News

Când ar putea fi organizate alegerile locale. Anunțul premierului Ludovic Orban

24.04.2020 | 09:07
Cand ar putea fi organizate alegerile locale Anuntul premierului Ludovic Orban
Alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc la 28 iunie, dar acest lucru nu mai este posibil din cauza pandemiei de coronavirus, astfel că toate partidele își fac noi calcule pentru când ar putea fi organizate. Sursă foto: INQUAM PHOTOS Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc la 28 iunie, dar acest lucru nu mai este posibil din cauza pandemiei de coronavirus, astfel că toate partidele își fac noi calcule pentru când ar putea fi organizate.

Când ar putea fi organizate alegerile locale

Într-o intervenție la B1, premierul Ludovic Orban a înaintat o varinată pentru când ar putea fi organizate alegerile locale. El a precizat că Guvernul se gândește serios ca acestea să aibă loc în luna septembrie.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să vedem evoluţia epidemiei. Dacă primul val se va stinge spre 1 iulie, prognozele făcute de epidemiologi sunt că un al doilea val va fi posibil după luna octombrie”, a declarat Orban.

”Cred că am putea organiza alegerile locale în luna septembrie. Părerea mea este că trebuie organizate cu cât mai repede, cu atât mai bine. Evident, să fie într-adevăr posibile din punct de vedere al contextului epidemiologic. Vom vedea ce se va întâmpla”, a completat prim-ministrul.

ADVERTISEMENT

Orban vrea votul prin corespondenţă sau votul electronic la alegerile parlamentare

În cazul alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la sfârşitul acestui an, Ludovic Orban a spus că ar putea fi introdus votul prin corespondenţă, inclusiv în ţară, sau votul electronic.

”În mod normal, alegerile parlamentare trebuie organizate în data de 6 decembrie. Cam asta este data posibilă. Putem asigura o prezență semnificativă dacă adăugăm câteva modalităţi de vot: votul prin corespondenţă, inclusiv în ţară, sau votul electronic bine securizat”, a afirmat premierul.

ADVERTISEMENT

Șeful Executivului a precizat că în cazul în care va veni un al doilea val al epidemiei în toamnă vom fi mult mai bine pregătiţi şi dacă luăm măsuri corecte răspândirea virusului nu va fi atât de mare.

Data alegerilor locale ar putea fi stabilită de către Parlament și nu de către Guvern ca până acum. Prevederea se regăsește într-un proiect de lege inițiat de liderii a patru partide parlamentare de opoziție: Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), Kelemen Hunor (UDMR) și Victor Ponta (Pro România).

ADVERTISEMENT

Executivul a decis, totodată să prelungească mandatele aleșilor locali până cel  mai târziu 31 decembrie deoarece desfășurarea  alegerilor la termen, în luna iunie, nu mai poate avea loc din cauza epidemiei.

ADVERTISEMENT