Sport

EXCLUSIV. N’Doye DEZVĂLUIE cum a luat Steaua titlul. „Ştiam. Îţi jur!”

Unul dintre fotbaliştii străini care şi-au pus amprenta cel mai mult pe fotbalul nostru e Ousmane N’Doye. O ştie şi el şi spune că a încercat să ofere României la fel de mult pe cît a...
19.11.2016 | 00:07
EXCLUSIV NDoye DEZVALUIE cum a luat Steaua titlul Stiam Iti jur
ADVERTISEMENT

Unul dintre fotbaliştii străini care şi-au pus amprenta cel mai mult pe fotbalul nostru e Ousmane N’Doye. O ştie şi el şi spune că a încercat să ofere României la fel de mult pe cît a primit de la România. A ajuns la Vaslui în 2008 şi de atunci nu a mai plecat din ţară.

Între 2009 şi 2011, a jucat la Dinamo, pe care o consideră „echipa mea de suflet”. A fost dorit de multe ori de Gigi Becali la Steaua, dar nu a vrut să îşi trădeze… sufletul. Nu a cîştigat niciodată titlul de campion, deşi a fost la cîteva minute de fericire cu ASA Tîrgu Mureş, în 2015. A pierdut dramatic meciul decisiv din ultima etapă, 1-2 cu retrogradata Oţelul Galaţi! Ajuns la 38 de ani, Ousmane a rămas în România şi joacă acum la Cetate Deva, locul 7 în Seria a IV-a din Liga 3. Unde face, în continuare, show. A marcat o „dublă” în meciul din ultima etapă, 4-2 cu Gloria Lunca Teuz Cernei…

ADVERTISEMENT

„Cristi Bobar m-a legat de Cetate Deva”

Salut Ousmane! În ultimii opt ani ai jucat în Liga 1. Cum au reuşit să te convingă cei de la Cetate Deva să semnezi cu ei în Liga 3?

– Eu m-am legat de România. Nu am vrut să plec de aici şi am spus că rămîn să joc. Să ştii că am avut oferte mai bune. Ce m-a legat de Cetate Deva a fost Cristi Bobar. Am vorbit cu el şi mi-a spus că are nevoie de mine. Eu i-am spus că îl ajut. Cît are el nevoie, trei luni, cinci luni. Pe vremea cînd eram la ASA, i-am promis că unde merge el, merg şi eu.

ADVERTISEMENT

După toţi aceşti ani de Liga 1, cum ţi se pare nivelul Ligii 3?

– Eu am gustat Liga 1 mult timp. Bineînţeles că nivelul e mai jos decît la prima ligă. Nu e la fel. Există jucători de calitate şi aici, dar se joacă după ureche. Nu prea e organizare. Fiecare joacă cum îl taie capul. Există echipe organizate, dar mai rare. Oricum, am văzut mulţi jucători care pot creşte.

„Iubesc Dinamo şi nu aveam cum să plec la Steaua”

Zilele trecute spuneai că ai avut multe oferte de la Steaua. Le-ai primit în perioada în care activai la Dinamo?

ADVERTISEMENT

– Daaa… Le-am primit cînd eram la Dinamo, dar şi la alte echipe. Gigi m-a vrut de multe ori. Ultima ofertă am primit-o în direct la tv. A intrat Gigi Becali şi mi-a spus că mă aşteaptă la echipă. (rîde)

Ai refuzat de fiecare dată…

– Prefer să rămîn prieten cu Gigi Becali. Eu dacă aş fi mers la Steaua, nu am mai fi fost prieteni. Sigur nu era bine. Mie îmi place de Gigi, dar eu nu aveam cum să merg niciodată la Steaua. Iubesc Dinamo şi nu aveam cum să plec la rivală. Mie nu îmi plac lucrurile de genul acesta.

ADVERTISEMENT

Ai spus de multe ori că vei rămîne dinamovist, dar ai fost vreodată măcar tentat să semnezi cu marea rivală?

– Eu iubesc din inimă. Eu joc din inimă fotbalul şi iubesc clubul Dinamo. E ceva ce vine din suflet. Mă ştii. Eu sînt direct şi în momentul în care asta simt, asta fac. Nu am fost tentat să merg la Steaua. Ceea ce mă interesează e că în inima mea, eu mi-am lăsat amprenta la acel club indiferent de ceea ce se va întîmpla de acum încolo. Sînt foarte bucuros. Eu iubesc din inimă şi Dinamo va fi mereu acolo.

„Îmi place Gigi Becali că vorbeşte adevărul în faţă”

Aveai o relaţie specială cu Gigi Becali. Mai vorbeşti cu el?

– Da. Cînd ne vedem, mai vorbim. Ne-am întîlnit o dată în Pipera, am stat de vorbă. Ultima dată am vorbit cu el la televizor, într-o emisiune.

Ai spus de multe ori că îl admiri pe patronul Stelei. Ce îţi place la el?

– Numai pe oamenii răi port duşmănie. Gigi Becali e un om bun. Îmi place că spune totul pe faţă. Genul de om sincer în România e considerat nebun. Multă lume spune că e nebun. Dacă era nebun, nu ajungea aici. E la fel ca mine. Vorbeşte adevărul în faţă. Genul acesta de oameni mă atrag.

„Aproape de titlu nu toţi trăgeau la căruţă”

Ultima dată ai fost la ASA. Cum caracterizezi experienţa de la Tîrgu Mureş?

– Eu ţin legătura cu cei de la ASA. Am vorbit cu Alexa. Tîrgu Mureş e echipa unde am făcut multe. Ţin mult la club şi mă bucur că sînt iubit. Asta înseamnă viaţă pentru mine. Nu e vorba de bani. Nu mi-e foame. Pentru mine, faptul că în momentul în care vin în oraş şi simt aprecierea oamenilor e totul. Dar mă afectează mult ceea ce văd la club. Mă uit la fiecare meci. Eu sper să poată să îşi revină.

Aţi fost atît de aproape să cîştigaţi titlul în 2015, dar a fost noaptea de coşmar în care aţi pierdut cu Oţelul…

– Ştiam sută la sută că nu cîştigăm meciul cu Oţelul. Întreabă-l pe Hanca dacă nu crezi. Întreabă-i pe băieţii de pe banca de rezerve. Îţi jur că aşa e. În fotbal trebuie să fii onest. Noi am jucat din inimă la ASA. Am cîştigat din inimă. Cînd era bine şi eram aproape de titlu, nu a mai fost la fel…

Adică s-a stricat atmosfera?

– Exact. Cînd lucrurile mergeau bine, cum se zice, nu toţi trăgeau la căruţă. Unii nu au jucat din inimă. În meciul cu Oţelul, jucători care trebuiau să joace au fost lăsaţi pe bancă. Şi eu le-am spus atunci: nu vom cîştiga acest meci. Simţeam eu asta, mă crezi? Aşa e. Întreabă-i pe băieţi. Mie nu îmi e frică să spun. Eu am fost la ASA încă de cînd era în Liga 2. Eu am lăsat totul în Liga 1 ca să merg la ASA şi am făcut performanţă acolo.

„Ciobotariu a făcut echipa, iar jucători care trebuiau să joace nu au jucat”

Totuşi, aţi jucat pentru titlu în ultima etapă cu Oţelul, deja retrogradată. Dacă băteaţi, aţi fi luat titlul…

– Cînd eşti antrenor, trebuie să iei deciziile cele mai bune. La acel meci, mulţi jucători care trebuiau să joace au fost lăsaţi pe bancă. Era atmosfera rea. Jucătorii erau supăraţi că nu joacă, mulţi dădeau cu piciorul în sticle că nu jucau. Eu atunci deja ştiam că nu vom bate. Înainte de meci nu eram concentraţi. A venit şi Maior, viceprimarul, să ne spună că nu va fi uşor cu Oţelul. Ne-a avertizat. A fost debandadă înainte de acel meci. Ciobotariu a făcut echipa şi jucători care trebuiau să joace nu au jucat. Le-am spus băieţilor că poate să fie şi minutul 100 că mingea aia nu o să intre în poartă. Îţi jur că aşa le-am spus. Nu mai jucam din inimă şi asta se întîmplă cînd nu joci din inimă.

După final, tu ai părut cel mai tare. I-ai îmbărbătat pe colegii tăi mai tineri. Dar, ai fost şi tu la un meci să cîştigi primul titlu…

– Ţi-am zis că ştiam rezultatul. Ştiam că nu vom bate. Da, i-am încurajat. Dar îţi dai seama ce însemna pentru mine un titlu…. Sînt de atîţia ani aici şi nu am cîştigat titlul. Doar asta îmi lipseşte. Îţi dai seama ce am simţit. Nu mai contează acum. Aşa, eu am un singur trofeu în România, Supercupa cu ASA în 2015. Pentru mine, faptul că am dat totul şi că am jucat în inimă pe unde am fost e cel mai important lucru.

Oamenii, mămăliga şi sarmalele

Te muţi în România după ce îţi închei cariera de fotbalist?

– Nu ştiu, nu m-am hotărît. Poate, vedem. Cum spune prietena mea, Andra, niciodată să nu spui niciodată (rîde).

Eşti ataşat de ţara noastră. Din 2008 eşti aici. Ce îţi place cel mai mult?

– Mămăliga (rîde). Nu, mămăliga şi sarmalele. Oamenii îmi plac cel mai mult. Mereu am avut o relaţie extraordinară cu oamenii de aici. Uneori mă simt cel mai norocos om aici.

1 trofeu a cîştigat Ousmane N’Doye în România: Supercupa în 2015 cu ASA

6 este numărul echipelor la care a jucat N’Doye în România (SC Vaslui, Dinamo, Astra, Săgeata Năvodari, ASA Tîrgu Mureş şi Cetate Deva)

27 de selecţii are Ousmane N’Doye în naţionala Senegalului

38 de ani a împlinit N’Doye pe 21 martie

ADVERTISEMENT