News

Bugetarii spun adio voucherelor de vacanță? Ce ar avea în plan coaliția de guvernare

Bugetarii spun adio voucherelor de vacanță? Măsura ar putea fi aplicată de coaliția de guvernare pentru a acoperi deficitul bugetar.
14.07.2023 | 08:54
Bugetarii spun adio voucherelor de vacanta Ce ar avea in plan coalitia de guvernare
Bugetarii spun adio voucherelor de vacanță? Colaj Fanatik/ Sursa foto Facebook/Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Bugetarii spun adio voucherelor de vacanță? O schimbare neașteptată, care vizează angajații de la stat, s-ar putea produce în viitorul apropiat. Coaliția de guvernare discută despre eliminarea unor facilități.

Bugetarii ar putea să rămână fără vouchere de vacanță

Noi măsuri vor fi introduse pentru a acoperi gaura din buget despre care se vorbește în ultima perioadă. Pe lista propunerilor s-ar afla și eliminarea voucherelor de vacanță.

ADVERTISEMENT

Măsura a fost propusă de PNL și este luată în calcul de coaliția de guvernare, potrivit Observator News. Dacă va fi aplicată, peste un milion de bugetari vor fi afectați de acest scenariu.

Voucherele de vacanță sunt în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare bugetar. În total, statul pierde aproximativ 1,5 miliarde de lei pentru acordarea acestor facilități destinate bugetarilor.

ADVERTISEMENT

Proiect pentru acordarea facilităților pentru angajații de la privat

Informațiile privind eliminarea voucherelor de vacanță apar după ce în luna iunie a fost adoptat un proiect de lege, care prevede acordarea acestor facilități și pentru angajații din sistemul privat.

Banii pentru acordarea facilităților pentru salariații de la privat ar urma să vină tot din bugetul de stat sau din bugetele administrațiilor locale. 4,2 milioane de români ar putea beneficia de noile vouchere.

ADVERTISEMENT

„Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanţă suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care aceştia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS”, se menționează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Impactul bugetar ar putea fi de peste 6 miliarde de lei. Voucherele de vacanță sunt folosite pentru achitarea cazării, transportului, a meselor sau a serviciilor de agrement pentru care beneficiarii pot opta.

ADVERTISEMENT

Însă, în contextul deficitului bugetar, rămâne de văzut dacă proiectul de lege, privind acordarea acestor facilități pentru salariații de la privat, va fi aplicat. De altfel, vom vedea dacă nu cumva voucherele de vacanță vor dispărea și din sistemul bugetar.

 

 

 

ADVERTISEMENT