News

C.T. Popescu, despre legătura dintre Traian Băsescu și Klaus Iohannis: „Securitatea nu e îngropată, ea este vie și foarte activă”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu susține că președinții Băsescu și Iohannis au în comun stilul de a gândi și de a vorbi securist, în timp ce premierul Ciucă arată dispreț tipic al militarilor față de civili.
02.07.2022 | 10:12
CT Popescu despre legatura dintre Traian Basescu si Klaus Iohannis Securitatea nu e ingropata ea este vie si foarte activa
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Într-un interviu pentru Libertatea, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a afirmat că România tinde să se transforme într-o țară în care „este liniște”, ceea ce amplifică riscul unei dictaturi.

„Sunt oameni cu gândire securistă”

Popescu crede că „securismul” se regăsește în continuare la vârful statului, președintele Iohannis având aceeași procupare precum predecesorul său Traian Băsescu pentru obținerea „stabilității” în care posibilitatea contestării regimului să devină redusă.

ADVERTISEMENT

Securitatea nu e îngropată, ea este vie și foarte activă prin unele personaje care au supraviețuit, au făcut parte din vechea Securitate și încă au influență în societatea românească, inclusiv prin urmașii lor care au fost instruiți de cei bătrâni. Nici vorbă să fi dispărut Securitatea, dar mai ales securismul.

Securismul este un mod de a gândi care depășește instituția aceea de dinainte de 89 și care s-a transmis în conștientul și în subconștientul colectiv în România. Sunt oameni cu gândire securistă”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

ADVERTISEMENT

El a dat exemplul recent al declarației președintelui Klaus Iohannis care a spus: „Cineva, știm noi cine, a dat draftul legilor securității presei”.

A fost aici în buna tradiție a funcției a predecesorului său, care este un expert în materie de securitate și turnătorie, domnul Traian Băsescu. De câte ori nu am auzit de la Băsescu: „Domnilor miniștri, aveți grijă ce vorbiți la telefon”. Acum iată-l și pe domnul Iohannis cu același securism despre care vă vorbeam. Asta nu înseamnă că Klaus Iohannis are vreo treabă cu Securitatea, eu nu afirm lucrul acesta, dar expresiile „cineva ne-a dat”, „știm noi cine a scurs nu știu ce” sunt modul de a vorbi și de a gândi securist”, crede jurnalistul.

ADVERTISEMENT

Disprețul suveran al militarilor față de civili

Și premierul Nicolae Ciucă a fost ținta lui C.T. Popescu din cauza scandalului de plagiat în care acesta este implicat, deși șeful Guvernului a evitat orice comentariu public pe această temă.

Faptul că domnul Ciucă se comportă așa nu mă miră deloc: este un comportament tipic al uniformei, care nutrește un dispreț suveran față de civili, pe care nu și-l manifestă mereu, dar e prezent tot timpul. „Noi suntem uniforma: de armată, poliție, servicii speciale: ce să discutăm cu civilii ăștia? Avem arme, informații pe care poporul nu trebuie să le cunoască că se tulbură la cap, trebuie să le știm numai noi”.

ADVERTISEMENT

Domnul Ciucă este un reprezentant perfect al acestei caste militare și căruia puțin îi pasă de asta. Iar atitudinea sa, de la începutul afacerii cu plagiatului, este o sfidare continuă. Ce spune domnul Ciucă? „Nu mă verificați voi pe mine, eu sunt generalul Ciucă, sunt premier, veniți voi să mă verificați pe mine la plagiat? Nu că am plagiat sau nu, dar mă verificați voi pe mine, amărăștenilor?”. Asta este traducerea atitudinii domnului Ciucă”, a comentat Popescu.

În ce privește blocarea analizei tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă de către judecătoarea Ionela Tudor care a invocat „nevoia de stabilitate”, Cristian Tudor Popescu a evocat un episod din mai 1990, înaintea alegerilor  parlamentare care au fost câștigate de FSN.

În 1990, într-o vineri dinainte de alegerile de pe 20 mai, a venit la ziarul Adevărul, unde lucram atunci, domnul director Darie Novăceanu. Venea spre seară, cum avea obiceiul, iar ziarul era gata. El venea și spunea: „Ce ziar ați făcut, bă?”. Eu nu aveam funcție atunci, eram un simplu reporter. „Ia, goliți pagina întâi”, spunea de multe ori. Și aducea el marfă proaspătă „direct de la producător”, pe care o plasa în pagina întâi. Așa a făcut și în seara aceea, a golit toată pagina, deși era gata de tipar. A șters tot, a lăsat pagina albă complet și a scris mic, fără majuscule, în a doua jumătate a primei pagini: „Avem nevoie de liniște, oameni buni!” Nu poate să nu mă ducă gândul la asta când o aud pe doamna judecător”, a spus jurnalistul.

El avertizează că nevoia de „stabilitate” invocată în 1990, dar și în această perioadă, de către președintele Iohannis, este un semn periculos pentru democrația din România.

Stabilitatea a fost dintotdeauna principalul instrument al dictaturii. Asta este justificarea fundamentală a stabilității, care prinde la foarte mulți cetățeni. „Vreți război? Vreți război civil? Vreți să ne dăm în cap pe stradă? Vreți să fie foamete, să crească prețurile, să fie haos? Nu vreți!”. Păi, dacă nu vreți, așa se face, nu cu democrația aia tâmpită, putredă, în care vorbește toată lumea, de nu se mai înțelege om cu persoană. Unde nu e ordine și se întâmplă lucruri foarte rele.

Nu e mai liniștită și mai stabilă o dictatură? Și sunt mulți cei care preferă asta: să fie liniște, să fie stabilitate, chiar dacă această stabilitate este ca varul pe morminte, cum spune Iisus. „Sunteți ca niște morminte văruite: pe dinăuntru sunt oase putrede și afară e varul alb, pe deasupra”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

 

ADVERTISEMENT