Life

Calendar ortodox martie 2023. Sărbătoare majoră, cu cruce roșie, la final de lună

Calendar ortodox pentru martie. Ce sărbătoare majoră este trecută cu cruce roșie, la finalul lunii. Lucruri interzise în această zi.
02.03.2023 | 00:53
Calendar ortodox martie 2023 Sarbatoare majora cu cruce rosie la final de luna
Această sărbătoare semnifică un moment important în religia creștin-ortodoxă. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Luna Martie reprezintă o perioadă plină de tradiții și sărbători pentru români. La finalul ei, conform calendarului creștin ortodox, se prăznuiește o sărbătoare importantă, cu cruce roșie. În această zi se face slujbă la biserică, iar credincioșii, pe lângă postire, trebuie să nu facă anumite lucruri.

Sărbătoarea cu cruce roșie de la finalul lunii martie. Semnifică un moment important în religia creștină

Spre finalul lui Martie, mai exact, pe data de 25, se sărbătorește Buna Vestire, ce semnifică momentul când Sfântul Arhanghel Gavriil se duce la Maica Domnului și o anunță că a rămas însărcinată. Concret, că urmează să nască pe Mesia, așa cum se vestea deja de multă vreme, în cărțile sfinte.

ADVERTISEMENT

”Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus” (Luca 1, 28-31)”, relatează Doxologia.

Buna Vestire cade iată în perioada Postului Paștelui, care a început deja pe 27 februarie și se va încheia pe 6 aprilie. Chiar dacă sunt interzise pe parcursul celor 40 de zile alimentele din carne, lapte, brânză sau ouă, pe data de 25 martie se va da ”dezlegare la pește”.

ADVERTISEMENT

”Dezlegarea la pește” înseamnă că se permite consumul de pește. Însă, fiind cruce roșie, nu sunt permise și treburile casnice, precum spălatul, cusutul, frământarea pâinii sau treburile de pe lângă casă, precum cele de țin de agricultură. Acestea din urmă nu sunt indicate, deoarece zilele cu cruce roșie sunt considerate în cărțile sfinte momente de odihnă.

Buna Vestire sau ”Blagoveștenia”

În tradiția ortodoxă Buna Vestire mai este cunoscută și ca ”Blagoveștenia” și se spune că s-a petrecut în a șasea lună când Elisabeta îl purta deja în pântec pe Sfântul Ioan Botezătorul. Totodată, ea simbolizează începutul sarcinii Mariei Fecioara, adică perioada celor 9 luni până când va naște, de Crăciun, pe 25 decembrie.

ADVERTISEMENT

Tot în cărțile sfinte mai este precizat că Buna Vestire marchează ”plinirea timpului”, adică momentul de pregătire pentru venirea lui Iisus Hristos pe lume, Maria fiind aleasă dintre femei să devină ”Născătoare de Dumnezeu”, fecioară fiind.

Se mai spune că Sfântul Augustin a rămas uimit de cele petrecute cu Sfânta Maria și și-a imaginat pentru câteva secunde că se adresează îngerului astfel: ”Spune-mi, îngere, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?”, iar acesta i-ar fi precizat că răspunsul se află chiar în modul cum Sfântul Gavriil i s-a adresat Fecioarei:

ADVERTISEMENT

”Bucură-te, cea plină de har!” (cf. Sermo 291, 6). Origen observă că niciodată un asemenea titlu nu a fost dat unei ființe omenești și nu mai apare în niciun alt loc din Sfânta Scriptură (cf. In Lucam 6, 7).”

Buna Vestire este cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului. Pe lângă postire, abținerea de la treburile gospodărești, credincioșii sunt îndemnați ca în această zi să se roage mai mult, să facă fapte bune și să renunțe la gândurile rele.

ADVERTISEMENT