News

Țara care a devenit cuib pentru spionii ruși. Noi identități pentru oamenii Moscovei, lecții de dans ca acoperire

Brazilia, noul teren de joc pentru spionii lui Vladimir Putin. Unii lucrează pentru serviciul de informații al armatei, temutul GRU.
19.07.2023 | 15:13
Tara care a devenit cuib pentru spionii rusi Noi identitati pentru oamenii Moscovei lectii de dans ca acoperire
Alexandr Bortnikov, directorul Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, FSB / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În mai puțin de doi ani, cel puțin trei spioni ruși sunt suspectați că și-au creat noi identități în Brazilia. Dar autoritățile din această țară investighează acum amploarea rețelei și speră să identifice noi agenți. Serviciile de informații din mai multe țări din întreaga lume suspectează că Brazilia a devenit un teren propice pentru spionii ruși.

Lacune în sistemul informațional

Din 2022, cel puțin trei ruși sunt suspectați că și-au creat noi identități în Brazilia, profitând de lacunele din sistemul local. Serviciile de informații locale cred că este posibil ca și alți agenți ruși să fi trecut prin această țară. Aceste suspiciuni au dat semnalul de alarmă atunci când un anume Victor Ferreira, cu pașaport brazilian în mână, a sosit pe aeroportul din Amsterdam în aprilie 2022. Cu toate acestea, Victor Ferreira nu exista.

ADVERTISEMENT

Cazul Serghei Cerkasov

Ferreira era de fapt Serghei Cerkasov, un cetățean rus care, la acea vreme, încerca să se infiltreze în Tribunalul Penal Internațional de la Haga. Trimis înapoi în Brazilia, a fost condamnat pentru fals, dar a negat că ar fi fost spion. Rusia a susținut, fără să convingă multă lume, că era traficant de droguri și a cerut extrădarea sa.

 

Spionul în cauză s-a dat drept un avocat în vârstă de 33 de ani. Nume de acoperire: Viktor Muller Ferreira. Naționalitate: brazilian. Tocmai fusese acceptat pentru un stagiu de analist junior la Curtea Penală Internațională, în cadrul Departamentului de Examene Preliminare. Un job care presupune studierea și analiza tuturor dosarelor care ajung pe masa procurorului – inclusiv a celor referitoare la posibile crime de război comise de soldații ruși în Ucraina – pentru a verifica dacă există motive pentru a deschide o anchetă. În fiecare an, CPI oferă 200 de stagii de acest tip studenților și absolvenților de drept sau de psihologie socială, scrie Francetv Info.

ADVERTISEMENT

„Amenințare de nivel înalt”

Dar, când a aterizat pe aeroportul din Amsterdam, în aprilie, 2022, a fost ridicat de serviciile secrete olandeze și trimis înapoi în Brazilia, unde se află în închisoare în așteptarea procesului. Erik Akerboom, directorul general al agenției olandeze de informații, a declarat: „Acest lucru ne arată în mod clar ce fac rușii, încercând să obțină acces ilegal la informații din cadrul CPI. Noi clasificăm acest lucru ca fiind o amenințare de nivel înalt”.

În spatele acestui pseudonim se afla un rus de 36 de ani din Kaliningrad: Serghei Vladimorovici Cerkasov, care își perfecționa acoperirea de peste zece ani – ca spionii ruși din timpul Războiului Rece – programul „clandestinilor” relansat de Vladimir Putin. Cerkasov a făcut multe sub identitatea de Viktor Muller Ferreira. O diplomă în științe politice la Dublin, un masterat specializat în politică externă la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore.

ADVERTISEMENT

I se spunea „Gringo”

„Mă simt furios, mă simt prost, mă simt naiv. Am fost păcălit”, a spus unul dintre profesorii săi, Eugene Finkel, care încă nu poate trece peste faptul că i-a scris o scrisoare de recomandare pentru stagiul său la CPI. Spionul inventase o mulțime de anecdote foarte precise (și ușor fanteziste): Faptul că ura peștele, că la școală se îndrăgostise de profesoara sa de geografie sau că i se spunea „Gringo” pentru că, cu pielea sa albă și părul blond cu tendință spre roșcat, „semăna mai degrabă cu un german” decât cu un brazilian.

În această relatare inventată, el a susținut, de asemenea, că s-a întors în Brazilia în august 2010 pentru a-și întâlni tatăl. După această întâlnire, a decis să rămână în țară „pentru a învăța limba și pentru a-și restabili cetățenia”. Alte detalii menite să acrediteze versiunea sa: într-un garaj în care lucra, exista un poster cu „tânăra Verónica Castro, înlocuit cu un poster cu Pamela Anderson”. În plus, Viktor-Sergehei mergea în mod regulat la „singurul club de noapte care difuzează muzică trance” din capitală.

ADVERTISEMENT

Lucra pentru temutul GRU

Potrivit serviciilor olandeze, Serghei Vladimorovici Cerkasov a lucrat pentru GRU, serviciul de informații militare rusesc. Un serviciu cu o reputație de temut. Mai mulți dintre membrii săi au fost acuzați de piratarea sistemelor informatice ale Partidului Democrat în momentul alegerilor prezidențiale americane din 2016 și este suspectat că a organizat mai multe asasinate cu țintă precisă ale unor inamici ai Kremlinului în străinătate.

Dacă s-ar fi alăturat CPI, ar fi putut face foarte mult rău: având acces la computere, ar fi putut să adune numeroase informații, să modifice sau chiar să distrugă documente sau dovezi ale crimelor de război comise de soldații ruși în Ucraina, care sunt investigate de CPI. Nu este pentru prima dată când Olanda demască agenți ai serviciilor secrete rusești pe teritoriul său, dar odată cu războiul din Ucraina, experții consideră că Rusia și-a relansat operațiunile de spionaj la scară largă.

Lecții de dans ca acoperire

În luna noiembrie a aceluiași an, un alt rus, care se dădea drept cercetător brazilian, a fost arestat în Norvegia. În cele din urmă, în 2023, o braziliancă a raportat dispariția partenerului ei. Acesta, proprietarul unui magazin de imprimante, a fost, de asemenea, considerat a fi un spion rus sub acoperire care, simțind că are probleme, a dispărut înainte de a fi descoperit. Spionii ruși și-au construit cu răbdare identitățile false pe o perioadă de câțiva ani, urmând studii superioare, cumpărându-și un apartament, căsătorindu-se și luând chiar lecții de dans.

Dar Brazilia nu pare să fie obiectivul lor: este mai degrabă un punct de plecare pentru a-și îndeplini misiunile în alte țări. Brasilia are o tradiție de a evita implicarea în conflicte internaționale majore, iar un pașaport brazilian nu ridică de obicei nici un semn de întrebare la punctele de trecere a frontierei. Dar, în principal, serviciile rusești au profitat de slăbiciunile și deficiențele în eliberarea documentelor de identitate locale.

O investigație privind amploarea rețelei

De fapt, documentele confiscate de la spioni nu erau documente false. Problema se afla în amonte: este foarte ușor de obținut un act de naștere pentru un adult în Brazilia. Iar odată ce acesta se află în mâna cuiva, obținerea unui pașaport brazilian perfect legal este o simplă formalitate. În ciuda unor îmbunătățiri, sistemul rămâne vulnerabil. Dar, datorită unui port USB aparținând unuia dintre spioni, brazilienii investighează acum amploarea rețelei. În cooperare cu diferite servicii de informații străine, ei speră să identifice noi spioni ruși care au trecut prin țară sau care sunt încă prezenți în Brazilia.

ADVERTISEMENT