News

Bulgaria vrea interzicerea importului de cereale ucrainene. UE critică Polonia și Ungaria din același motiv

Bulgaria ia în calcul interzicerea importului de cereale ucrainene. Polonia și Ungaria, criticate de UE pentru măsuri similare
17.04.2023 | 10:14
Bulgaria vrea interzicerea importului de cereale ucrainene UE critica Polonia si Ungaria din acelasi motiv
Bulgaria ia în calcul interzicerea importurilor de cereale din Ucraina Sursa foto: Francis Farrell/The Kyiv Independent
ADVERTISEMENT

Pe modelul Poloniei și Ungariei, Bulgaria se pregătește și ea să interzică importul de cereale ucrainene, a anunțat duminică ministrul agriculturii, Yavor Gechev. Între timp, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a criticat Varșovia și Budapesta pentru că au încălcat linia UE, descriind demersul lor ca fiind “inacceptabil”.

Bulgaria vrea interzicerea importului de cereale ucrainene

“Interesele bulgarilor trebuie, de asemenea, să fie apărate. În plus, atunci când două țări UE reacționează în acest fel, dacă noi nu reacționăm în mod similar, acumulările (de cereale ucrainene) pe teritoriul bulgar pot deveni și mai mari, așa că lucrăm (la această problemă)”, a declarat Gechev.

ADVERTISEMENT

Luni, Gechev va primi informații cu privire la baza legală pe care Polonia și Ungaria au folosit-o pentru a interzice importul de cereale și unele alimente de bază din Ucraina.

“Lucrăm în această direcție (pentru a interzice importurile din Ucraina). Cred că marți vom vorbi cu președintele, care are direct angajamente în această situație, deci este o chestiune de timp (pentru a interzice importurile)”, a adăugat ministrul, citat de Euractiv.

ADVERTISEMENT

Bulgaria, condusă de un guvern interimar numit de președintele Rumen Radev, considerat de unii ca fiind pro-rus, a cerut deja în septembrie o reacție din partea Comisiei Europene privind importul de cereale ucrainene.

UE critică Polonia și Ungaria din același motiv

Anterior, sâmbătă, Polonia și Ungaria au decis să interzică importurile de cereale și de unele produse alimentare din Ucraina, ca urmare a presiunilor intense exercitate de propriii producători agricoli.

ADVERTISEMENT

În special, premierul Mateusz Morawiecki și liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS, ECR), Jarosław Kaczyński, au anunțat sâmbătă interdicții privind importurile de cereale și alte alimente, inclusiv fructe, legume și păsări de curte din Ucraina. Ungaria a anunțat o interdicție similară.

Măsura Poloniei și Ungariei a fost luată în pofida unui acord încheiat la 15 aprilie cu alte patru țări (Bulgaria, Republica Cehă, România și Slovacia) de a acționa împreună cu privire la problema prețurilor scăzute la cereale din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a reacționat negativ sâmbătă, afirmând că cele două țări au încălcat politica comercială a UE. “Suntem la curent cu anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei într-un comunicat.

“În acest context, este important să subliniem că politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, Comisia nu a precizat încă ce măsuri va lua împotriva Poloniei și Ungariei. “În astfel de vremuri dificile, este esențial să se coordoneze și să se alinieze toate deciziile în cadrul UE”, a insistat purtătoarea de cuvânt.

După ce UE a instituit culoarele de solidaritate pentru a facilita importurile din Ucraina, țară devastată de război, cantități mari de cereale ucrainene mai ieftine și uneori mai puțin calitative au ajuns să rămână în statele din Europa Centrală, inclusiv în Polonia, România, Ungaria și Bulgaria, din cauza blocajelor logistice, ceea ce a afectat prețurile și vânzările pentru fermierii locali.

ADVERTISEMENT