News

Căminele groazei: vecinii, exasperați de mirosul pestilențial de fecale. Ce se întâmpla în curtea azilului

Bătrânii de la unul dintre ”căminele groazei” erau scoși ”la aer” în miros de canalizare, pentru că imobilul nu era racordat la sistemul public de canalizare.
07.07.2023 | 17:19
Caminele groazei vecinii exasperati de mirosul pestilential de fecale Ce se intampla in curtea azilului
Căminele administrate de Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz sunt vizate de o anchetă DIICOT legată de condițiile în care erau ținuți bătrânii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Bătrânii aflați într-o locație din Voluntari, închiriată de Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz, erau obligați să suporte mirosul greu de urină și fecale, provenind de la fosa septică a imobilului care adăpostea căminul. Situația a fost sesizată de vecini, care au reclamat că aerul a devenit irespirabil inclusiv pentru ei. În instanță, reprezentanții asociației au recunoscut că vila care adăpostea azilul de bătrâni nu era conectată la sistemul public de canalizare.

Căminul de bătrâni nu era legat la sistemul de canalizare

În urmă cu un an și jumătate, câțiva proprietari care dețin un imobil lângă căminul închiriat de Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz au deschis o acțiune în instanță prin care să oblige pârâții să-și rezolve problema legată de canalizare, solicitând și daune morale pentru coșmarul îndurat.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor din dosar, la adresa indicată funcționează un cămin de bătrâni, pe baza unei autorizații sanitare emisă la data de 13.12.2021. Imobilul are șapte grupuri sanitare, iar apele menajere sunt deversate într-o fosă septică situată sub curtea proprietății. De aici, apele menajere ajungeau într-un canal colector stradal, cu ajutorul unei pompe de evacuare, degajând un miros extrem de neplăcut în zonă.

Mirosul pestilențial ajungea până în casele vecinilor

Pe data de 30 ianuarie 2022, la cererea reclamanților, un executor judecătoresc a constat că situația de fapt se potrivește cu declarațiile proprietarilor din zonă și a descoperit, la căminul de bătrâni:

ADVERTISEMENT

-miros foarte neplăcut, persistent, gazos, specific mirosului de canalizare / fosă septică, resimțit puternic din interiorul autovehiculului, cu precădere în zona capacelor căminelor de canalizare, în dreptul imobilului (căminul de bătrâni, n.r.)

-miros neplăcut specific mirosului de canalizare / fosă septică, perceput în interiorul construcției proprietatea reclamanţilor situat în Voluntari (la adresa vecinilor, n.r.), în toate încăperile în mod difuz și cu precădere în dormitor și birou la etajul 1 al construcției;

ADVERTISEMENT

-pe alocuri miros neplăcut difuz în curtea din spatele construcției proprietatea reclamanţilor, nefiind la fel de puternic ca în zona stradală (sursă: Tribunalul Buftea)

Proprietarul imobilului a prezentat, în instanță, un contract semnat în 2017 cu operatorul rețelei de canalizare din Voluntari, însă nu și anexele acestuia, ”astfel încât nu pot fi verificate numărul de persoane și operatori economici pentru care a fost încheiat contractul, nici condițiile de deversare în rețelele publice a apelor uzate”.

ADVERTISEMENT

Proprietarii din zonă susțin că deversările au continuat și după hotărârea judecătorească

Instanța a stabilit că modalitatea de evacuare a apelor uzate, prin deversarea conținutului fosei septice în canalul colector (care colectează apa provenită în urma ploilor, n.r.) reprezintă un aspect nelegal, în condițiile în care există un sistem public de canalizare în zona respectivă.

În mai 2022, Tribunalul Ilfov a dispus ”obligarea la încetarea provizorie a evacuării apelor menajere uzate provenite de la instalațiile sanitare prin utilizarea unei pompe conectate la canalul colector stradal și deconectarea provizorie a respectivei pompe”. Măsura era una de urgență, urmând ca o decizie pe fond să fie luată ulterior.

Câteva luni mai târziu, vecinii au revenit în instanță, reclamând că reprezentanții asociației nu respectă hotărârea judecătorească. Aceștia susțineau că pompa nu a fost deconectată de la canalul colector, iar cei de la cămin o repuneau în funcțiune ”cu precădere în zilele de weekend și sărbătoare”.

Niciun cuvânt despre bătrânii care locuiau în cămin

O soluție a venit din partea firmei care operează sistemul de canalizare și care a propus montarea unui dop în țeava care leagă pompa de canalul colector. Vecinii au cumpărat pe banii lor respectivul dop, însă cei de la asociație nu au fost de acord ca acesta să fie montat, motivând că, în cazul unor ploi mai mari, curtea s-ar inunda.

Proprietarii din zonă s-au adresat din nou instanței, însă acțiunea lor a fost respinsă. Următorul termen în procesul pe fond, în care se cere dezafectarea definitivă a pompei pentru ape uzate, este stabilit abia în luna octombrie. Potrivit reprezentanților asociației, evacuarea apelor uzate se realizează, în prezent, prin vidanjare.

În procese nu s-a discutat nimic despre bătrânii cazați aici, și care au fost obligați să suporte, ani de-a rândul, mirosul neplăcut provenit de la fosa septică. Evident, acesta ar fi putut fi evitat dacă cei care dețin afacerea ar fi investit o sumă de bani pentru a se lega la conducta de canalizare.

ADVERTISEMENT
Tags: