Sport

Gala Șahului Românesc, eveniment cu stil la Poiana Brașov. Cine sunt campionii la șah rapid și blitz

Un weekend special la Poiana Brașov a încheiat un an al schimbărilor în bine pentru șahul românesc. Au avut loc Campionatele Naționale de Șah Rapid și Blitz, dar și Gala Șahului Românesc, prima ediție.
13.12.2021 | 12:33
Gala Sahului Romanesc eveniment cu stil la Poiana Brasov Cine sunt campionii la sah rapid si blitz
Campionatul Național de Șah Rapid și Blitz și prima ediție a Galei Șahului Românesc au avut parte de o organizare perfectă la Poiana Brașov. Sursă foto: Facebook Federația Română de Șah
ADVERTISEMENT

Au fost nu mai puțin de 163 de jucători înscriși la start în competiția de Șah Rapid, secțiunea open, printre care și opt mari maeștri și 10 maeștri internaționali. Jucători de top din România, în frunte cu Constantin Lupulescu, dar și cele mai importante talente din noile generații.

Vladislav Nevednichy și-a adjudecat titlul național la șah rapid. Corina Peptan s-a impus la secțiunea feminin

Vladislav Nevednichy și-a adjudecat titlul la Șah Rapid, cu 7,5 puncte obținute în cele 9 runde disputate. “Vladik” a fost urmat în clasament de nu mai puțin de șapte jucători cu 7 puncte: Constantin Lupulescu, David Gavrilescu, Vlad Jianu, Mircea Pârligras, Gergely Szabo, Cristian Daianu și Badea Bela. Conform criteriilor de departajare, Lupulescu și Gavrilescu au ocupat locurile 2, respectiv 3 pe podium.

ADVERTISEMENT

La feminin au fost 40 de jucătoare care au luptat pentru titlul național. Corina Peptan s-a impus la șah rapid, cu 7,5 puncte. A fost urmată de Elena Cosma (7 puncte), Ciolacu Alessia (6,5 puncte) și Andreea Cosman (6,5 puncte). După departajare, locul 3 i-a revenit Alessiei Ciolacu.

Mircea Pârligras, campion național la blitz! A câștigat la criteriile de departajare în fața lui Constantin Lupulescu. Luminița Cosma, victorie la feminin

Duminică s-a trecut la un format de timp mai scurt: șah fulger (blitz). Mircea Pârligras și-a adjudecat titlul național, cu 7,5 puncte. Tot 7,5 puncte a obținut și Constantin Lupulescu, dar nu a fost ajutat de punctajul la criteriile de departajare. Și astfel s-a mulțumit cu medalia de argint. A fost egalitate între opt jucători pentru bronz, care în cele din urmă i-a revenit lui Iulian Șofronie.

ADVERTISEMENT

În proba de feminin la blitz, învingătoare a fost Luminița Cosma, cu 7,5 puncte. Pe podium s-au mai clasat Mihaela Sandu, medaliată cu bronz la recent încheiatul Campionat Eurpean pe Echipe, și Miruna Lehaci, o talentată junioare.

Au fost premiați cei mai buni jucători de șah din România. S-au oferit premii în bani, dar și vouchere la Grand Prix România, super turneul organizat în 2022

A urmat prima ediție a Galei Șahului Românesc, la care au fost premiați cei mai buni cinci juniori, cele mai bune cinci junioare, cei mai buni cinci seniori și cele mai bune cinci senioare.

ADVERTISEMENT
  • cele mai bune junioare: Miruna Lehaci, Ariana Bădică, Andreea Năstase, Lia Maria, Emma Crețescu
  • cei mai buni cinci juniori: Samuel Ghimpu, Andrei Negrean, Vladimir Sofronie, Matei Coicev și Andrei Filip.
  • cele mai bune senioare: Alessia Ciolacu, Mihaela Sandu, Irina Bulmaga, Corina Peptan, Luminița Cosma
  • cei mai buni seniori: Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, George Stoleriu, Ciprian Nanu, David Gavrilescu,

Au fost premii importante pentru cei mai buni șahiști români. În plus, cu toții au primit vouchere pentru etapele de Grand Prix care vor avea loc anul viitor în România, o competiție pusă la punct de noua conducere a Federației Române de Șah, care pune la bătaie premii substanțiale.

ADVERTISEMENT

Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah: “Proiectul de educație prin șah este unul de suflet pentru mine”

Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah, și-a exprimat entuziasmul cu privire la organizarea competiției, dar și pentru prima ediție a Galei Șahului Românesc. Așa cum ne-a obișnuit noua conducere a șahului românesc, organizarea a fost ireproșabilă, iar evenimentul a fost transmis live pe Facebook și Youtube.

Următorii ani se anunță extrem de importanți pentru șahul românesc, în condițiile în care Federația Română de Șah și-a prezentat deja proiectele ambițioase.

“Anul viitor avem proiecte importante, mari, pe care dorim să le facem la nivel național. Atât la nivel de vârf de performanță, cât și la baza piramidei. Și aici avem un proiect care este pentru mine de suflet, cel educație prin șah.

Șahul ajută extraordinar de mult copiii, accelerează mintea copiilor și ajută să fie mai buni, mai puternici, mai antifragili la toate aceste necunoscute pe care societatea noastră le oferă cu viteză. Anul viitor vom demara un proiect național de Educație prin Șah, cu proiecte pilot, cu Sprijinul Ministerului Educației”, a declarat Vlad Ardeleanu, Președintele Federației Române de Șah.

 

ADVERTISEMENT