News

Bulgaria se rupe de România în problema aderării la Schengen? Europarlamentarul Victor Negrescu: ”Să nu mire pe nimeni”

Bulgaria poate lăsa România în urmă în problema aderării la Spațiul Schengen, este de părere europarlamentarul Victor Negrescu.
03.01.2023 | 18:19
Bulgaria se rupe de Romania in problema aderarii la Schengen Europarlamentarul Victor Negrescu Sa nu mire pe nimeni
Schengen rămâne, deocamdată, un vis interzis pentru România și Bulgaria / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În timp ce România continuă să fie scandalizată de atitudinea Austriei în ceea ce privește accederea României la Spațiul Schengen, Bulgaria începe să facă pașii corecți. O reacție mult mai temperată și eforturi diplomatice la nivel înalt – aceasta pare să fie rețeta succesului în problema integrării.

Victor Negrescu: ”Emisiunile sunt pline de comentarii politicianiste”

Europarlamentarul PSD Victor Negulescu crede că România ar trebui să abordeze problema aderării mult mai profesionist, în anul 2023, unul crucial în această problemă.

ADVERTISEMENT

”Anul 2023 poate să fie anul aderării României la Spaţiul Schengen, dacă vom aborda acest subiect coerent şi cu profesionalism. (…)

Avem nevoie de o acţiune externă mai dinamică, de implicare la cel mai înalt nivel şi de o mai bună cooperare între toţi cei care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv important pentru ţara noastră.

ADVERTISEMENT

Din păcate, nici nu a început bine anul că deja emisiunile TV sunt pline cu tot felul de comentarii politicianiste”, a declarat Victor Negulescu citat de News.ro.

Abordarea Bulgariei este ”cea corectă”

Europarlamentarul român dă exemplul Bulgariei, care după ce a fost respinsă, a accelerat legăturile diplomatice cu Austria.

ADVERTISEMENT

”De cealaltă parte, Bulgaria nu ezită să acţioneze direct. Vizita de la Viena a preşedintelui social-democrat din Bulgaria deja produce rezultate.

La finalul lunii ianuarie, cancelarul austriac va merge împreună cu ministrul de interne la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia pentru a identifica şi propune împreună soluţii la nivel european în vederea combaterii fenomenului migraţional.

ADVERTISEMENT

Această abordare este corectă şi reprezintă un fel de a face politică europeană care poate produce rezultate. Să nu mire pe nimeni dacă Bulgaria va lăsa România în urmă dacă se va pune problema, o fac deja privind aderarea la zona euro. Doar la noi necunoscătorii au fost ezitanţi”, a explicat politicianul român.

Bulgarii sunt siguri că vor intra în Schengen anul acesta, cu sau fără România

Decuplarea Bulgariei de România este o temă pe care executivul de la București refuză să o ia în calcul, deși apar tot mai multe semne că vecinii de la sud recurg la o abordare diferită a problemei Schengen.

La sfârșitul anului trecut, ministrul bulgar al justiției, Krum Zarkov, a anunțat că ”a fost luat un angajament clar pentru admiterea Bulgariei în Schengen, în octombrie 2023”.

ADVERTISEMENT