News

Moment istoric pentru România! Consiliul UE a adoptat decizia de aderare la spațiul Schengen aerian și naval. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen

România și Bulgaria vor adera la spațiul Schengen pe cale aeriană și navală din martie 2024, se arată într-un document adoptat sâmbătă seara de Consiliul UE.
30.12.2023 | 23:35
Moment istoric pentru Romania Consiliul UE a adoptat decizia de aderare la spatiul Schengen aerian si naval Anuntul facut de Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen a salutat intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen pe cale aeriană și navală / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Consiliul UE a adoptat Decizia privind accederea în Schengen pe cale aeriană și navală a României şi Bulgariei, a anunțat ministerul român de interne, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă seara.

Consiliul UE a adoptat acquis-ul privind aderarea României și Bulgariei la Schengen aerian și naval

”Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria. În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene şi navale ale României începând cu luna martie 2024”, se arată în comunicatul ministerului de interne.

ADVERTISEMENT

Acesta este un prim pas către eliminarea totală a controalelor la frontiera terestră pentru cetățenii acestor state, încă din anul 2024, mai arată documentul citat.

Acordul politic cu Austria, semnat încă din 23 decembrie

Decizia Consiliului UE este însoțită de două declarații politice complementare: una trilaterială Austria – România – Bulgaria și alta individuală, a Comisiei Europene. Acestea prevăd măsuri de întărire a controlului la frontiere dar și un angajament pentru continuarea negocierilor legate de aplicarea acquis-ului integral Schengen, cu privire la frontierele terestre.

ADVERTISEMENT

”Atât Decizia Consiliului UE, cât şi declaraţiile politice care o însoţesc, reflectă acordul politic la care Austria, România şi Bulgaria au ajuns în 23 decembrie 2023. Ministerul Afacerilor Interne mulţumeşte Preşedintelui României, Prim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe, diplomaţilor, europarlamentarilor, parlamentarilor care au susţinut eforturile desfăşurate.

De asemenea, mulţumeşte tuturor partenerilor externi, Comisarului European, miniştrilor de interne austriac şi bulgar, Comisiei Europene, preşedinţiei spaniole, colegilor miniştrii din Consiliul JAI, precum şi celorlalţi parteneri publici şi privaţi cu care a interacţionat şi care au sprijinit acest demers”, se mai arată în comunicatul ministerului de interne.

ADVERTISEMENT

Ursula von der Leyen: ”O zi de mare mândrie pentru România”

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a salutat decizia Consiliului printr-un mesaj pe platforma X, în care a felicitat România și Bulgaria pentru efortul lor comun.

”Azi este o zi de mare mândrie pentru Bulgaria și România. Decizia de a ridica controalele aeriene și navale în privința României și Bulgariei reprezintă un pas înainte atât pentru ele cât și pentru spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

Ambele state au muncit din greu pentru a ajunge aici. Amândouă o merită. Ele vor face mai puternic spațiul Schengen”, a scris Ursula von der Leyen.

Klaus Iohannis: ”Obiectivul e de a aplica integral acquis-ul Schengen”

Și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin care apreciază pozitiv efortul MAI și MAE, care a dus la acest rezultat. El spune că obiectivul principal pentru România rămâne aderarea cu drepturi depline la spațiul Schengen.

”Decizia privind intrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024 este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi. Acest rezultat pozitiv de etapă se datorează implicării active a tuturor instituțiilor cu atribuții în materie, mai ales Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe.

În continuare obiectivul prioritar al României rămâne acela de a aplica integral acquis-ul Schengen, prin parcurgerea și a ultimei etape, respectiv eliminarea controalelor la frontierele terestre interne, așa cum prevede și Decizia Consiliului UE adoptată astăzi”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

ADVERTISEMENT