News

California, în flăcări. Mii de pompieri se luptă cu incendiile

22.08.2020 | 17:17
California in flacari Mii de pompieri se lupta cu incendiile
ADVERTISEMENT

Incendiile de vegetație din statul american California au determinat evacuarea mii de locuitori și moartea a cel puțin patru persoane. Peste 10.000 de pompieri se luptă cu flăcările care se întind cu repeziciune, pe fondul temperaturilor  ridicate, scrie DPA, preluată de Agerpres.

În ultimele patru zile, peste 370 de incendii au izbucnit în California, a anunțat Daniel Berlant, director adjunct la Cal Fire, departamentul de pompieri al statului.

ADVERTISEMENT

Trei persoane și-au pierdut viața în comitatul Napa, iar o alta a murit în comitatul Solani, potrivit San Francisco Chronicle.

Incendiile de vegetație au devastat zonele viticole și parcurile naturale

Viteza de extindere a incendiilor a fost amplificată de căldura extremă, de vânt şi de fulgerele care din zonele în care au fost furtuni  de scurtă durată.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cele mai mari incendii din zonă este activ la nord de orașul San Francisco și a ameninţat regiunile viticole Napa Valley şi Sonoma Valley. Peste 50.000 de hectare din zonă au fost pârjolite de flăcări, iar zeci de case au fost arse.

Alte incendii de amploare au devastat și zonele din apropierea localităţilor de coastă Santa Cruz şi Carmel. De altfel, cheiul din Santa Cruz, o populară atracţie turistică, a fost închis pentru a ţine vizitatorii departe.

ADVERTISEMENT

Flăcările au afectat în mare măsură și cel mai vechi parc natural din California, Big Basin Redwoods, celebru pentru arborii săi sequoia uriaşi. Autoritățile au impus restricții în ce privește zccesul în zonele de campare şi pe potecile de drumeţii.

Guvernatorul din California, Gavin Newsom, a numit incendiile ”o provocare fără precedent” pentru autoritățile statului. ”Dacă negaţi existenţa schimbărilor climatice, veniţi în California”, a declarat Newsom într-o înregistrare video prezentată la Convenţia Naţională a Partidului Democrat din SUA, eveniment desfăşurat în mare parte online.

ADVERTISEMENT

În schimb, preşedintele Donald Trump a criticat modul în care autoritățile californiene au gestionat domeniul forestier. ”Poate că va trebui să facem să plătească pentru asta, pentru că nu ne ascultă”, a declarat Donald Trump într-un discurs din campania sa electorală, susținut joi în Pennsylvania.

ADVERTISEMENT