Life

Calendar ortodox februarie 2023: Doar o sărbătoare cu cruce roșie. Când începe Postul Paștelui

Calendar ortodox pentru a doua lună din an. Care este prima zi din Postul Paștelui și câte praznicuri sunt trecute cu cruce roșie.
26.01.2023 | 15:20
Calendar ortodox februarie 2023 Doar o sarbatoare cu cruce rosie Cand incepe Postul Pastelui
Calendar ortodox pentru a doua lună din an. Care este prima zi din Postul Paștelui și câte praznicuri sunt trecute cu cruce roșie. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Calendar ortodox februarie 2023: Doar o sărbătoare cu cruce roșie. Când începe Postului Paștelui, perioadă în care creștinii ortodocși trebuie să dea dovadă de milostenie, grijă spirituală și renunțare la produsele de ”dulce”.

Calendar ortodox pentru a doua lună din an. Care este prima zi din Postul Paștelui și câte praznicuri sunt trecute cu cruce roșie

Biserica Ortodoxă Română ne transmite că februarie are numai un praznic trecut cu cruce roșie în calendar. Este vorba de a doua zi din lună când are loc Întâmpinarea Domnului, desfășurată la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

Pe 2 februarie Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii. Acest lucru prevede ca cel dintâi născut pe parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la venirea pe lume.

Conform crestinortodox.ro, în acest moment are loc și curățirea mamei. Fiind o sărbătoare cu cruce roșie credincioșii nu au voie să spele sau să coase, ci dimpotrivă oamenii trebuie să meargă la slujbă și să se roage.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost introdusă pentru prima oară în anul 494 de către papa Gelasiu la Roma. În felul acesta a fost înlocuită străvechea sărbătoare păgână a Lupercaliilor care se desfășura în onoarea zeului Pan.

Calendar ortodox. Când începe Postul Paștelui în 2023

În luna februarie începe și Postul Paștelui, mai anunță sursa menționată anterior. Numit și Postul cel Mare, perioada aceasta este una foarte grea pentru credincioșii care renunță la produsele de origine animală.

ADVERTISEMENT

Mai exact, pe 19 februarie 2023 este Duminica Înfricoșatei Judecăți, ziua în care se lasă sec de carne. Apoi, duminică, 26 februarie 2023, are loc Lăsatul secului de brânză. A doua zi începe oficial Postul, fiind vorba de o zi aliturgică.

Motivul principal al postului, care este cel mai mare și cel mai lung din an, este și pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați în noaptea de Paști și să intre în biserică. Ultima săptămână de postire este numită Săptămâna Mare.

ADVERTISEMENT

Toată această perioadă de post nu are legătură numai cu renunțarea la alimentele de ”dulce” și reprezintă și un post spiritual. Anul acesta Paștele va fi duminică, 16 aprilie 2023. Prima săptămână după Învierea Domnului se numește și Săptămâna Luminată.

Când pică Paștele Ortodox în următorii ani:

  • Paște ortodox 2024- 5 mai
  • Paște ortodox 2025- 20 aprilie
  • Paște ortodox 2026- 12 aprilie
  • Paște ortodox 2027- 2 mai
  • Paște ortodox 2028- 16 aprilie
  • Paște ortodox 2029- 8 aprilie
  • Paște ortodox 2030- 28 aprilie.

Rugăciunea care se rostește în fiecare post

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm:

întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului.

Ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

ADVERTISEMENT