News

Ce crede Mircea Geoană despre candidatura lui Klaus Iohannis la NATO: ”Stoltenberg a așezat o ștachetă foarte sus”

Secretarul general adjunct al NATO spune că actualul șef al Alianței a ridicat foarte mult ștacheta aptitudinilor și profilului pentru secretarul general.
15.03.2024 | 17:50
Ce crede Mircea Geoana despre candidatura lui Klaus Iohannis la NATO Stoltenberg a asezat o stacheta foarte sus
Mircea Geoană a explicat ce așteaptă aliații de la viitorul secretarul general al NATO Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană a explicat că nici secretarul general al NATO și nici adjunctul său nu au putere de decizie în alegerea succesorilor, aceasta fiind exclusiv în mâinile aliaților.

Ce crede Mircea Geoană despre candidatura lui Klaus Iohannis la NATO

Acesta a subliniat faptul că actualul lider al NATO a ridicat ”foarte, foarte sus” profilul secretarului general și acesta este, cu siguranță, un aspect pe care aliații îl au în vedere.

ADVERTISEMENT

”Singurul lucru pe care nici nu îl comentăm şi nici nu este în puterea noastră, a mea şi a secretarului general, este să ne alegem succesorii. Este problema exclusivă a aliaţilor.

Ceea ce pot să spun este că secretarul general Stoltenberg, care şi-a prezentat ieri (joi n.r.) raportul anual, cel de-al zecelea raport anual (…), a aşezat o ştachetă a aptitudinilor şi a profilului pentru secretarul general al NATO foarte, foarte sus.

ADVERTISEMENT

Şi acest lucru sunt convins că este unul dintre factorii pe care aliaţii îl discută”, a spus Mircea Geoană, citat de Agerpres.

Secretarul general adjunct al NATO a mai explicat și faptul că, în conformitate cu procedura de succesiune la comanda alianței el și Jens Stoltenberg nu vor pleca din funcție în același timp. Deocamdată, se cunoaște data certă în care secretarul general își încheie mandatul, 30 septembrie 2024.

ADVERTISEMENT

“Înţeleg că în România s-au devansat alegerile prezidenţiale? Aşa am auzit, că s-au dat puțin mai devreme (…).

Pot să vă spun un singur lucru, că din punct de vedere al succesiunii de comandă la vârful NATO secretarul general şi secretarul general adjunct nu pot pleca în același timp.

ADVERTISEMENT

Deci, la secretarul general Stoltenberg este fix, ultima zi de serviciu este 30 septembrie, pe 1 octombrie avem un nou secretar general.

În cazul meu, o să plec mai devreme sau mai târziu”, a mai spus Geoană, la un eveniment de lansare a volumului său “Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”.

ADVERTISEMENT