Life

Calendar Ortodox 6 martie 2021. Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților

05.03.2021 | 12:05
Calendar Ortodox 6 martie 2021 Mosii de iarna sau Sambata Mortilor
Calendar Ortodox 6 martie 2021. Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă cinstește sâmbătă aceasta, pe 6 martie 2021, Moșii de iarnă, sărbătoare care mai poartă și denumirea de Sâmbătă Morților. În această zi se oficiază o liturghie specială pentru cei trecuți la cele veșnice. 

Moșii de iarnă deschid seria celor șapte sâmbete ale morților, care se vor încheia odată cu Sâmbătă lui Lazăr, adică în Duminica Floriilor. În toate aceste zile se fac parastase în amintirea celor adormiți, fiind împărțite pachete cu tot felul de preparate.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă Morților este una dintre cele mai mari sărbători cinstite înainte de intrarea în Postul Paștelui, credincioșii păstrând o serie de tradiții și obiceiuri. Ritualul prevede ca în fiecare Biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului.

Moșii de iarnă, pomeniți în calendarul ortodox pe 6 martie 2021

Biserica a rânduit că sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad ca să-i elibereze pe drepții adormiți.

ADVERTISEMENT

Așadar, în Sâmbătă Morților creștinii merg la slujba de la Biserică cu vin, prescură și pachete cu bucate care vor fi binecuvântate de preot pentru a fi împărțite celor sărmani. Se obișnuiește ca în această zi de sărbătoare să se împartă inclusiv vase și tacâmuri.

Mai exact, gospodinele pun mâncarea preferată de răposat în farfurii sau vase, care vor rămâne celui care le primește. De asemenea, din pachet nu trebuie să lipsească cana sau paharul, precum și o lumânare care trebuie să fie aprinsă.

ADVERTISEMENT

Printre bucatele gătite de credincioși se numără sarmalele, orezul cu pulpă de pui, piure cu carne, fructe, plăcinte sau orice alte preparat care i-a plăcut foarte mult celui în numele cui se împarte respectivul pachet.

Pe lângă bucatele acestea, după întoarcerea de la Biserică gospodinele completează cu vin și colivă sfințită de preot la slujbă, în felul acesta pomana fiind completă pentru sufletele celor răposați. Se spune că sufletele celor morți veghează din lumea de dincolo asupra casei din care au plecat.

ADVERTISEMENT

Obiceiurile pentru Sâmbăta Morților sunt diferite de la o regiune la alta, în Muntenia existând o veche tradiție care spune că, pe lângă împărțirea colivei, se oferă un bănuț celui mai sărac om din sat. În felul acesta sporul va veni atât la cel care dă, cât și la cel care primește.

În zona Banatului femeile merg la cimitir înainte de a pleca la Biserică, mormintele fiind tămâiate încă de la primele ore ale dimineții. După slujba de Moșii de iarnă, gospodinele împart pomeni, care conțin o mâncare cu afumătură de porc.

În concluzie, credincioșii care împart pomeni pentru sufletele celor adormiți trebuie să aibă neapărat în pachet următoarele produse: colivă, un colac, o sticlă de vin, lumânări, precum și pomelnicul pe care sunt trecute numele celor plecați la Domnul.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat...
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la două plante cumpărate de la pepinieră: "Avem clienţi care revin anual"
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza...
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”