Fotbal intern

Când i s-a pus porecla „SMURD” lui Gigi Mulțescu. Bătuse pe Dinamo chiar în „Ștefan cel Mare”. N-a fost singura dată… Exclusiv

15.07.2020 | 23:22
Cand i sa pus porecla SMURD lui Gigi Multescu Batuse pe Dinamo chiar in Stefan cel Mare Na fost singura data Exclusiv
Când i s-a pus porecla „SMURD” lui Gigi Mulțescu. Bătuse pe Dinamo chiar în „Ștefan cel Mare”. N-a fost singura dată... Sursa foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Gigi Mulțescu a preluat pe Dinamo în cel mai greu moment al existenței clubului din Șoseaua „Ștefan cel Mare”, cu 7 meciuri înainte de finalul unui sezon care poate aduce o premieră nedorită în istoria de 72 de ani a „roș-albilor”, retrogradarea în Liga a II-a.

Antrenorul de 68 de ani s-a întors pe banca tehnică pe care a mai stat de 3 ori, în iulie 1990 – iunie 1991, martie – aprilie 2008 și iunie – septembrie 2013.

ADVERTISEMENT

Cunoscut drept un antrenor dificil pentru patroni pentru că nu se lasă călcat pe bombeu și își susține independența totală a deciziilor cu riscul demiterii, Gigi Mulțescu este „aureolat” cu porecla „SMURD” pentru capacitatea sa de a resuscita echipe aflate în „moarte clinică”. Cum este și Dinamo acum.

Când i s-a pus porecla „SMURD” lui Gigi Mulțescu. Bătuse pe Dinamo chiar în „Ștefan cel Mare”. N-a fost singura dată…

FANATIK l-a contactat pe Gigi Mulțescu pentru a afla „de la sursă” de unde i se trage porecla „SMURD” și tehnicianul dinamovist a părut derutat în primul moment…

ADVERTISEMENT

„Nici nu mai știu exact de când mi se tot spune așa… Cred că din 2012, când am luat Petrolul de pe penultimul loc… nu se prea înghesuia nimeni să preia echipa… și eu am avut curajul și am reușit să o salvez. Cred că un ziarist din Ploiești… Dima… Dina… mi-a zis prima oară «SMURD»”

Era martie 2012, Petrolul se afla pe locul 17, penultimul, cu 4 victorii, 7 egaluri, 12 înfrângeri, golaveraj – 11 (22-33), 19 puncte în 23 de etape, atunci când Gigi Mulțescu îl înlocuia pe Valeriu Răchită la echipa prahoveană.

A urmat un (re)tur de forță în care ploieștenii au făcut 14 puncte în cele 11 etape rămase, din 6 victorii, 2 egaluri și 3 înfrângeri, golaveraj +8 (20-12). Petrolul a urcat de pe 17 pe 14, primul loc care asigura supraviețuirea în prima ligă.

ADVERTISEMENT

În acea primăvară, Gigi Mulțescu a obținut o victorie pe cât de prețioasă tot atât de… surprinzătoare în „Ștefan cel Mare”: 3-1 cu Dinamo, deși „câinii” erau pe locul 2 și se băteau la titlu cu CFR Cluj, Steaua și Rapid.

La polul opus s-a situat înfrângerea din ultima etapă, 0-3 la Ploiești cu altă echipă apropiată sufletului său, Sportul Studențesc, retrogradată deja de pe locul 17. Este adevărat că Petrolul se salvase, la 4 puncte peste primul loc „fierbinte” care ducea în Liga a II-a…

ADVERTISEMENT

A bătut „câinii” în „Groapă” și a plecat cu… Salvarea!

Și apropo de Sportul Studențesc, „SMURDUL” Gigi Mulțescu și-a adus aminte de o altă perioadă foarte bună a sa, când s-a luptat la titlu cu echipa din Regie împotriva granzilor, pe atunci, Steaua, Rapid și Dinamo.

Era în 2006 și Gigi Mulțescu venea cu „studenții” săi în „Groapa” din Șoseaua Ștefan cel Mare” a „câinilor roșii”. De unde pleca cu… Salvarea!

„Dacă de poreclă nu-mi mai amintesc foarte bine când și cine mi-a dat-o, nu o să uit niciodată prima problemă de inimă avută pe stadion. O criză de extrasistole, când am bătut cu 5-4 pe Dinamo în «Groapă»… m-au luat cu Salvarea și am stat până a doua zi la spital”

„Era prin 2006, eram cu Sportul Studențesc pe locul 4, era Steaua, Rapid, Dinamo și noi. Și-am bătut pe Dinamo 5-4 în «Groapă» și am trecut peste ei, pe 3. Dar pe urmă am jucat cu Rapid și cu Steaua una după alta și ne-au făcut tăiței”

„Cu Steaua în Regie ne-a arbitrat Salomir (n.a. – Marian Salomir) și avea șort de-al lui Steaua la încălzire, mai e nevoie să spun ceva? Ne-a bătut cu 2-1, apoi am mers în Giulești și am luat 0-3… Am terminat pe locul 4… dar luasem echipa, la începutul returului, de pe locul 9”

Linia de clasament a lui Gigi Mulțescu în acel retur foarte bun, cu Sportul Studențesc, a fost 11 victorii, 1 egal, 3 înfrângeri (dintre care două în ultimele 3 etape, cele amintite chiar de el, cu Steaua și cu Rapid), 23 de puncte, golaveraj + 16 (34-18). Erau 16 echipe, se dădeau 2 puncte pentru victorie.

  • 26 de echipe a antrenat Gigi Mulțescu: Dinamo, Jiul Petroșani, Dacia Unirea Brăila, Astra Ploiești / Giurgiu, Poli AEK Timișoara, Petrolul Ploiești, Sportul Studențesc, SC Vaslui, „U” Cluj, Ceahlăul Piatra Neamț, Gaz Metan Mediaș, FC Voluntari, CSU Craiova, Autobuzul București, UTA, Rapid, FC Brașov, Progresul București, Delta Tulcea, Samsunspor (Turcia), Kayserispor (Turcia), Adanaspor (Turcia), Ankaragücü (Turcia), Gaziantepspor (Turcia), Al-Taawon (Arabia Saudită), Al-Ittifaq (Arabia Saudită)
ADVERTISEMENT