News

Cancelarul german recomandă prudență în sancțiunile asupra Rusiei. Scholz nu vrea să fie afectată conducta Nord Stream 2

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, recomandă Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii să fie prudente în ceea ce privește sancțiunile aplicate Rusiei și să ia în calcul consecințele acestora.
24.01.2022 | 08:23
Cancelarul german recomanda prudenta in sanctiunile asupra Rusiei Scholz nu vrea sa fie afectata conducta Nord Stream 2
ADVERTISEMENT

Contextul geopolitic actual se dovedește extrem de tensionat în contextul unui posibil conflict armat la granița de est a Ucrainei. În ultimele luni, NATO și aliații săi au anunțat că nu vor tolera o astfel de evoluție a situației și că vor impune sancțiuni drastice Rusiei.

Într-un interviu acordat publicației Sueddeutsche Zeitung, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a atras atenția asupra faptului că este nevoie de prudență în ceea ce privește măsurile pe care Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii le-ar putea lua împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT

”Prudenţa dictează alegerea măsurilor care vor avea cel mai mare efect, spre deosebire de cele care ar încălca principii convenite împreună”, a explicat Olaf Scholz în timpul interviului.

Cancelarul german îndeamnă UE și SUA să ia în calcul și efectele pe care sancțiunile economice și diplomatice care ar putea fi impuse regimului condus de Vladimir Putin le-ar avea asupra Occidentului, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

În timpul interviului, cancelarul german a ținut să sublinieze că Uniunea Europeană și Statele Unite pot să stabilească de comun acord un pachet de măsuri care să vizeze Rusia.

Cum poate fi afectat Occidentul de propriile sancțiuni împotriva Rusiei?

În eventualitatea unor violențe la granița estică a Ucrainei, Occidentul a declarat în repetate rânduri că va răspunde cu sancțiuni dure împotriva Federației Ruse. Aceste măsuri vor viza partea diplomatică, dar și partea economică.

ADVERTISEMENT

Sancțiunile impuse de occidentali ar putea viza funcționarea proiectului Nord Stream 2, o conductă de gaze naturale care ar urma să fie folosită pentru transportul de gaze naturale din Rusia direct către Germania.

O serie de sancțiuni împotriva Rusiei care să vizeze Nord Stream 2, în eventualitatea unei invazii în Ucraina, așa cum a anunțat ministrul de externe german, ar putea să ducă la o serie de consecințe care să afecteze statele occidentale.

ADVERTISEMENT

Mai exact, oprirea certificării gazoductului Nord Stream 2 ar putea accentua criza energetică care afectează statele de pe continentul european, inclusiv România.

Un context politic și militar tensionat

Interviul acordat de cancelarul german vine într-un moment extrem de tensionat din punct pe plan internațional, dar și pe plan intern. Mai exact, guvernul de la Kiev se declară nemulțumit de modul în care Germania se poziționează în raport cu sancțiunile care ar trebui aplicate Rusiei.

Situația de la granița Ucrainei a dus și la o serie de controverse pe plan intern în Germania. Mai exact, comandantul marinei, Kay-Achim Schönbach și-a dat demisia în urma unor controverse iscate de declarațiile despre Vladimir Putin și anexarea Peninsulei Crimeea.

ADVERTISEMENT