News

Bucureştiul are printre cele mai scăzute preţuri la apartamente din UE. Parizienii sau praghezii muncesc de două ori mai mult pentru o locuinţă

Capitala României este orașul cu cele mai accesibile prețuri la locuințe din Uniunea Europeană. Ce țări mai oferă achiziții decente
18.03.2024 | 14:50
Bucurestiul are printre cele mai scazute preturi la apartamente din UE Parizienii sau praghezii muncesc de doua ori mai mult pentru o locuinta
Capitala României are cele mai mici prețuri din Europa pentru case. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Conform datelor prezentate de firma de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, Bucureștiul se numără printre orașele din Europa cu cele mai accesibile prețuri la locuințe și cu o ușurință ridicată în achiziționarea acestora.

București, orașul cu cele mai mici prețuri la imobiliare din Europa

Conform estimărilor, pe fondul unei evoluții economice pozitive și a condițiilor de finanțare mai favorabile, se preconizează că prețurile locuințelor vor crește în perioada următoare.

ADVERTISEMENT

În București, accesibilitatea la achiziționarea unei locuințe este una dintre cele mai ridicate, conform datelor publice privind prețul mediu solicitat pentru un apartament de 70 de metri pătrați în Europa. Totuși, se anticipează că această tendință va continua să se accentueze, începând cu anul viitor.

Comparativ cu alte capitale europene, Bucureștiul oferă prețuri rezidențiale competitive și un grad de accesibilitate în achiziționarea proprietăților relativ bun.

ADVERTISEMENT

„Creşterile preconizate ale salariilor pe fondul unei evoluţii economice pozitive, dar şi al relaxării condiţiilor de finanţare, vor favoriza majorarea preţurilor locuinţelor în perioada următoare, tendinţă pe care o vom vedea cel mai probabil manifestându-se mai accentuat începând cu anul viitor. Astfel, pe baza datelor publice privind preţul mediu solicitat pentru un apartament de 70 de metri pătraţi în Europa, nivelul de accesibilitate al achiziţionării unui astfel de apartament în Bucureşti este printre cele mai ridicate atât la nivel naţional, cât şi european, fiind necesare 96,2 salarii medii nete lunare”, potrivit comunicatului emis de

Cum arată prețurile din alte state europene

De exemplu, în orașe precum Londra, Munchen, Paris sau Zurich, prețurile medii pe metrul pătrat util sunt semnificativ mai ridicate, necesitându-se în anumite cazuri mai mult de 200 de salarii medii nete pentru a achiziționa un apartament.

ADVERTISEMENT

Perspectivele economice pozitive pentru România în următorii ani ar putea contribui la o creștere semnificativă a salariului mediu net lunar din București, ceea ce va influența în mod pozitiv gradul de accesibilitate al proprietăților rezidențiale.

De asemenea, se așteaptă ca scăderea preconizată a dobânzilor cheie să sprijine această tendință, care ar urma să înceapă treptat din 2024 și să continue în anii următori.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor furnizate de imobiliare.ro, prețul mediu solicitat pentru un apartament în București a fost de 1.663 euro pe metru pătrat util în luna februarie, cu o creștere moderată în comparație cu aceeași perioadă din anii anteriori. Acest nivel plasează capitala pe locul trei în ceea ce privește cele mai mari prețuri, după Cluj-Napoca și Brașov.

ADVERTISEMENT