News

Căminele de bătrâni, închise pe bandă rulantă. Nereguli în lanț descoperite în urma controalelor

Căminele de bătrâni sunt închise pe bandă rulantă. Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a transmis lista centrelor respective.
14.07.2023 | 07:50
Caminele de batrani inchise pe banda rulanta Nereguli in lant descoperite in urma controalelor
Căminele de bătrâni, închise pe bandă rulantă. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Căminele de bătrâni, închise pe bandă rulantă. Descoperirea tratamentelor inumane la care erau supuși bătrânii din centrul din Voluntari a dus la desfășurarea controalelor de amploare la azile din întreaga țară.

Căminele de bătrâni, închise în mai multe județe ale țării

În urma verificărilor din ultimele zile, numărul căminelor închise de autorități a crescut, ajungând la 21. Totodată, 27 de astfel de centre au activitatea suspendată, fiind nevoite să remedieze situația.

ADVERTISEMENT

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială mai transmite că au fost aplicate 76 de amenzi în valoare de 956.000 de lei. În total, au fost verificate 2.088 de azile, centre pentru oameni cu dizabilități și pentru copii.

„Raportarea datelor s-a realizat către Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii respectiv spre informare ministerului de Interne. La nivelul Municipiului Bucureşti şi celor 41 de judeţe s-au constituit echipe mixte de contro, formate din reprezentanţi ai instituțiilor cu atribuţii în domeniu”, a transmis, joi, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe astfel de centre au fost închise în București, și anume șapte. Lista acestora a fost făcută publică, joi, de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

„7 în Bucureşti (Elite Senior SRL- nelicentiat; Cămin de bătrâni Senior Center SRL; Asociaţia Duta – Nelicentiat; Modul Pavilionar de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică ”Alexandra” Sector 1/ Cămin de bătrâni Amurg Liniştit/ Teomar Sante SRL). 2 în Constanţa (Căminul de bătrâni Sf. Constantin şi Elena SRL din Eforie Nord, str Cameliei nr. 20 / Căminul de bătrâni Sf. Constantin şi Elena SRL din Eforie Nord str Călugăreni nr. 45).

ADVERTISEMENT

2 în Dolj (Căminul pentru persoane vârstnice Craiova/ Căminul de seniori Sf. Mina). 1 în Giurgiu (Centrul pentru viaţa independentă pentru persoane cu dizabilităţi). 1 în Hunedoara (Centrul rezidenţial pentru pesoane vârstnice Recunoştinţa-Asociaţia Pridvorul). 2 în Maramureş (Asociatia Anahelp/ SC Eliam Vavbraha SRL). 1 în Mureş (Asociatia Re-Min – Centru de Îngrijire şi Asistenţă “Căsuţa lu Min”). 1 în Neamţ (CPV Pângăraţi). 1 în Satu Mare (Serviciul Cămin pentru persoane vârstnice Argint). 2 în Teleorman (Căminul de Bătrâni Galateni/ Magnolia Aşezământ SRL). 1 în Tulcea (Asociaţia Casa Dobrogeană Tulcea).”, a transmis ANPIS.

Funcționari publici de la AJPIS, reținuți pentru 24 de ore

Procurorii DNA au efectuat percheziții, joi, la Centrul de bătrâni Armonia din Voluntari, dar și la domiciliile a doi funcționari de la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Ilfov. Cercetările vizează modul în care insituțiile statului și-au desfășurat atribuțiile privind funcționarea azilelor.

ADVERTISEMENT

În urma descinderilor, cei doi funcționari publici au fost reținuți pentru 24 de ore. Este vorba despre Năstase Andrei-Cornel și Rontescu Florina, inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov.

Ei sunt cercetați pentru abuz în serviciu. „Cei doi inculpați ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii”, a transmis DNA.

 

ADVERTISEMENT