Sport

Călin Dedu, mesaj războinic înainte de Campionatul European de handbal: ”Vrem să arătăm ce putem”

Călin Dedu este pivotul echipei naționale de handbal masculin a României și al doilea cel mai tânăr sportiv din lot, însă are obiective mari pentru Campionatul European.
10.01.2024 | 20:27
Calin Dedu mesaj razboinic inainte de Campionatul European de handbal Vrem sa aratam ce putem
Călin Dedu, mesaj războinic înainte de Campionatul European de handbal: ”Vrem să arătăm ce putem”. Foto: Sport Pictures EU
ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat FRH, tânărul handbalist a anunțat că e pregătit, alături de coechipieri, să arate ”ce poate” la Campionatul European – EHF Euro 2024 din Germania (10-28 ianuarie). Sportivul crede că antrenorul naționalei Xavier Pascual, fost antrenor la Barcelona, dar și la Dinamo București, este principalul atuu al naționalei.

Călin Dedu, mesaj războinic înainte de Campionatul European de handbal

“La Campionatul European mergem să ne batem, aşa cum facem de fiecare dată, vrem să arătăm ce putem. Pentru mine este al patrulea an la echipa naţională şi de prima dată pot spune că am simţit mândria de a fi printre cei tineri care reprezintă ţara.

ADVERTISEMENT

Pot spune că pentru mine este un avantaj faptul că am aici acelaşi antrenor (n.r. – Xavier Pascual) ca la echipa de club. Un avantaj tactic pentru că sunt mult acţiuni, multe reguli pe care deja le lucrăm la Dinamo. Ele se lucrează şi aici, iar eu pot veni la naţională cu un mic plus”, a declarat Călin Dedu într-un interviu publicat pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Handbal.

Handbalistul este mândru să reprezinte România din postura de al doilea cel mai tânăr jucător din lot, după Daniel Stanciuc. Mai mult, Călin Dedu recunoaște că este mereu motivat de tatăl său, cel care știe să-l critice atunci când trebuie pentru a-l ambiționa.

ADVERTISEMENT

“Suprinzător, eu cu tata nu vorbim multe chestii legate de handbal. Numai ce se întâmplă la un meci, cum m-am descurcat eu… dar nu-mi zice niciodată în faţă ‘Călin, ai fost foarte bun’. El îmi critică jocul, iar eu ascult. Eu prima dată am început cu baschetul, iar apoi a zis tata să încerc şi handbalul… şi a trebuit să-l încerc”, a completat sportivul.

Naționala de handbal a României revine la Euro după 28 de ani, și este alcătuit din portarii Ionuţ Iancu și Dan Vasile și jucătorii Nicuşor Negru, Sabin Constantina, Alexandru Tărîţă, Ionuţ Nistor Ioniţă, Călin Dedu, Robert Nagy, Adrian Rotaru, Robert Militaru, Dan Racoţea, Andrei Drăgan, Gabriel Ilie, Daniel Stanciuc, Gabriel Cumpănici, Cristian Ghiţă, Marius Sadoveac, Liviu Caba, Demis Grigoraş, Andrei Buzle.

ADVERTISEMENT

Antrenorul principal Xavier Pascual îi are alături pe secundul Mihai Popescu, antrenorul cu portarii Bogdan Pralea, doctorul Florin Ciocoiu, preparatorul fizic Font Ribas Roger, asistentul medical Cătălin Ghenea, masorul Victor Semen și statisticianul Marius Pintea. De menționat că delegația României este condusă în Germania de antrenorul federal Alin Șania.

Țara noastră face parte dintre cele 24 de echipe participante la Campionatul European EHF EURO 2024 din Germania, care se va desfășura în perioada 10-28 ianuarie 2024. România face parte din Grupa B, de la Mannheim, alături de Spania, Austria și Croația. O grupă foarte grea, cu vicecampioana mondială din 2022 (Spania), vicecampioana din 2020 (Croația) și Austria, o formație care a învins România în ambele meciuri din preliminarii, scor 36-32 și 35-30.

ADVERTISEMENT

Primele două clasate din grupă se califică în grupele principale, însă România nu mai gustase din performanța calificării la un Campionat European din 1996, când ocupa la final locul 9. În schimb, România este campioană mondial la handbal masculin în 1961, 1964, 1970 și 1974, într-o perioadă când handbalul masculin românesc conta cu adevărat în Europa.

ADVERTISEMENT