News

Calendar ortodox 27 decembrie 2020. Sfântul Ştefan. Lucruri interzise în a treia zi de Crăciun. Ce nu ai voie să faci

26.12.2020 | 10:12
Calendar ortodox 27 decembrie 2020 Sfantul Stefan Lucruri interzise in a treia zi de Craciun Ce nu ai voie sa faci
Calendar ortodox 27 decembrie 2020. Sfântul Ştefan. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În calendarul ortodox, 27 decembrie 2020 este ziua în care creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, unul dintre ucenicii Mântuitorului Iisus Hristos și primul martir al Bisericii. Este una din cele mai importante sărbători și este însoțită de tradiții și obiceiuri care ar trebui respectate de credincioși.

Numele Ştefan vine de la grecescul Stephanos care înseamnă „coroană”, „ghirlandă” sau „cunună”. În a treia zi de Crăciun, peste 400.000 de români îşi serbează ziua onomastică. Cei mai mulţi, peste 270 de mii sunt bărbaţi care poartă numele Ştefan, 18.000 se numesc Istvan şi 8.700 au fost botezaţi Fănel. De asemenea, 3.000 dintre bărbaţi se numesc Ştefănel.

ADVERTISEMENT

Dintre femeile sărbătorite, aproximativ 80.000 se numesc Ştefania, peste 20.000 sunt Ştefana şi în jur de 9.000 poartă numele de Fănica.

Calendar ortodox 27 decembrie 2020. Cine este Sfântul Ştefan?

Sfântul sărbătorit în a treia zi de Crăciun a fost primul care a vestit şi mărturisit credinţa în Hristos. Sfântul Apostol şi Arhidiacon Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de către Sfinţii Apostoli din Ierusalim.

ADVERTISEMENT

Acesta a ajutat la împărţirea zilnică a bunurilor, în special a hranei. El s-a bucurat de întâietate în rândul diaconilor, fiind socotit arhidiacon. Era un bun cunoscător a Vechiului Testament, precum şi a învăţăturilor Mântuitorului Isus Hristos. Se spune că a atras mânia evreilor pentru că făcea minuni pentru popor şi a fost judecat pentru că ar fi rostit cuvinte de blasfemie la adresa lui Moise.

Sfântul Ştefan a fost scos afară din cetate şi omorât cu pietre, devenind astfel primul martir creştin. Potrivit tradiţiei, trupul său a fost înmormântat într-o peşteră de Gamaliel.

ADVERTISEMENT

Ce e bine să faci în a treia zi de Crăciun? Dăruiește Pâinicile lui Ștefan

Calendar ortodox 27 decembrie 2020: Sfântul Ştefan. În această zi se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere care poartă numele mucenicului Ştefan.

Tradiția spune că creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi. De asemenea, sunt recomandate împăcările și iertările. Sfântul Mucenic Ştefan trebuie să fie cinstit prin fapte bune pentru ca cei dragi să aibă parte de sănătate și spor în casă pentru tot restul anului care vine.

ADVERTISEMENT

În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Ele amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfânt şi se împart, de obicei, copiilor săraci. Se fac dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, uns cu miere.

Din bătrâni se spune ca dacă faci baie în această zi vei fi curat tot anul, iar copiii care se nasc acum sunt cei mai norocoşi.

Potrivit tradiţiei creștine, rugăciunile rostite în această zi în faţa icoanei Sfântului Ștefan fac minuni pentru suferinzi.

Calendar ortodox 27 decembrie 2020, Sfântul Ştefan. Lucruri interzise

Tradiţia spune că în această zi nu se coase, nu se spală şi nu se face curăţenie. Cine muncește își va alunga singur norocul din casă.

La capitolul interdicții se încadrează și înjurăturile, bârfele, uneltirile și tot ce poate întuneca sufletul omului. De Sfântul Ștefan e bine să nu te cerți cu nimeni, chiar dacă ai dreptate.

În această zi, se spune că nu sunt recomandate drumețiile montane și deplasările în zone izolate.

ADVERTISEMENT