Pe 25 martie este Buna Vestire, o zi cu dezlegare la pește în Postul Paștelui, ceea ce înseamnă că este momentul perfect pentru o rețetă de saramură de crap tradițională.
Saramura de crap este ideală în Postul Paștelui, atunci când sunt zile cu dezlegare la pește. Nu este greu de făcut dacă respecți cu strictețe ingredientele și pașii acestei rețete.
Peștele porționat se unge pe ambele părți cu puțin ulei, se condimentează și se lasă la rece timp de câteva ore. Se unge o foaie de aluminiu cu ulei de măsline, se așază câte trei bucăți de pește și se unge și pe deasupra, notează bucătăraș.ro.
Se strânge folia pachet și se întorc marginile pliate în sus, astfel încât să nu se scurgă zeama în tavă. Se lasă la cuptor, la 200 de grade, timp de 30 de minute. Se desface folia și se mai lasă încă 5-10 minute. Peștele se poate face și prăjit sau la grătar.
Se așază ardeii capia, roșiile, ardeiul iute și usturoiul pe o folie de aluminiu, apoi se dau la cuptor, la 200 de grade. Acestea se pot întoarce din când în când, ca să se facă pe toate părțile.
După ce se coc se pun într-un vas, se pune sare pe ardei și se acoperă până se răcesc. Se decojesc și se taie mărunt roșiile și ardeii. Se pune apa la fiert împreună cu cimbrul, foile de dafin și 2-3 căței de usturoi crud trecut prin presă. Când dau în clocot se pot pune restul ingredientelor și 1/2 pătrunjel tocat.
Saramura se lasă la scăzut până la jumătate. Se pun apoi restul de verdeață, puțin ulei de măsline și o lingură de oțet, apoi se pune sare după gust.
Se așază peștele într-o tavă, se scurge zeama rămasă în folie, se pune saramura și se dă la cuptor încă 30 de minute. Peștele trebuie să fie acoperit complet de zeamă și ar trebui tăiat în rondele potrivite.
Saramura de pește se poate consuma atât rece, cât și caldă. Poftă bună!