Life

Calendar ortodox 8 septembrie 2021. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși

Calendarul ortodox marchează o sărbătoare extrem de importantă pe 8 septembrie, nașterea Fecioarei Maria, Născătoarea de Dumnezeu.
07.09.2021 | 16:31
Calendar ortodox 8 septembrie 2021 Sarbatoare importanta pentru crestini ortodocsi
Calendar ortodox 8 septembrie 2021. Sărbătoare importantă pentru creștini ortodocși. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Sărbătoarea este cinstită în fiecare an la aceeași dată și este prima celebrare din anul bisericesc, care a început pe 1 septembrie. În plus, aceasta este trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Biserica Ortodoxă amintește că Fecioara Maria s-a născut din părinți bătrâni, Ioachim și Ana, ca rod al rugăciunii lor, motiv pentru care data de 8 septembrie este importantă pentru femeile care își doresc copii.

ADVERTISEMENT

Calendar ortodox. Nașterea Fecioarei Maria din 8 septembrie

Sfânta Scriptură nu ne oferă informații despre Nașterea Maicii Domnului, dar este cunoscut faptul că tatăl său era din seminția lui David, în timp ce mama sa din cea a lui Aaron.

Evenimentul venirii pe lume a celei care avea să fie numită mai târziu Născătoarea de Dumnezeu este consemnat în cărțile de cult și în unele scrieri, precum este Protoevanghelia lui Iacov, din secolul al II-lea.

ADVERTISEMENT

Născută în chip firesc din Drepții Ioachim și Ana, Maica Domnului a venit pe lume din doi părinți sterpi și înaintați în vârstă, dar care își doreau un copil.

Sărbătoarea Nașterii Fecioarei Maria a fost stabilită în a opta zi din anul bisericesc, asta pentru că cifra opt simbolizează ziua veșniciei, viața fără de sfârșit.

ADVERTISEMENT

În plus, datorită Maicii Domnului s-a născut Fiul Cel veșnic al lui Dumnezeu, S-a întrupat, a biruit moartea și a dăruit oamenilor viața veșnică în Împărăția Cerurilor.

Drepții Ioachim și Ana s-au rugat pentru a avea un copil

Ioachim și Ana erau văzuți ca fiind blestemați de ceilalți pentru că nu aveau copii, motiv pentru care darurile aduse la templu de cei doi erau refuzate. Acela a fost momentul în care au început să se roage să devină părinți

ADVERTISEMENT

„Mă duc la munte și acolo voi posti și mă voi ruga lui Dumnezeu să ne dăruiască un copil”, i-a spus Ioachim soției sale, după care a plecat în peștera Prorocului Ilie de la Hozeva.

Ana se ruga la rândul său la Dumnezeu cu durere și cu multe lacrimi, zicând: „Doamne, Atotțiitorule, Cel ce numai cu cuvântul ai făcut cerul și pământul și toate câte se văd; Cel ce ai zis făpturilor Tale să trăiască și să se înmulțească;

Cel ce ai binecuvântat pe Sarra, soția lui Avraam și ea a născut pe Isaac la bătrânețe și ai dăruit Anei fiu pe Samuel prorocul, dă-mi și mie roadă pântecelui și nu lăsa să fiu de ocară între oameni, că, de voi naște fiu sau fiică, îl voi închina Ție cu toată inima și-l voi da să slujească în biserica slavei Tale”, notează basilica.ro.

Atunci Arhanghelul Gavriil s-a arătat fiecăruia dintre ei, spunându-le că rugăciunile nu au fost trecute cu vederea și că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. Tot el le-a vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt.

Părinții i-au pus numele Maria, care înseamnă Doamnă sau Stea, arătând mai înainte strălucirea vredniciei de Maică a Stăpânului tuturor.

ADVERTISEMENT