News

Calculul ascuns al amânării ratelor! Câți bani plătești în plus la un credit, dacă reeșalonezi ratele cu 9 luni! Explicația specialistului BNR Adrian Vasilescu. Exclusiv

12.04.2020 | 21:46
Calculul ascuns al amanarii ratelor Cati bani platesti in plus la un credit daca reesalonezi ratele cu 9 luni Explicatia specialistului BNR Adrian Vasilescu Exclusiv
ADVERTISEMENT

Ordonanța de Urgență nr. 37/2020 privind amânarea ratelor la credite cu 9 luni a fost publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii martie. Ministrul Finanțelor, Florin Câțu a scris pe Facebook că este “Cea mai curajoasă măsură din UE”, însă în această ordonanță există și un detaliu de care nu știu mulți: oamenii trebuie să plătească dobândă aferentă acestei perioade de 9 luni.

Calculul ascuns al amânării ratelor! Câți bani plătești în plus la un credit, dacă reeșalonezi ratele cu 9 luni!

Adică, în momentul în care un cetățean care are de suferit din punct de vedere financiar ca urmare a crizei de coronavirus și se află în imposibilitatea de a plăti creditul, el poate cerea la bancă o amânare cu până la 9 luni a creditului. Numai că, pentru cele 9 luni de amânare se va plăti dobândă, dar rămâne și dobânda inițială de plătit în cele 9 luni adăugate.

ADVERTISEMENT

Astfel, dobânda aferentă lunilor de amânare se va capitaliza în soldul creditului existent la finalul perioadei de amânare, adică dobânda se aplică sumei principale de plată, la care se va mai adăuga și dobâdă. Băncile comerciale din România au avertizat persoanele care vor să își amâne creditul că în această perioadă de maximum 9 luni se va percepe dobândă.

Pentru creditele de tip “Prima Casă” se poate ajunge și la 2000 de euro în plus pentru cele 9 luni de amânare!

În Ordonanța de Urgență nr. 37/2020 se stipulează că: „măsura se acordă exclusiv debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19”. Iar, doritorii au termen maximum 45 de zile să solicite amânarea creditelor pentru maximum 9 luni și nu mai târziu de luna decembrie a anului 2020.

ADVERTISEMENT

Banca Comercială Română a dat exemplu pentru mai multe tipuri de credite. Astfel, pentru un credit de nevoi personale: 

Credit de nevoi personale BCR. Sursa. captură BCR.ro
Credit de nevoi personale BCR. Sursa. captură BCR.ro
  • Pentru cele 3 luni de amânare, dobânda este de 450 de RON, valoare care se va eșalona pe 36 de luni (33 rămase plus 3 luni extindere)
  • Prima de asigurare aferentă lunii iulie și plata integrală a primei aferentă celor trei luni amânare (15 RON) 
ADVERTISEMENT

Pentru creditul “Prima Casă”, suma suplimentară aferentă amânării cu 9 luni poate fi și de 1500 de euro sau mai mult, după exemplul dat de BCR:

Credit prima casa BCR. Sursa. captură BCR.ro
Credit prima casa BCR. Sursa. captură BCR.ro
  • Dobânda aferentă celor 9 luni de amânare este de 6192 de RON, care urmează să fie eșalonați pe durata a 60 de luni. Noua perioadă de rambursare: 171 de luni plus 9 luni 
ADVERTISEMENT

Băncile îi avertizează pe debitori: “Rata lunară va crește față de situația prezentă”

De altfel, toate băncile avertizează asupra faptului că pentru lunile în care o persoană cere amânarea creditului se va calcula dobândă. BRD anunță pe site-ul oficial: “Dobânda va fi percepută după perioada de amânare la plată astfel:

În cazul creditelor garantate cu ipotecă: prin împărțire pe maxim 60 de luni
În cazul creditelor de consum: prin capitalizare la soldul creditului și împărțire pe perioada rămasă de creditare”

Condiții amânare credit BRD.ro. Sursa foto. captură brd.ro
Condiții amânare credit BRD.ro. Sursa foto. captură brd.ro

Și banca ING a anunțat o măsură asemănătoare și a pus un tabel în care explică celor care vor să își amâne creditele pe o perioadă de 9 luni cu cât va crește rata pe care o vor plăti pentru restul creditului:

Amânarea creditelor la ING. Sursa. captură ING.ro
Amânarea creditelor la ING. Sursa. captură ING.ro

Adrian Vasilescu de la BNR explică: “Este sistemul de la depozite! Dobânda se cumulează și se introduce în principal”

FANATIK l-a contactat în această speță pe consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu. Economistul a explicat de ce plătesc românii dobândă pentru cele 9 luni de amânare și care este principiul acestei capitalizări:

“Ordonanța este foarte limpede. Rata are trei părți: principalul, capitalul de bază, dobânzile și comisioanele. Ele sunt la pachet și ordonanța spune că amânarea se face la pachet. Deci, sunt amânate plățile, dar dobânzile se calculează pentru perioada asta. La finalul perioadei, 5-6-9 luni, dobânda se cumulează. Să spunem că este o amânare pe 5 luni. Dobânda se cumulează și se introduce în principal. 

Nu este o dobândă la dobândă. Este exact sistemul de la depozite. Dacă aveți un depozit pe un an și să spunem că dobânda este 3%, depozitul fiind de 10.000 de lei. La finalul anului, aplicându-se dobânda, se fac 10.300. Cu dobânda se pot face două lucruri: ori o retrag, las capitalul, alții o lasă.

Dacă o lasă, dobânda se capitalizează, în sensul că noul capital va fi 10.300 și în anul următor, dobânda este tot 3% și noul capital va fi 10.609 lei. Asta nu este dobândă la dobândă. Este dobândă capitalizată. Adică dobânda calculată a intrat în depozit. Așa cum se face la depozit, așa se face și la credite”, a explicat Vasilescu pentru FANATIK.

Criteriile de eligibilitate pentru obţinerea amânării! Cum beneficiezi de suspendarea rambursării ratelor

Există câteva criterii pe care băncile le impun astfel încât oamenii să poată beneficia de amânarea creditelor pe o perioadă de maximum 9 luni. Astfel, printre criteriile de eligibilitate cele mai importante se numără:

  • Să nu fi avut întârzieri la plată pe data de 16 martie, iar dacă au existat, ele să fie plătite până în ziua de azi
  • Vârsta să nu fie mai mare de 70 sau 75 de ani la data scadenței finale a creditului (prelungit cu perioadă amânată)
  • Creditul să fie acordat înainte de 30 martie 2020
  • Motivul să fie strict legat de pandemia de coronavirus (șomaj tehnic, șomaj, salariu redus, carantină sau alte motive legate de criza COVID-19)

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare prin telefon sau e-mail. Banca analizează cererea și o aprobă sau nu în condițiile prevăzute de normele de aplicare.

Victor Ponta: “Băncile sunt cele mai fericite. Mai fac nişte bani!”

În Parlament s-a discutat și s-a votat o lege diferită pentru amânarea ratelor decât Ordonanța de Urgență propusă și, ulterior, intrată în vigoare, de Guvernul Ludovic Orban. Parlamentarii au încercat să oblige băncile să acorde amânarea creditelor pe o perioadă de 9 luni fără ca debitorii să plătească niciun fel de dobândă în această perioadă, pur și simplu creditul să fie mutat pentru 9 luni. Legea a fost atacată la Curtea Constituţională de PNL şi nu a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Victor Ponta a explicat la emisiunea Fan ROMÂNIA a lui Horia Ivanovici cum trebuia să fie legea propusă de Parlamentari: “Pur şi simplu s-au scos toate chestiile puse de Guvern: că trebuie să dovedeşti că ai fost afectat, că trebuie să îţi aprobe banca, că plăteşti dobândă la ceea ce nu plăteşti în această perioadă. Sunt multe lucruri care avantajau băncile şi nu pe oameni. 

Deci noi ce-am pus acolo? Dacă aveai creditul care expira martie în 2023, acum se amână tot creditul pentru noiembrie 2023. Cel mai important lucru, ce pusese domnul Câţu şi a ieşit tărăboi pe bună dreptate, de fapt era un avantaj pentru bancă.

Tot ce nu plăteai astea 6 luni sau 9 luni era considerat un nou împrumut şi plăteai dobândă. Vă daţi seama că băncile sunt cele mai fericite. Mai făc nişte bani. Am fost foarte clari. Nu plăteşti nicio penalitate şi nicio dobândă la dobândă”, a spus Ponta la emisiunea Fan ROMÂNIA.

  • 9 luni reprezintă amânarea maximă de rambursare a creditelor
  • 2000 de euro poate plăti în plus pentru amânarea cu 9 luni un debitor care are credit pentru “Prima Casă”
ADVERTISEMENT
Tags: