News

Primele reacții după ce România a primit undă verde la Spațiul Schengen aerian și naval. Marcel Ciolacu: ”Am promis, am făcut”

Politicienii români au salutat sâmbătă decizia oficială a Consiliului Uniunii Europene de a primi România în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime
31.12.2023 | 07:42
Primele reactii dupa ce Romania a primit unda verde la Spatiul Schengen aerian si naval Marcel Ciolacu Am promis am facut
Politicienii români s-au grăbit să-și apropie victoria pentru aderarea la Schengen. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După mai bine de un an de negocieri, în special cu Austria în cazul României, dar și cu Olanda în cazul Bulgariei, cele două țări au obținut în final aderarea la spațiul Schengen, în primă fază doar cu frontierele aeriene și maritime, începând cu luna martie a anului viitor. Decizia a fost salutată la București drept o victorie a diplomației țării noastre.

Bucureștiul vede o victorie istorică pentru România

Președintele Klaus Iohannis a salutat sâmbătă seară decizia privind aderarea țării noastre la spațiul Schengen, cu frontierele aeriene și maritime în primă fază, subliniind că, în continuare, obiectivul prioritar al României rămâne acela de a aplica integral acquis-ul Schengen pentru a finaliza și ultima etapă, eliminarea frontierelor terestre.

ADVERTISEMENT

Important de notat totuși, șeful statului a evidențiat eforturile depuse de ministerele de Externe și Interne, portofoliile conduse de miniștri liberali. „Acest rezultat pozitiv de etapă se datorează implicării active a tuturor instituțiilor cu atribuții în materie, mai ales Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe.

Pasul făcut astăzi este unul în beneficiul cetățenilor români, care consolidează poziția României în rândul statelor membre, odată dobândit statutul de țară Schengen. România a fost și rămâne un furnizor de securitate, inclusiv în ceea ce privește protecția frontierelor externe ale UE”, a transmis președintele Iohannis.

ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a salutat și el decizia în unanimitate a Consiliului Uniunii Europene, subliniind că este o victorie „pentru acest Guvern”.

„Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică granițele aeriene și maritime și vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eșecuri și umilințe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces!”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Fostul premier și președintele PNL, Nicolae Ciucă a salutat și el aderarea României la Schengen evidențiind eforturile întregului Guvern, însă a subliniat implicarea liberalilor în atingerea acestui obiectiv strategic pentru țara noastră.

„Fiind vorba despre cel mai important obiectiv de țară după integrarea în Uniunea Europeană și în NATO, PNL a lucrat continuu pentru atingerea acestui proiect de țară. Toți miniștrii liberali ai Afacerilor Interne, ai Justiției și ai Afacerilor Externe din 2019 până azi au făcut din dosarul Schengen o prioritate. Acordul pentru ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime este o etapă foarte importantă și vom continua, în 2024, să lucrăm pentru un succes deplin”, a scris și Nicolae Ciucă pe Facebook.

ADVERTISEMENT

PNL și PSD s-au lăudat pentru aderarea la Schengen

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, consilier al premierului Marcel Ciolacu, a subliniat și el că aderarea României la Schengen, chiar dacă doar aerian și maritim în primă fază, reprezintă o victorie importantă.

„Prin intrarea pe calea aeriană, maritimă și consulară, România devine parte din mecanismele tehnice Schengen. Se face un pas important înainte, considerat de mulți imposibil după dezastrul înregistrat anul trecut și eșecul tuturor guvernelor din ultimii 13 ani.

Intrarea în spațiul Schengen demonstrează că atitudinea curajoasă afișată de premierul României, Marcel Ciolacu, a fost cea corectă și infirmă toate mesajele transmise de anti-europeni, care de fapt sunt doar o unealtă a unor interese anti-naționale. Drumul nostru spre integrarea totală în spațiul Schengen devine ireversibil”, a scris acesta.

Senatorul PSD, Lucian Romașcanu, care a menționat eforturile miniștrilor de externe și interne în această reușită pentru România a susținut că ea se datorează, în principal, negocierilor derulate de către premierul Marcel Ciolacu.

„În urma unor negocieri intense purtate de premierul Marcel Ciolacu, când foarte puțini mai credeau că e posibil, România face un pas important, meritat pe deplin: accesul în spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă și dreptul de a acorda viza Schengen pentru terți pentru aceste două căi. Este o reușită majoră, care nu poate fi minimizată oricât de rea este credința oponenților”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Au fost și multe reacții de felicitare pentru România și Bulgaria din partea liderilor europeni, de această dată lipsite de conotații politice evidente. Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a vorbit de o victorie pentru Europa, una care face Uniunea Europeană mai puternică.

„Felicitări cetăţenilor din România şi Bulgaria pentru aderarea la spaţiul Schengen, odată cu ridicarea controalelor la frontierele maritime şi aeriene. A durat mult timp. Aceasta face ca Uniunea noastră să fie mai puternică şi ca poparele noastre să fie mai în siguranţă. Europa uneşte”, a fost mesajul acesteia.

ADVERTISEMENT