Fotbal intern

Bucureştiul, tărâm interzis pentru U Craiova! Cifrele care le dau fiori oltenilor înainte de derby-ul cu FCSB! Video

23.02.2019 | 15:28
Bucureştiul, tărâm interzis pentru U Craiova în meciurile cu FCSB
ADVERTISEMENT

Bucureştiul este tărâm interzis pentru U Craiova, cel puţin când vine vorba de meciurile cu FCSB. Oltenii nu au mai câştigat un meci împotriva roş-albaştrilor din toamna anului 1989, iar visul jucătorilor antrenaţi de Devis Mangia este să spargă blestemul. În ultimii 30 de ani, oltenii au jucat 26 de meciuri pe terenul steliştilor, însă de fiecare dată au părăsit gazonul fără să cunoască victoria.

Pe 29 noiembrie 1989, U Craiova obţinea ultima victorie la Bucureşti în faţa Stelei. Oltenii se impuneau în Ghencea, scor 2-1, graţie golurilor marcate de Ştefan Stoica şi Dănuţ Bică. Gabi Balint înscria golul de onoare al gazdelor. Pentru Universitatea Craiova au urmat 30 de ani de secetă în faţa Stelei/FCSB în meciurile jucate în Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Bucureştiul, tărâm interzis pentru U Craiova. Luptă crâncenă pentru titlu

Din noiembrie 1989 şi până în prezent, Bucureştiul a fost un tărâm interzis pentru U Craiova. La primul meci jucat în Bucureşti după Revoluţie, partidă disputată pe 3 martie 1991, Steaua îi învingea pe olteni, scor 1-0, într-un sezon în care echipa antrenată de Sorin Cârţu câştiga pentru ultima oară în istorie titlul. De altfel, cele două echipe s-au luptat la titlu până la final, când golaverajul a făcut diferenţa. În cazul în care erau luate în calcul rezultatele directe, Steaua ar fi câştigat campionatul, în condiţiile în care meciul din tur se terminase la egalitate, scor 1-1.

La patru ani distanţă de la meciul din 1991, Steaua Bucureşti şi U Craiova se luptau din nou la titlu, la fel cum se întâmplase şi în sezonul 1993-94. Pe 8 aprilie 1995, cele două formaţii se duelau în “Ghencea”, iar oltenii, antrenaţi pe atunci de Victor Piţurcă, aveau nevoie de o victorie ca să nu piardă contactul cu primul loc, ocupat de “militari”. Marius Lăcătuş a marcat singurul gol al meciului, iar Steaua câştiga şi în acel an titlul de campioană a României.

ADVERTISEMENT

Steaua, opt victorii consecutive pe teren propriu cu U Craiova. Lăcătuş, intrare criminală la Chivu

Perioada 8 aprilie 1995 – 12 august 2001 a coincis cu opt victorii consecutive obţinute de Steaua, pe teren propriu, în faţa Universităţii Craiova în campionat. Printre rezultatele consemnate se numără două victorii categorice, 3-0 în sezonul 1996-97 şi 4-1 în sezonul 2001-02.

Pe 6 martie 1999 s-a disputat Steaua – U Craiova 2-0, un meci care a rămas în memoria suporterilor printr-o intrare criminală a lui Marius Lăcătuş la Cristi Chivu. Pe finalul primei reprize, “Fiara” l-a faultat dur pe fundaşul oltenilor, iar Sorin Corpodean nu i-a arătat nici măcar cartonaşul galben. Faza l-a enervat pe Silviu Lung, antrenorul secund al lui Marian Bondrea, care i-a reproşat fostului său coleg de la naţională şi de la Steaua că putea să-l accidenteze grav pe tânărul fotbalist. Marius Lăcătuş a ripostat şi i-a adresat mai multe înjurături fostului portar. O lună mai târziu, “Fiara” îl scotea pe Vasile Ardeleanu din fotbal în urma unei intrări violente.

ADVERTISEMENT

U Craiova, antrenată de Mircea Rednic, umilită în Ghencea

29 august 2004 este o dată pe care suporterii Universităţii Craiova vor să o uite cât mai repede. Oltenii erau umiliţi de Steaua Bucureşti, scor 5-0, iar Mircea Rednic, antrenorul oaspeţilor, ameninţa că-şi va da demisia. “O să mă gândesc dacă mai rămân sau nu la Universitatea. Voi decide joi după ce mă consult şi cu familia. 90% această hotărâre este deja luată”, declara Mircea Rednic după umilinţa din “Ghencea”, petrecută în etapa a 5-a. Bogdan Buhuş (autogol), Andrei Cristea, Nicolae Dică (dublă) şi Gabriel Boştină au fost autorii golurilor din meciul Steaua – U Craiova 5-0. La finalul sezonului, oltenii retrogradau în liga a doua de pe ultimul loc.

Palmaresul ultimilor cinci ani: U Craiova, fără şansă la Bucureşti

Din sezonul 2014-15 şi până în prezent, FCSB şi U Craiova s-au întâlnit de şase ori în Bucureşti în campionat, însă oltenii au reuşit să smulgă un singur rezultat de egalitate, în turul sezonului 2017-18. Pe 30 iulie 2017, Universitatea a fost cel mai aproape să spargă blestemul. Alex Băluţă a deschis scorul în minutul 28 al meciului jucat pe Arena Naţională, însă Harlem Gnohere a egalat în minutul 62. În rest, FCSB a obţinut cinci victorii pe teren propriu în faţa Universităţii Craiova.

ADVERTISEMENT

Ultimele cinci meciuri FCSB – U Craiova jucate în Bucureşti

06.12.2015 – FCSB – U Craiova 2-0 (etapa a 21-a)

02.10.2016 – FCSB – U Craiova 2-1 (etapa a 11-a)

13.05.2017 – FCSB – U Craiova 3-0 (etapa a 10-a din play-off)

30.07.2017 –  FCSB – U Craiova 1-1 (etapa a 3-a)

09.04.2018 – FCSB – U Craiova 2-0 (etapa  a 4-a din play-off)

  • 26 de meciuri FCSB – U Craiova s-au jucat în Bucureşti între 1989 şi 2019
  • 23 de victorii a obţinut Steaua/FCSB pe teren propriu în faţa Universităţii Craiova
ADVERTISEMENT