News

Calcule îngrijorătoare. Ritmul vaccinării din România, printre cele mai slabe din UE. Campania și-ar putea rata ținta

27.04.2021 | 16:13
Calcule ingrijoratoare Ritmul vaccinarii din Romania printre cele mai slabe din UE Campania siar putea rata tinta
Primul-ministru Florin Cîțu și medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare/ Sursa foto Hepta Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România ar putea rata ținta de campaniei de vaccinare cu peste 1,5 milioane de persoane imunizate în minus față de ținta asumată de guvernului  lui Florin Cîțu, de 10,4 milioane de români vaccinați cu ambele doze până la finalul lunii septembrie.

Dacă se păstrează actualul ritm al vaccinării, până la finele lunii septembrie nu vor fi imunizați mai mult de 8,8 milioane de români, ceea ce ar însemna că obiectivul imunizării „de turmă” până la începutul următorului  sezon rece nu va fi atins.

ADVERTISEMENT

Autoritățile vor să accelereze ritmul vaccinării, însă există și factori care ar putea acționa în sens contrar și să ducă la ratarea obiectivului indiferent de încercările guvernanților de a face vaccinul împotriva Covid-19 cât mai accesibil.

Calculele arată că ținta Guvernului este prea optimistă

La o populație 19,4 milioane, pentru a atinge obiectivul imunității colective, în țara noastră va fi nevoie de vaccinarea a 10,4 milioane de oameni, ceea ce reprezintă cam 60% din populația de peste 16 ani. Dacă analizăm rezultatele campaniei pe săptămâna precedentă, rezultă o medie zilnică de 85.700 doze administrate. Presupunând că ritmul actual se va menține până la finele lui septembrie, ar rezulta că vor fi utilizate aproximativ 12.855.000 doze.

ADVERTISEMENT

Dintre acestea, 1.250.000 vor fi folosite pentru rapelul celor care au primit deja o doză de vaccin. Cu restul, vor fi vaccinate cu ambele doze 5.750.000 de oameni. Dacă la cele două categorii de mai sus îi adăugăm și pe românii care sunt deja complet imunizați la coronavirus, în număr de 1.790.000, ar rezulta că până la 1 octombrie ar fi vaccinați 8.790.000 de oameni, iar  asta numai presupunând că toți vor primi și doza  de rapel până la acea dată.

Ritmul vaccinării, printre cele mai slabe din UE

Numărul poate varia, atât în sus cât și  în jos în funcție de mai mulți factori. În  mod evident, ritmul actual este scăzut, dacă îl comparăm cu datele oficiale din celelalte țări ale Uniunii Europene. Ca număr de doze administrate la suta de locuitori de la începutul vaccinării, România este pe locul 4 de la coada clasamentului  UE, cu numai 25,12 doze de vaccin, depășind doar Croația, Bulgaria și Letonia, potrivit statisticilor oficiale sintetizate de site-ul Our World in Data.

ADVERTISEMENT
Sursă: Our World in Data

Datele de mai sus  sunt aferente zile de 25 aprilie, cu mențiunea că unele țări europene prezentau raportări vechi de 24 sau chiar 48 de ore. În pofida eforturilor din ultima vreme și intrării în etapa a III-a a vaccinării, cu acces liber al populației generale, în condițiile în care aproape toate țările UE sunt încă în etapa a II-a, ritmul rămâne mult sub cel  al  mediei europene, după cum arată tabelul de mai jos în care este prezentat numărul de doze administrat la suta de locuitori în ultimele șapte zile.

Sursă: Our World in Data

 

Tot pe locul 4 de la coadă stă România și în ce privește ponderea  populației care a primit cel puțin o doză de vaccin, anume 15,8%. Pe primele trei locuri în Uniunea Europeană la acest indicator sunt Malta – 48%, Ungaria – 37,3% și Finlanda – 27,6%. Majoritatea țărilor UE au trecut deja de pragul de 20%.

ADVERTISEMENT

În schimb, România stă bine în ce privește ponderea persoanelor cărora li s-au administrat ambele doze de vaccin, de 9,3%, fiind depășită doar de Malta – 22,6%, Ungaria – 17,2% și Danemarca – 9,9%.

Sursă: Our World in Data

Atu-urile pe care mizează Guvernul

Ieri, după o discuție cu reprezentanții autorităților locale din țară, primul-ministru Florin Cîțu a prezentat soluțiile pentru accelerarea ritmului vaccinării: organizarea de centre drive-thru și de maratoane ale vaccinării în care doritorilor  li se va inocula serul fără să aibă nevoie de programare, vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, amenajarea de centre de în sediul unor operatori economici mari în care să se poată vaccina salariații  și membrii familiilor acestora, înființarea de centre mobile care să meargă în localitățile greu accesibile.

Un alt motiv de speranță pentru Guvern este utilizarea din luna mai a vaccinului produs de Johnson&Johnson, în cazul căruia este suficientă administrarea unei singure doze. Serul ar putea fi folosit cu precădere de către caravanele de vaccinare care ajung în localități îndepărtate, oamenii de acolo având dificultăți să respecte programarea pentru rapel, dacă li s-ar administra serurile folosite până acum în România.

Ce poate merge rău în campania de vaccinare

Pe de altă parte, succesul unor asemenea măsuri este greu de anticipat deoarece sunt și alte considerente de luat în calcul. Deocamdată, nu se știe câte doze de vaccin Johnson&Johnson vor ajunge în România și care va fi ritmul lor de livrare, mai ales că firma a anunțat că are probleme în producerea serului.

În al doilea rând, o măsură precum vaccinarea în centre drive-thru sau în „maratoane” va atrage pe oamenii care oricum sunt hotărâți să se vaccineze și vor să o facă cât mai repede posibil. Apoi este dificil de prevăzut cât de eficiente vor fi caravanele în satele pierdute ale României, multe dintre aceste localități nemaivând nici măcar un dispensar în comună. După ani de zile în care au fost practic abandonați de către sistemul sanitar, reacția oamenilor s-ar putea să nu fie cea scontată.

Însă necunoscuta cea mai mare este legată de disponibilitatea populației. Pe lângă antivacciniștii convinși, un segment important este cel al românilor care au început să aibă ezitări în urma informațiilor privind efectele adverse pe care le-ar da vaccinurile și care fie ar putea intra în tabăra antivacciniștilor, fie ar prefera să amâne vaccinarea până când li se vor  putea oferi garanții suplimentare că imunizarea nu le va crea probleme de sănătate.

Practic, în momentul de față, este greu de evaluat procentajul populației care vrea să se vaccineze, iar lunile următoare ar putea să vină cu deznodământul războiului  dus în ultimii ani între medici și antivacciniști. În cazul ratării țintei de vaccinare, venirea toamnei și a vremii reci ar putea să ducă la un nou val de îmbolnăviri, cu restricțiile aferente ce vor afecta atât economia, cât și viața fiecăruia dintre noi.

ADVERTISEMENT