Life

Calendar Ortodox 10 iunie 2021. Sărbătoare mare pentru creștini ortodocși: Înălțarea Domnului

Calendarul Ortodox pentru 10 iunie 2021 aduce o sărbătoare mare pentru creștini ortodocși, Înălțarea Domnului.
09.06.2021 | 13:21
Calendar Ortodox 10 iunie 2021 Sarbatoare mare pentru crestini ortodocsi Inaltarea Domnului
Calendar Ortodox 10 iunie 2021. Sărbătoare mare pentru creștini ortodocși: Înălțarea Domnului. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Joi, 10 iunie 2021, are loc o sărbătoare mare pentru creștini ortodocși, și anume Înălțarea Domnului. Această sărbătoare este foarte importantă, întrucât comemorează înălțarea la cer al Domnului Iisus Hristos, la 40 de zile de la Înviere.

Înălțarea Domnului nu are o dată fixă, la fel ca Sfintele Paști. În fiecare an, sărbătoarea pică la 40 de zile de la Învierea Domnului.

ADVERTISEMENT

Calendar Ortodox 10 iunie 2021. Sărbătoare mare pentru creștini ortodocși: Înălțarea Domnului

Calendarul Ortodox pentru ziua de 10 iunie aduce una dintre cele mai importante sărbători creștine, Înălțarea Domnului.

Urrările „Hristos a Înviat!/Adevărat a Înviat! sunt înlocuite cu „Hristos S-a Înălțat!/ Adevărat S-a Înălțat!”.

ADVERTISEMENT

Înălțarea Domnului reprezintă unul dintre cele douăsprezece praznice împărătești și se sărbătorește anual în joia din săptămâna a șasea de după Paști, la 40 de zile de la Înviere.

La 40 de zile după Înviere, Iisus Hristos S-a înălțat la cer în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii Săi, luându-și locul de-a dreapta Tatălui.

ADVERTISEMENT

Înainte de Înălțare, Iisus Hristos le-a vestit ucenicilor săi că nu trebuie să plece din Ierusalim până ce nu vor primi pe Duhul Sfânt, ca după primirea Duhului să meargă în lume și să vestească Evanghelia tuturor popoarelor, potrivit creștinortodox.ro.

În momentul înălțării, Mântuitorul le-a spus ucenicilor săi „Iată, Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor”.

ADVERTISEMENT

Înălțarea Domnului mai este cunoscută și sub numele de Ispas. În această zi, Mântuitorul s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. Apostolii și cei doi îngeri au luat parte la această minune.

Îngerii le-au vorbit Apostolilor despre cea de-a doua venire a lui Iisus Hristos, cerându-le să nu fie copleșiți de durerea despărțirii de Mântuitor.

Ziua Înălțării Domnului a fost consfințită drept Ziua Eroilor și ca sărbătoare națională bisericească. Bisericile îi pomenesc pe toți eroii români care au căzut pe câmpul de luptă pentru credință, dreptate, apărarea țării și întregirea neamului.

Tradiții și obiceiuri în ziua Înălțării

Înălțarea Domnului este ultima zi în care se mai pot mânca ouă roșii. De asemenea, în anumite zone din țară se poartă frunze de nuc la brâu, așa cum purta Iisus Hristos când s-a Înălțat.

Vitele se bat cu leuștean ca să se îngrașe și să fie sănătoase tot anul.

Se taie păr din vârful cozilor vacilor și bivolilor, care se îngroapă într-un furnicar în timp ce se rostesc următoarele: „Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.

Femeile care au persoane decedate în familie trebuie să împartă ceapă veche și rachiu în amintirea sufletelor celor care au trecut în neființă. În unele locuri se împarte și lapte dulce, fiert cu păsat.

Se spune că cei care mor în perioada cuprinsă între Sfintele Paști și Învierea Domnului ajung direct în Rai.

Există și zece lucruri pe care nu ai voie să le faci în această zi, sub nicio formă. Nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se face curățenie în ziua Înălțării Domnului.

Nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură. Se spune că niciun obiect din casă nu se înstrăinează și nici nu se împrumută bani.

Se spune că nu se dă foc din casă ca să nu ai inimă rea în gospodărie. Nici sarea nu se dă din casă, altfel vacile nu vor mai avea smântână. Nu se seamănă culturi, pentru că nu vor da roade.

ADVERTISEMENT