la finalul acestei săptămâni....
Două zodii vor avea parte de vestea vieții lor, la finalul acestei săptămâni. Perioada grea se termină, în sfârșit, pentru acești nativi