News

Buletinele se schimbă. Când vor avea românii cărți de identitate electronice: “Acum se emit la Cluj

Autoritățile promit că în câteva luni noile cărți de identitate electronice vor fi emise și în Capitală, însă, înaintea lor, se vor digitaliza și actele de la starea civilă
24.03.2024 | 17:17
Buletinele se schimba Cand vor avea romanii carti de identitate electronice Acum se emit la Cluj
Românii vor avea acces la un sistem digital pentru actele de identitate. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile promit că noile cărți de identitate electronice, care se emit deja la Cluj-Napoca într-un program pilot, vor fi disponibile și pentru bucureșteni în următoarele luni. Înaintea acestora însă, locuitorii din Capitală vor avea acces la noile certificate de naștere și de căsătorie electronice, un pas important în eliminarea birocrației.

Cărți electronice de identitate și pentru bucureșteni

Cătălin Giulescu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a declarat că eliberarea cărților de identitate va începe și în București în câteva luni, dând termen jumătate de an. Acesta a precizat că proiectarea sistemului s-a încheiat la finalul lunii februarie, urmând ca după București programul să avanseze rapid în toată țara.

ADVERTISEMENT

El a început la Cluj, unde au fost emise deja circa 20.000 de astfel de acte, însă autoritățile speră să ajungă până la 1,7 milioane până la finalul anului. Oficialul a precizat că e vorba de un nou prototip, mult mai versatil, ce va fi eliberat pentru cetățenii din toată țara, comparativ cu cel de la Cluj.

„În momentul acesta se desfășoară niște teste tehnice pentru a verifica sub aspectul securității ceea ce am proiectat. Eu apreciez că în câteva luni, mai puțin de șase luni cartea electronică va fi disponibilă inițial în București, după care va fi extinsă într-un ritm foarte alert. Ca să să vă faceți o idee, noi avem un target anul acesta, o obligație, să avem la 31 decembrie să avem 1,7 milioane de cărți electronice de identitate în circulație.

ADVERTISEMENT

Acum se emit la Cluj. Am depășit cifra de 19.000 de instrumente de acest gen emise la Cluj. Cetățenii posesori a acestui prototip, care a fost în teste, e vorba de proiectul pilot la Cluj, vor avea posibilitatea să le preschimbe cu nou prototip, având în vedere că acesta va fi mult, mult mai versatil decât ceea ce emitem în momentul acesta”, a declarat, la Știrile ProTv, Cătălin Giulescu.

Acesta a precizat că, pe lângă autentificare, noul sistem cu acte electronice va elimina din birocrație, în condițiile în care autoritățile nu le vor mai cere cetățenilor certificatele de naștere, de căsătorie pentru eliberarea altor acte. Practic, totul va fi într-un sistem digital și aceste acte vor putea fi accesate online.

ADVERTISEMENT

„Întreaga administrație publică, prin interoperabilizare, va permite accesul cetățeanului în orice sistem al administrației publice. În momentul acesta, noi colaborăm cu mai multe autorități publice din România. Vă pot spune că va fi o avalanșă de servicii publice digitale expuse, cel puțin până la finalul acestui an și continuând cu anul viitor”, a mai declarat șeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Actele de la starea civilă vor fi primele digitalizate

Oficialul a precizat că joia trecută Guvernul a adoptat metodologia pe stare civilă, aprobând forma noului certificat de stare civilă, noul certificat de naștere, noul certificat de căsătorie. După publicarea Hotărârii de Guvern, DEPABD urmează să dea comandă pentru confecționare acestor certificate de stare civilă, cetățenii cetățenii urmând să aibă opțiunea să le solicite și fizic, nu doar digital.

ADVERTISEMENT

Cătălin Giulescu a precizat că deja funcționează un sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă. „Avem un județ conectat la acest sistem și se generează acte digitale chiar în momentele în care discutăm. Eu zic că într-un foarte scurt timp, într-un interval de câteva săptămâni, va fi accesibil de către cetățeni și de către celelalte autorități publice.

Punerea în funcțiune va fi făcută gradual, inițial la nivelul unor județe, după care va fi extins la nivelul tuturor județelor. Este vorba de actele de stare civilă, astfel încât cetățenii să poată să își poată obține certificatele de stare civilă și, foarte important, celelalte autorități publice, gradual se vor interconecta la acest sistem, astfel încât este doar o previziune pe care o fac eu. În următorii doi, trei ani, în România, nimeni, nicio autoritate publică nu-i va mai solicita certificatul de naștere sau de căsătorie, acesta putând fi obținut automat din sistemul informatic”, a mai declarat Cătălin Giulescu.

Acesta a precizat că autoritatea pe care o conduce a digitalizat întreaga arhivă din ultima 100 de ani, începând cu ianuarie 1921.

„Toate actele de stare civilă care atestă nașterea, căsătoria sau decesul ori divorțul, toate au fost digitalizate. În momentul acesta sunt 68,5 milioane de acte de stare civilă digitale încărcate deja în sistem și mai lucrăm pentru verificarea calității pentru aproximativ 9 milioane de acte de stare civilă”, a mai subliniat oficialul.

ADVERTISEMENT