News

Buletinele electronice cu cip, emise de luni în România. Câte cărți de identitate vor fi eliberate în 2021

Începând de luni, 2 august, în România vor fi emise buletinele electronice cu cip. În 2021, autoritățile vor elibera un număr limitat de astfel de cărți de identitate.
02.08.2021 | 13:02
Buletinele electronice cu cip emise de luni in Romania Cate carti de identitate vor fi eliberate in 2021
ADVERTISEMENT

De luni, 2 august, România a început să emită şi cărţi de identitate electronice. Startul oficial s-a dat la Cluj-Napoca, la un eveniment la care a luat parte și ministrul Afacerilor Interne (MAI), Lucian Bode.

Oficialul Guvernului a explicat, într-o conferinţă de presă, că a ales acest oraș pentru a implementa proiectul pilot privind cărţile electronice de identitate deoarece a găsit aici deschidere şi interes din partea autorităţilor. Experţii din MAI au explicat cum funcționează noul sistem.

ADVERTISEMENT

A început emiterea buletinelor electronice, în Cluj-Napoca

Noile cărți de identitate cu cip, emise de luni în România, vor avea dimensiunea unui card bancar și, pe lângă datele care se regăsesc și pe cărțile de identitate clasice, vor stoca o amprentă facială și două amprente digitale ale solicitantului.

Programul pilot va dura câteva luni, urmând ca, în baza datelor colectate, emiterea noilor documente de identitate să fie extinsă la nivelul întregii țări.

ADVERTISEMENT

”Suntem astăzi în faţa unui moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituţional al serviciilor publice, cât şi facilităţile de care cetăţeanul român va putea beneficia odată cu deţinerea cărţii electronice de identitate.

Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect-pilot pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca. Am găsit aici, la Cluj-Napoca, deschidere din partea domnului primar Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect-pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, le mulţumesc pentru interesul manifestat pentru acest proiect-pilot.

ADVERTISEMENT

Totodată doresc să mulţumesc echipelor tehnice ale Ministerului Afacerilor Interne, care în colaborare cu partenerii instituţionali au pus în practică, subliniez, prin forţe proprii acest proiect-pilot”, a declarat Lucian Bode, luni, la Cluj-Napoca.

bode, boc, cluj, Buletinele electronice cărți identitateBuletinele electronice cărți identitate
Buletinele electronice cu cip, emise de luni în România. Câte cărți de identitate vor fi eliberate în 2021. Sursa foto: captură Digi24

Câte cărți de identitate electronice cu cip vor fi eliberate în 2021

Buletinul electronic va fi emis, începând de luni, în număr limitat, conform obligaților europene. Se estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5.000 cărți de identitate electronice.

ADVERTISEMENT

Primii români care vor intra în posesia noilor documente sunt cei din județul Cluj. Țara noastră este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021, conform Regulamentului UE.

Și după emiterea acestor noi tipuri de documente, oamenii trebuie să știe că vor putea opta şi pentru buletinele clasice, fără CIP, dar cu acestea nu vor mai avea posibilitatea să călătorească în străinătate, ci vor avea nevoie şi de un paşaport.

Autorităţile guvernamentale spun că noile buletine electronice vor fi ca o semnătură digitală, astfel că, în curând, cetățenii nu vor mai trebui să meargă la ghişee pentru anumite operaţiuni sau eliberarea unor documente, ci le vor putea obţine de acasă, online.

”Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar. Acest instrument va conţine, pe lângă identitatea digitală, un spaţiu digital în care fiecare persoană va putea stoca semnătura digitală.

Statul român trebuie să asigure fiecărui cetăţean dreptul de a semna electronic, asumându-şi costurile acestui instrument. Romania, go digital!”, anunță, în primăvară, pe Facebook, ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman.

Care sunt actele necesare pentru eliberarea cărții de identitate cu cip?

  • Cerere pentru eliberare buletin
  • Certificatul de naștere, original și copie
  • Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie
  • Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie
  • Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie
  • Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie
  • Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie
  • Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate

Trebuie să specificăm faptul că și tinerii care nu au împlinit vârsta de 14 ani pot să își facă buletin biometric, la cererea părinților sau a tutorilor legali.

Cât timp vor fi valabile noile documente:

  • – 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani;
  • – 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  • – 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.
ADVERTISEMENT
Tags: