Life

Calendar ortodox 4 decembrie 2021: Este sărbătorită Sfânta Varvara. Ce nu e bine să faci

Sâmbătă, 4 decembrie 2021, este sărbătorită Sfânta Muceniță Varvara, așa cum arată calendarul ortodox. Află ce nu este bine să faci în această zi importantă pentru credincioși.
03.12.2021 | 16:05
Calendar ortodox 4 decembrie 2021 Este sarbatorita Sfanta Varvara Ce nu e bine sa faci
Calendar ortodox 4 decembrie 2021. Este sărbătorită Sfânta Varvara. Tradiții și superstiții
ADVERTISEMENT

Sfânta Varvara este sărbătorită sâmbătă, 4 decembrie 2021, după cum arată și calendarul ortodox. Se spune că este o zi foarte periculoasă pentru credincioșii care nu respectă tradițiile de această sărbătoare.

Despre Sfânta Muceniță Varvara se știe că a trăit în timpul Împăratului Maximian, la Heliopolis. Conform scrierilor bisericești, aceasta a fost închisă într-un turn din cauza frumuseții sale trupești ieșire din comun.

ADVERTISEMENT

Cel care a închis-o a fost chiar tatăl ei, Dioscor, care era păgân. Acesta considera că poporul nu este vrednic să vadă frumusețea răpitoare a fiicei sale.

Sfânta Varvara, sărbătorită pe 4 decembrie 2021

Închisă în turn, Varvara le dezvăluie păzitoarelor ei adevărul despre zei, venerați de tatăl său.

ADVERTISEMENT

„Zeii pe care îi cinsteşte tatăl meu sunt făcuţi de mâini omeneşti. Pe cei de aur şi de argint i-au făcut zlătarul (argintarul) şi pe cei de piatră i-a făcut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul.

Deci, cum acei zei făcuţi au putut zidi această luminată înălţime cerească şi o frumuseţe ca aceasta pământească, neputand ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mâinile?”, le-a spus Varvara acestora.

ADVERTISEMENT

Într-o zi, tatăl ei a poruncit să se construiască două ferestre la o baie din palatul său. Sfânta Varvara i-a rugat pe lucrători să facă, în schimb, trei, în numele Sfintei Treimi.

Atunci când tatăl ei i-a cerut să-i explice motivul pentru care a vrut să i se construiască o fereastră în plus, Varvara i-a mărturisit adevărul, și anume credința ei în Iisus Hristos. Pentru că nu se închina zeilor, tatăl ei a ucis-o cu o sabie, scrie creștinortodox.ro.

ADVERTISEMENT

Credincioșii o sărbătoresc pe Sfânta Varvara pe 4 decembrie 2021, marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox. Deși nu este o sărbătoare cu cruce roșie, se spune că nu e bine să faci un anumit lucru în această zi.

Se spune că de Sfânta Varvara nu e bine să muncești. Sărbătoarea este respectată mai ales de femei, ca să aibă copiii sănătoși.

Sfânta Varvara îi apără pe copii pe pojar

Se spune că Sfânta Varvara îi apără pe copii de pojar, motiv pentru care această zi mai poartă numele de „Cea de-a doua zi a Bubatului”.

Se crede că cine muncește, spală sau toarce riscă să se umple de bube sau chiar să-i moară copiii. Din același motiv nu trebuie să mănânci fasole, porumb copt sau dovleac.

De aceea, credința populară susține că Sfânta Varvara îi apără pe copii de boli, mai ales de pojar, dacă ziua ei este respectată de către credincioși.

Despre Sfânta Varvara se spune că este una dintre cele 14 protectoare ale creștinilor. Totodată, este și protectoarea tunarilor, inginerilor militari, minerilor şi tuturor celor ce lucrează cu explozibil pentru că viața ei vorbește despre un fulger care i-a ucis tatăl.

În același timp, Sfânta Varvara este și ocrotitoarea matematicienilor. Potrivit unei versiune franceze a vieții sale, aceasta a săvârșit 13 minuni oamenilor care au primit Taina Sfântului Maslu, ajutându-i pe aceștia să se pocăiască.

În folclorul bulgar se spune că Sfânta Varvara este sora Sfântului Sava, cinstit pe 5 decembrie, dar și a Sfântului Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie. Se crede că Sfinții Varvara și Sava sărbătoresc ziua fratelui lor.

Potrivit unui proverb bulgar, Sfânta Varvara gătește mâncare, Sfântul Sava coace pâine, după care Sfântul Nicolae îi servește pe oameni cu bunătăți.

Rugăciune către Sfânta Varvara

„Pe Sfânta Mare Muceniţă Varvara să o cinstim; că a sfărâmat cursele vrăjmașului şi ca o vrăbioară s-a izbăvit dintr-însele, cu ajutorul Armei Crucii, Preacinstita.

Cel Ce Te-ai Înălţat…

Lui Hristos, Celui în Treime cu evlavie Lăudat, urmându-i tu, purtătoare de biruinţă, ai nimicit templele idolilor; şi luptând în mijlocul locului de pătimire, Sfântă Muceniţă Varvara, nu te-ai temut de ameninţările tiranilor, ceea ce ai avut îndrăznire bărbătească, cu glas mare cântând pururea: cinstesc Preasfânta Treime, Dumnezeirea Cea Una. Amin.”

ADVERTISEMENT