News

Canalele din Veneția au rămas fără apă din cauza secetei. Situație incredibilă în Italia – Video

Canalele din Veneția au rămas fără apă din cauza secetei, scene pe care locuitorii și turiștii nu credeau să le vadă degrabă.
27.02.2023 | 08:26
Canalele din Venetia au ramas fara apa din cauza secetei Situatie incredibila in Italia  Video
Veneția a fost secată. Foto: Youtube
ADVERTISEMENT

Gondolele au fost lăsate pe margine, în timp ce canalele sunt secate. Autoritățile spun că ar fi nevoie de o ploaie de cel puțin 50 de zile ca lucrurile să reintre în normal pentru Veneția. Șanse mici ca acest lucru se întâmple, pentru că Italia se confruntă cu o secetă severă.

Gondole trase pe dreapta în Veneția din cauza secetei

Nu doar gondolele nu pot circula pe canal ci și taxiurile pe apă. Specialiștii spun că lipsa ploilor, dar și un sistem de înaltă presiune precum și curenții marini sunt cauza actualelor probleme. La acest lucru se mai adaugă multe săptămâni fără ploi în Italia.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că cel mai lung râu al Italiei are cu 61% mai puțină apă decât e normal, asta în condițiile în care Italia a fost lovită de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani în 2022. ”Ne aflăm într-o situație de deficit de apă care s-a acumulat încă din iarna 2020-2021. Avem nevoie de 50 de zile de ploaie”, a declarat climatologul Massimiliano Pasqui, reprezentant al Institutului Italian de Cercetare Științifică.

Între timp, meteorologii au anunțat temperaturi mai ridicate în vestul Europei față de perioada normală a acestei perioade, cu toate că în anumite zone ninge puternic, cum e și cazul României. De altfel, în țara noastră în ultimele 24 de ore meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme rea.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat, va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă, în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali, precum și la altitudini mai mari de 1700 m în Carpații Meridionali, unde vor fi intensificări ale vântului cu rafale de peste 90…100 km/h și viscol. În județele Suceava și Neamț vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă în medie de 10…12 cm.

În Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini sub 1700 m vor predomina ploile și vor fi depuneri de polei. În zonele joase din regiunile intracarpatice vor fi precipitații mixte, moderate cantitativ, iar în sud și sud-est temporar vor fi ploi ce vor avea caracter de aversă și pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice”, au transmis meteorologii.

ADVERTISEMENT

Totodată, specialiștii ANM au vorbit despre un cod portocaliu de ”ninsori abundente și strat de zăpadă consistent”, valabil în intervalul 26 februarie, ora 10:00 – 27 februarie, ora 15:00. ”În Munții Apuseni, în nordul Carpaților Orientali și în zonele submontane aferente va ninge abundent și se va depune strat consistent de zăpadă.

Local și temporar vântul va avea intensificări la altitudini mari, cu rafale de peste 70 km/h, va fi viscol, vizibilitate scăzută și zăpadă troienită”, a punctat ANM, cu mențiunea că vremea ar trebui să fie mai frumoasă zilele următoare.

ADVERTISEMENT

A fost menționat inclusiv intervalul 26 februarie, ora 18 – 27 februarie, ora 15, perioadă în care a fost anunțat un cod galben de ”ninsori însemnate cantitativ și strat de zăpadă”. ”În Banat, Crișana, Maramureș, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în jumătatea de nord a Moldovei va ninge și se va depune strat de zăpadă cu grosimi în general între 10 și 20 cm. Pe arii restrânse vor fi depuneri de polei”, au concluzionat meteorologii.

ADVERTISEMENT
Tags: