News

Calcul. În câte zile nu vor mai fi locuri ATI in spitale. Pandemia Covid loveşte puternic România

21.10.2020 | 20:30
Calcul In cate zile nu vor mai fi locuri ATI in spitale Pandemia Covid loveste puternic Romania
ADVERTISEMENT

Experții au calculat până când vor ajunge paturile de la secțiile de Terapie Intensivă din țara noastră.

Mai exact, dacă rata de infectare a Covid-19 se menține, secțiile ATI vor fi 100% pline în finele lui noiembrie 2020.

ADVERTISEMENT

În 21 octombrie 2020 mai sunt doar 300 de paturi libere la secțiile ATI, din totalul de aproximativ 1050.

România rămâne fără paturi în secțiile de ATI

Cu toate acestea, cifra persoanelor ventilate care se luptă cu Covid-19, e sub 300, potrivit unui anunț al lui Nelu Tătaru.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății a anunțat că 766 de oameni sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă, în condițiile în care în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.848 de cazuri de infectare cu Covid-19.

Până astăzi, 21 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 191.102 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), conform datelor oficiale. De menționat că autoritățile din țara noastră au atins un record de 37.025 de teste efectuate în 24 de ore.

ADVERTISEMENT

Din păcate, în ultima zi au murit 69 de oameni și totalul deceselor a ajuns la 6.065.

Potrivit Adevărul, Institutul pentru Măsurători și Evealuare în domeniul Sănătății din cadrul Universității Washington arată că numărul de paturi existente în spitale va fi depășit în noiembrie. Implicit și numărul de paturi în secțiile ATI.

Așadar, spitalele din România vor fi pline la finele lui noiembrie, iar bolnavii nu vor mai avea unde să fie tratați. Cel mai probabil se va ajunge ca în Italia la începutul pandemiei, când bolnavii erau tratați acasă dacă aveau forme ușoare ale bolii, iar medicii erau obligați să facă alegeri crunte atunci când erau nevoiți să salveze o viață.

ADVERTISEMENT

Datele oficiale arată că spitalele din România au 1.048 de paturi ATI, însă maximum 300 dintre acestea pot asista pacienți care au nevoie de ventilație mecanică. Referitor la numărul de paturi ATI, ministrul Nelu Tătaru a dezvăluit că este posibilă o suplimentare a acestora cu 400.

Marea problemă a României rămâne numărul limitat de medici

Cu toate că numărul de paturi poate fi suplimentat, la fel cum poate fi suplimentat și numărul de ventilatoare, specialiștii sunt puțini și nu există posibilitatea de suplimentare a acestora.

Deja există mulți manageri de spitale care cer de urgență suplimentarea cadrelor medicale specializate, însă Raed Arafat sau Nelu Tătaru nu pot scoate din joben oameni care nu există.

Singura variantă e trimiterea medicilor rezidenți în linia întâi, însă aceștia riscă să fie depășiți de situație.

Toată lumea discută de paturi la ATI, dar acele paturi la rândul lor trebuie să fie deservite de un personal calificat care să poată să îngrijească cât mai bine pacienţii. La terapie intensivă ştiu că a început de curând un program laInstitutul Matei Balş, în aşa fel încât medicii din alte specialităţi să fie instruiţi în tehnici de terapie intensivă. Sigur, nu discutăm de o specializare, ci de dobândirea unor competenţe limitate, care să permită îngrijirea pacienţilor”, a explicat medicul Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT
Tags: