News

Brânza de Sibiu, pericol pentru sănătate. Ce s-a descoperit despre cel mai popular produs de sibieni pe care mulți români îl adoră

Probleme cu brânza de Sibiu. Un control efectuat recent de DSVSA a scos la iveală faptul că acest produs pe care mulți români îl adoră poate fi un pericol pentru sănătate.
30.09.2023 | 16:21
Branza de Sibiu pericol pentru sanatate Ce sa descoperit despre cel mai popular produs de sibieni pe care multi romani il adora
Brânza de Sibiu poate reprezenta un pericol pentru sănătate. Semnal de alarmă tras de DSVSA. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Brânza de Sibiu este, fără îndoială, un produs pe care mulți români îl cumpără pentru calitatea sa desăvârșită. Din păcate, uneori, alimentul ciobanilor sibieni poate reprezenta o problemă pentru sănătate.

Brânza de Sibiu poate reprezenta un pericol pentru sănătate. Semnal de alarmă tras de DSVSA

De-a lungul anului 2023, inspectorii Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au analizat 79 de probe de brânză de Sibiu. S-a constatat că 14 dintre ele au arătat depășiri ale limitelor maxim admise pentru anumite criteriile microbiologice.

ADVERTISEMENT

Au fost analizate probe din diferite categorii de produse. De la telemea, caș și urdă, până la produse acidofile, unt și cașcaval. Rezultatele au fost alarmante.  Inspectorii au anunțat depășiri ale limitelor maxim admise pentru E. Colli, Salmonella SPP sau Stafilococ CP.

În urma controalelor efectuate la nivelul exploatațiilor de animale producătoare de lapte, au fost constatate neconformități de ordin structural și tehnologic (pavimente deteriorate, pereți și tavane ce prezentau exfolieri, folosirea materialelor greu de igienizat și dezinfectat, etc)”, transmite instituția, pentru publicația Turnul Sfatului.

ADVERTISEMENT

Date fiind aceste nereguli majore, DSVSA a dat amenzi în valoare de 81.400 lei. În plus, a fost emisă o ordonanță de suspendare a activității, precizează directorul executiv al instituției, Dr. Vasile Onoriu Fodor.

Inspectorii DSVSA, sfaturi pentru consumatori. Cum să recunoască produsele de calitate

În urma acestui incident, specialiștii de la DSVSA vin cu o serie de precizări pentru a-i ajuta pe consumatori să recunoască produsele de calitate. ”Pentru a diferenția produsele lactate de tipul telemea din lapte de oaie și telemea din lapte de vacă, trebuie să se aibă în vedere caracteristicile organoleptice ale acestora.

ADVERTISEMENT

Caracteristicile organoleptice ce trebuie luate în considerare sunt următoarele: aspect, consistență, culoare, gust, miros”, transmit inspectorii sanitar-veterinari.

Recent, Inspectorii Direcției Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Sibiu au dat amenzi mai multor șoferi care transportau animale vii și au confiscat aproape două tone de telemea.

ADVERTISEMENT

După controalele care au avut loc în perioada 27-28 septembrie, s-au depistat nereguli la modul în care animalele vii erau transportate, respectiv oi și vaci, fără documente sanitare specifice. În plus, s-au descoperit produse de origine animală în mijloace auto neautorizate sanitar veterinar, neigienizat și nedezinfectat și fără documente care să asigure trasabilitatea acestora.

Cei de la DSVSA au anunțat că 1.670 kg de telemea în valoare de 61.790 de lei a fost confiscate. Produsul era neetichetat. Pentru că nu s-au putut prezenta documente de proveniență care să ateste trasabilitatea, telemea a fost distrusă.

ADVERTISEMENT