News

Netanyahu schimbă strategia de securitate? „Israelul deține arme nucleare, dar nu recunoaște!”

Lectorul universitar Șerban Filip Cioculescu analizează schimbarea strategiei premierului Beniamin Netanyahu și avertizează că Israelul deține arme nucleare.
19.01.2024 | 18:09
Netanyahu schimba strategia de securitate Israelul detine arme nucleare dar nu recunoaste
Pentru premierul Beniamin Netanyahu, capacitatea nucleară a Israelul poate deveni unul dintre viitorii piloni ai strategiei militare (sursa hepta/montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Au trecut mai bine de 100 de zile de când a început războiul din Fâșia Gaza și nu există semne dătătoare de spreranțe că acest conflict militar se va încheia curând. Mai mult, după atacul fără precedent al grupării teroriste Hamas, din 7 octombrie 2023, sunt semne că în conflict s-ar putea implica și alte forțe, printre care gruparea Hezbollah, din Liban, și chiar Iranul. Legat de posibila schimbare a strategiei militare a premierului Beniamin Netanyahu, lectorul universitar Șerban Filip Cioculescu a avertizat că „posibilitatea extinderii războiului este certă și să nu uităm că Israelul deține arme nucleare, deși nu recunoaște acest lucru”.

serban-filip-cioculescu
Lectorul universitar Șerban Filip Cioculescu a comentat posibila extindere a războiului din Orientul Mijlociu (sursa facebook.com)

Lectorul universitar Șerban Filip Cioculescu: „Netanyahu mizează pe faptul că Israelul deține arme nucleare, deși nu recunoaște. El calculează posibilitatea unui război cu aliații Iranului”

Pe fondul războiului dintre IDF și teroriștii Hamas, se discută tot mai mult despre extinderea conflictului, iar șeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, a recunoscut, de curând, că posibilitatea unui conflict deschis este iminentă, pe fondul atacurilor de la granița de nord, cu Libanul.

ADVERTISEMENT

Mai mult, în ciuda protestelor care au avut loc inclusiv la Tel Aviv, dar și a atacurilor rebelilor Houthi, potrivit CNN, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Autorității Palestiniene a comentat reacțiile lui Beniamin Netanyahu cu privire la crearea unui stat palestinian independent. Cu toate acestea, premierul israelian pare de neclintit în deciziile sale, ba chiar analizează extinderea războiului.

„Cu siguranță, Beniamin Netanyahu ia în calcul și posibilitatea unui nou război, cu aliații de tip proxy ai Iranului, precum Hezbollahul și cu rebelii Houthi. Ba, mai mult, nu poate fi exclus nici riscul unui unui conflict militar cu Iranul. Primul ministru israelian mizează și pe faptul că IDF dispune de arme nucleare, deși nu recunoaște acest lucru”, a declarat, pentru FANATIK, Șerban Filip Cioculescu.

ADVERTISEMENT

Expertul în politică externă a reamintit, de asemenea, și faptul că „Israelul este unul dintre statele care nu au semnat tratatul de neproliferare a armelor nucleare. Știm că nu recunoaște acest lucru, dar are în dotare cel puțin 20 – 30 de capete nucleare, ceea ce presupune că Iranul poate fi descurajat în privința unei eventuale acțiuni directe”.

Pentru salvatorul poporului evreu, scopul scuză mijloacele

Cu toate acestea, am dorit să aflăm dacă potrivit situației tensionate din momentul de față și conform datelor pe care le avem încă de la începutul războiului din Gaza, am putea miza pe o schimbare de proporții sau dacă, într-adevăr, totul ține de încăpățânarea proverbială a lui Beniamin Netanyahu.

ADVERTISEMENT

„Din acest punct de vedere, mizăm pe temperamentul foarte dominant al premierului israelian, pe specificul Likudului, partidul politic din care provine și care este o formațiune dură, deloc dispusă la compromisuri, pe experiența personală ca politician și pe modul foarte personalist în care actualul premier conduce politica statului Israel”, a continuat interlocutorul nostru.

Conform afirmațiilor lui Șerban Filip Cioculescu, „probabil că, într-adevăr, Beniamin Netanyahu se vede pe sine însuși salvatorul poporului evreu și că, în asemenea condiții, scopul scuză mijloacele. El consideră că eliminarea adversarilor și restaurarea securității poporului israelian merită orice sacrificiu, inclusiv unul de mare amploare și merge pe varianta victoriei totale”.

ADVERTISEMENT

Ura comună șterge diferențele religioase și geopolitice

Să revenim, însă, la situația de pe câmpul de luptă și posibilele alianțe care se pot încheia în momentul de față. Spre exemplu, partenerul nostru de dialog a evidențiat faptul că „multă lume se întreabă de ce gruparea Hamas este susținută de Iran, deoarece între cele două entități există diferențe religioase importante. Hamasul este o grupare sunită, care îi persecută pe șiiții din Fâșia Gaza”.

„Și totuși, Iranul, care este prin excelență marea putere șiită, sprijină Hamasul împotriva Israelului, deoarece este vorba despre dușmanul comun”, a continuat lectorul universitar, care a punctat:

„Deși adversarii principali ai Israelului sunt, în general, suniți, iată că, de această dată, Teheranul își dorește să fie considerat de către strada arabă liderul anti-israelian, ceea ce nu este foarte ușor, deoarece știm că, în general, suniții nu văd cu ochi buni hegemonia Iranului în Orientul Mijlociu. Dar, momentan, din păcate, ura comună față de Israel pare să fi șters aceste falii geopolitice”.

Hezbollah
Teroriștii Hezbollah rămân printre inamicii tradiționali ai Israelului (sursa hepta.ro)

Hezbollahul, un inamic tradițional pentru Israel

În privința Hezbollahului și a Hamas, grupări cu care Israelul se află într-un conflict permanent, lucrurile stau diferit: „Pentru Israel, Hezbollahul este un adversar tradițional. Să nu uităm modul în care această grupare a apărut în Liban, mai exact din dorința unei facțiuni a populației șiite de a se opune politicilor israeliene. Cu alte cuvinte, Hezbollahul își continuă misiunea istorică pentru care a fost creat”.

„Așa cum a afirmat Beniamin Netanyahu, susținut de persoanele care fac parte din cercul său de putere, războiul va continua. Eliminarea grupării Hamas este o operațiune extrem de dificilă și nu există vreo dovadă că se va transforma într-o reușită, decât dacă israelienii vor reuși să expulzeze complet toată populația arabă din Fâșia Gaza, lucru de neacceptat”, a menționat partenerul nostru de discuție.

Acesta a atras atenția asupra faptului că „ocuparea militară a Fâșiei Gaza este o operațiune foarte dureroasă, care produce multe victime colaterale. Evident, Israelul are dreptul moral de a lupta împotriva teroriștilor, pentru că, să nu uităm, această țară a fost atacată. Însă există și riscul ca reacția să fie disproporționată”.

„Până la urmă, această dorință de a cuceri palmă cu palmă de pământ din Gaza poate transforma Israelul într-o putere de ocupație. Din acest motiv, de ceva timp se pune problema cât va sta acolo, dacă va fi ceva temporar sau dacă Israelul se gândește chiar să devină o forță de ocupație definitivă”, consideră Șerban Filip Cioculescu.

Joe Biden
Pentru președintele Joe Biden, anul 2024 este unul extrem de dificil, pe plan intern și internațional (sursa hepta.ro)

„Pionul geostrategic cel mai important al Washingtonului”

Cu siguranță, strategia actuală și viitoare a Israelului ține de relația cu SUA, însă contextul geopolitic este unul cât se poate de vitreg. La acest aspect extrem de important s-a referit și Șerban Filip Cioculescu:

„Președintele american Joe Biden pune presiune pe Beniamin Netanyahu să limiteze ocupația, sperând că, după ce se va încheia campania de eliminare a leadershipului Hamas, se va instala o conducere palestiniană civilă. Însă premierul israelian nu este de acord cu respectiva variantă, așa cum respinge și ideea celor două state. El continuă o agendă tipică în ceea ce-l privește, extrem de agresivă și unilaterală, riscând să înstrăineze aliatul american”.

„Practic, Netanyahu mizează pe faptul că ajutorul american va continua în orice condiții. Probabil, se gândește că SUA nu are cum să permită înfrângerea Israelului și să permită, spre exemplu, un triumf al Iranului. Însă prin această reacție îl pune pe președintele Joe Biden într-o poziție foarte dificilă, într-un an electoral pentru Partidul Democrat”, a remarcat specialistul în politică externă.

Și totuși, pe ce se bazează șeful guvernului de la Ierusalim în relația cu Washingtonul? Discutăm despre o serie de cercuri de influență israeliene din SUA sau, mai mult, despre prietenia de notorietate dintre cele două țări? Intervievatul nostru a comentat și acest aspect:

„În primul rând, cred că premierul israelian se bizuie pe relația cu totul specială cu Statele Unite, care funcționează mai mult decât o alianță, pe baza lobby-ului pro-israelit foarte puternic din SUA și pe calculele strategice pe care și le fac americanii. Este de neconceput ca aceștia să lase Israelul lipsit de apărare, în condițiile în care această țară rămâne cel mai important pion geostrategic al Washingtonului în zona respectivă”.

„Ne găsim într-un moment special, când inclusiv Arabia Saudită, care până nu demult era un aliat de bază al SUA, pendulează între Statele Unite, China și Rusia. De asemenea, Emiratele Arabe Unite fac un joc destul de ambiguu. Pe hârtie, Turcia este un aliat al Occidentului, dar, practic, duce o politică destul de ciudată în relațiile cu Rusia. Din acest motiv, Israelul rămâne elementul central al strategiei americane, iar Netanyahu mizează chiar pe acest detaliu”, și-a încheiat Șerban Filip Cioculescu analiza asupra contextului atât de complicat al războiului din Israel.

ADVERTISEMENT