“Braveheart” Andy Murray, primul titlu ATP după doi ani şi şapte luni! A fost la un pas de retragere după operaţii grele şi un şold înlocuit! Video

SPECIAL FANATIK
Razvan Nicolae    Iulian Pavel   
în Tenis
21/10/2019, 09:24
“Braveheart” Andy Murray, primul titlu ATP după doi ani şi şapte luni! A fost la un pas de retragere după operaţii grele şi un şold înlocuit! Video SPECIAL FANATIK
"Braveheart" Andy Murray, primul titlu ATP după doi ani şi şapte luni

Andy Murray a revenit în lumea bună a tenisului şi a cucerit primul titlu ATP după doi ani şi şapte luni. Succesul a venit după o perioadă grea, în care scoţianul s-a luptat cu problemele de sănătate şi cu gândurile care îl împingeau spre retragere. În ianuarie, tenismenul de 32 de ani anunţa, cu ochii în lacrimi, că este posibil să nu mai joace. Nouă luni mai târziu, la Antwerp, Andy Murray îşi pune în palmares al 46-lea titlu în circuitul ATP.

Andy Murray, primul titlu ATP după ce-şi anunţase retragerea în ianuarie

Pe 20 octombrie 2019, Andy Murray a câştigat primu titlu ATP după doi ani şi şapte luni de agonie. O perioadă în care scoţianul s-a luptat cu operaţiile, iar tenisul părea doar o amintire frumoasă din trecutul apropiat. La Antwerp, tenismenul de 32 de ani l-a învins pe Stan Wawrinka în ultimul act, iar la final a izbucnit în lacrimi. De această dată au fost de fericire, nu ca în urmă cu nouă luni.

Pe 11 ianuarie 2019, Andy Murray, cu ochii în lacrimi, îşi anunţa retragerea din tenis“Nu mă simt deloc bine. Am făcut tot ce a depins de mine, însă am dureri mari. Nu mai suport durerea. Nu mai vreau să joc așa. Mai pot juca la un anumit nivel, însă nu unul de care pot fi mulțumit. Nu e însă vorba numai de asta. Nu mai pot îndura durerea! Nu mai vreau să joc așa. În decembrie, am vorbit cu echipa mea și le-am spus că nu mai pot continua în ritmul ăsta. Cred că mai pot rezista până la Wimbledon, acolo aș vrea să spun stop. Nu sunt însă convins că o să pot face asta. Acesta ar putea fi ultimul meu turneu”, spunea scoţianul înainte de Australian Open. La Antopizi, Roberto Bautista Agut l-a învins în turul 1, după un meci epic de cinci seturi. La finalul meciului, pe ecrane au apărut mesaje de felicitare de la foşti şi actuali tenismeni, semn că fusese ultima partidă a scoţianului.

  • 839 era poziţia ocupată de Andy Murry în clasamentul ATP pe 16 iulie 2018
  • 127 este poziţia ocupată de Andy Murry în clasamentul ATP pe 21 octombrie 2019

Calvarul lui Andy Murray: operaţiile care l-au ţinut departe de tenis

Cariera lui Andy Murray a fost marcată de probleme medicale, fostul număr 1 mondial ajungând des pe masa de operaţie. În 2013, la câteva luni după ce câştiga turneul de la Wimbledon, devenind primul britanic după Fred Perry (1936) care reuşea performanţa, scoţianul se opera din cauza problemelor la spate.

2017 a fost anul în care problemele grave au început să apară. Întâi durerile la cot l-au ţinut departe de teren, apoi şoldul a început să-l deranjeze. Pe 8 ianuarie 2018, Andy Murray şi-a anunţat fanii că a suferit o intervenţie chirurgicală. Cinci luni mai târziu, la mijlocul lui iunie, a revenit în circuit, totul după o pauză de 11 luni. Cu toate acestea, problemele de sănătate au continuat să-l macine, iar în ianuarie 2019 îşi anunţa retragerea. Pentru a scăpa de dureri, Andy Murray a apelat la o nouă operaţie prin care i-a fost reconstruit şoldul.

  • 4 martie 2017 – Andy Murray câştiga turneul ATP de la Dubai

Emoţiile lui Andy Murry după primul turneu ATP câştigat în 2019: “Nu mă aşteptam să câştig”

În iunie, Andy Murray a revenit în circuit şi a participat în proba de dublu de la ATP Queen’s Club Championships. La simplu a început să joace din august, iar rezultatele nu s-au legat până la Antwerp. În Belgia, scoţianul i-a depăşit pe Kimmer Coppejans, Pablo Cuevas, Marius Copil, Ugo Humbert şi Stan Wawrinka.

“Am fost agitat înaintea meciului. Nu mă simţeam în stare să câştig, nu mă aşteptam la asta. Mă simt bine, nu mai simt deloc durerea. Şoldul este ok, dar nu cred că este aşa doar pentru că e din metal. Ultimii ani au fost foarte dificili pentru mine. Sunt foarte fericit pentru ceea ce am reuşit aici”, a spus Andy Murray după ce a câştigat trofeul la ATP Antwerp.

  • 41 de săptămâni a stat Andy Murray pe primul loc ATP
Închide ×