Călin Popescu Tăriceanu e la un pas de judecată. A fost inculpat oficial. Ar fi luat mită de 800.000 de dolari

Robert Cristea   
în News
25/01/2021, 16:04
Călin Popescu Tăriceanu e la un pas de judecată. A fost inculpat oficial. Ar fi luat mită de 800.000 de dolari
Călin Popescu Tăriceanu e la un pas de judecată. A fost inculpat oficial. Ar fi luat mită de 800.000 de dolari. Sursa foto: hepta.ro

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este la un pas de judecată după ce a fost inculpat oficial în dosarul de luare de mită instrumentat de DNA.

Procurorii au dispus luni punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva fostului premier. Acesta este acuzat de luare de mită în valoare de 800.000 de dolari.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită”, a transmis DNA.

Călin Popescu Tăriceanu, pus sub inculpare

În ordonanţa procurorilor se arată că există date şi probe din care rezultă că Tăriceanu ”ar fi pretins şi ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă, în schimbul exercitării atribuţiilor sale în aşa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei”.

”Inculpatului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au mai transmis procurorii.

Pe 13 ianuarie, Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a transmis procurorului general Gabriela Scutea cererea de urmărire penală încuviinţată de preşedintele Klaus Iohannis privind începerea urmăririi penale a lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Președintele aprobase anterior cererea de încuviințare conform procedurii prevăzută în lege în cazul foștilor membri ai guvernului.

Călin Popescu Tăriceanu a fost prim-ministru al României între 28 decembrie 2004 și 22 decembrie 2008.

Închide ×