News

Când ar putea intra România complet în Schengen. ”Urmează să vină și perspectiva aderării terestre”

După ce România și-a asigurat intrarea cu frontierele aeriene și maritime în Schengen, întrebarea care se pune este când va avea loc aderarea completă? Ce spun liderii UE.
31.12.2023 | 08:54
Cand ar putea intra Romania complet in Schengen Urmeaza sa vina si perspectiva aderarii terestre
Când ar putea intra România și cu transportul terestru în Schengen. Speranțe de la liderii UE. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este oficial: Consiliul UE a decis ca România și Bulgaria să intre în Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul de Interne, sâmbătă, 30 decembrie 2023.

Când ar putea intra România și cu transportul terestru în Schengen. Speranțe de la liderii UE

”Astăzi (n.r. sâmbătă), 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria.În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024.

ADVERTISEMENT

De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”, spune ministerul.

Ulterior acestui anunț, Austria a confirmat acordul cu România și Bulgaria privind ”Schengen Air”, intrarea fără control la frontieră pe calea aerului. Conform acordului, pe viitor, călătorii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre alte țări ale UE prin terminale internaționale. Pașapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul poliției.

ADVERTISEMENT
  • 31 martie 2024 – data la care toate controalele la frontierele aeriene vor fi eliminate

După această decizie istorică, România și Bulgaria urmăresc aderarea completă la spațiul de liberă circulație. De la liderii europeni vin, momentan, declarații pline de optimism.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a felicitat România şi Bulgaria pentru rezultatul obţinut. Acesta ne dă speranțe și spune că ”urmează să vină şi perspectiva transportului terestru” pentru intrarea deplină în Schengen.

ADVERTISEMENT

Felicitări României şi Bulgariei pentru extinderea Schengen pentru pasagerii din transportul maritim şi aerian. Un pas mult aşteptat pentru ca cetăţenii români şi bulgari să se bucure mai uşor de libertatea de circulaţie, urmând să vină şi perspectiva transportului terestru”, a scris Charles Michel, sâmbătă, pe X.

Europarlamentar român: ”Să sperăm că în următorul Consiliu JAI se va stabili şi o dată privind intrarea terestră”

La rândul său, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a catalogat decizia de sâmbătă drept ”un prim pas”. Ea promite sprijin în continuare pentru o integrare deplină în Schengen, şi cu frontierele terestre. Evenimentul ar putea avea loc în 2024.

ADVERTISEMENT

Într-o primă reacție după anunțul Consiliului European, eurodeputatul Eugen Tomac şi-a exprimat speranţa că în următorul Consiliu JAI se va stabili şi o dată privind intrarea terestră în Schengen a României.

Decizia luată astăzi (n.r. sâmbătă) de statele membre este una importantă, chiar dacă totul s-a desfăşurat într-o manieră diferită procedural faţă de celelalte decizii privind lărgirea spaţiului Schengen, când au fost primite alte state.

Să sperăm că în următorul Consiliu JAI se va stabili şi o dată privind intrarea terestră, pentru că aceasta este de fapt ceea ce aşteaptă milioane de cetăţeni români şi, evident, antreprenorii din România. Personal, mă bucură această veste, chiar dacă este doar un mic pas înainte”, a scris Tomac, sâmbătă seară, pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Tags: