News

Brânza de Sibiu, pericol pentru sănătate. Ce s-a descoperit despre cel mai popular produs de sibieni pe care mulți români îl adoră

Probleme cu brânza de Sibiu. Un control efectuat recent de DSVSA a scos la iveală faptul că acest produs pe care mulți români îl adoră poate fi un pericol pentru sănătate.
30.09.2023 | 16:21
Branza de Sibiu pericol pentru sanatate Ce sa descoperit despre cel mai popular produs de sibieni pe care multi romani il adora
Brânza de Sibiu poate reprezenta un pericol pentru sănătate. Semnal de alarmă tras de DSVSA. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Brânza de Sibiu este, fără îndoială, un produs pe care mulți români îl cumpără pentru calitatea sa desăvârșită. Din păcate, uneori, alimentul ciobanilor sibieni poate reprezenta o problemă pentru sănătate.

Brânza de Sibiu poate reprezenta un pericol pentru sănătate. Semnal de alarmă tras de DSVSA

De-a lungul anului 2023, inspectorii Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au analizat 79 de probe de brânză de Sibiu. S-a constatat că 14 dintre ele au arătat depășiri ale limitelor maxim admise pentru anumite criteriile microbiologice.

ADVERTISEMENT

Au fost analizate probe din diferite categorii de produse. De la telemea, caș și urdă, până la produse acidofile, unt și cașcaval. Rezultatele au fost alarmante.  Inspectorii au anunțat depășiri ale limitelor maxim admise pentru E. Colli, Salmonella SPP sau Stafilococ CP.

În urma controalelor efectuate la nivelul exploatațiilor de animale producătoare de lapte, au fost constatate neconformități de ordin structural și tehnologic (pavimente deteriorate, pereți și tavane ce prezentau exfolieri, folosirea materialelor greu de igienizat și dezinfectat, etc)”, transmite instituția, pentru publicația Turnul Sfatului.

ADVERTISEMENT

Date fiind aceste nereguli majore, DSVSA a dat amenzi în valoare de 81.400 lei. În plus, a fost emisă o ordonanță de suspendare a activității, precizează directorul executiv al instituției, Dr. Vasile Onoriu Fodor.

Inspectorii DSVSA, sfaturi pentru consumatori. Cum să recunoască produsele de calitate

În urma acestui incident, specialiștii de la DSVSA vin cu o serie de precizări pentru a-i ajuta pe consumatori să recunoască produsele de calitate. ”Pentru a diferenția produsele lactate de tipul telemea din lapte de oaie și telemea din lapte de vacă, trebuie să se aibă în vedere caracteristicile organoleptice ale acestora.

ADVERTISEMENT

Caracteristicile organoleptice ce trebuie luate în considerare sunt următoarele: aspect, consistență, culoare, gust, miros”, transmit inspectorii sanitar-veterinari.

Recent, Inspectorii Direcției Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Sibiu au dat amenzi mai multor șoferi care transportau animale vii și au confiscat aproape două tone de telemea.

ADVERTISEMENT

După controalele care au avut loc în perioada 27-28 septembrie, s-au depistat nereguli la modul în care animalele vii erau transportate, respectiv oi și vaci, fără documente sanitare specifice. În plus, s-au descoperit produse de origine animală în mijloace auto neautorizate sanitar veterinar, neigienizat și nedezinfectat și fără documente care să asigure trasabilitatea acestora.

Cei de la DSVSA au anunțat că 1.670 kg de telemea în valoare de 61.790 de lei a fost confiscate. Produsul era neetichetat. Pentru că nu s-au putut prezenta documente de proveniență care să ateste trasabilitatea, telemea a fost distrusă.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink