News

Când începe etapa a treia a campaniei de vaccinare. Anunțul de ultim moment al premierului Florin Cîțu

08.03.2021 | 14:39
Cand incepe etapa a treia a campaniei de vaccinare Anuntul de ultim moment al premierului Florin Citu
ADVERTISEMENT

Etapa a treia a campaniei de vaccinare va începe luna aceasta, deși era programată după data de 15 aprilie. Premierul Florin Cîțu a anunțat că a cerut ministrului Sănătății și lui Valeriu Gheorghiță pregătirea și începerea acesteia. 

Șeful Guvernului a precizat că demararea cu repeziciune a etapei a treia a campaniei de vaccinare se datorează numărului mare de doze de vaccin primite în luna martie. În țara noastră vor ajunge mai multe doze decât era preconizat.

ADVERTISEMENT

Totodată, prim-ministrul a explicat că a observat că sunt locuri libere pe platforma de vaccinare. El a menționat că i se pare normal ca acestea să poată fi ocupate de oamenii din categoria a treia, dacă cei din primele două nu doresc să se supună procedurii.

Când începe etapa a treia a campaniei de vaccinare. Anunțul de ultim moment al premierului Florin Cîțu

„În această lună vom începe şi etapa a treia de vaccinare. Am anunţat deja că vom primi 2,6 milioane de vaccinuri doar în luna martie. Țineţi minte că iniţial aveam toate vaccinurile până la finalul lunii martie ar fi trebuit să fie 2,4 milioane, deci avem mai multe vaccinuri decât anticipasem, dar este important să continuăm această campanie de vaccinare, de accea am cerut şi colonelului Gheorghiţă, şi ministrului Sănătăţii să pregătească şi dacă se poate să înceapă mai devreme această campanie de vaccinare etapa a treia”, a declarat luni Florin Cîțu, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

Premierul a precizat că, dacă se va menține ritmul actual de vaccinare, numărul de 10,4 milioane de persoane vaccinate poate fi atins mai devreme decât era estimat. Autoritățile preconizau că vom ajunge la imunizarea de masă în luna septembrie.

Florin Cîțu a adus precizări cu privire la situația din Timiș. Președintele Consiliului Județean se declarase nemulţumit de intrarea în carantină a Timişoarei, dar a menționat și că are nevoie de mai multe vaccinuri.

ADVERTISEMENT

„M-am uitat pe platformă, erau aproape 20.000 de locuri libere în Timişoara pentru vaccinare, deci nu se justifică cereri pentru vaccinuri în plus, ar trebui să fie folosite cele care sunt acolo şi nu-mi explic cum s-a ajuns la această situaţie, să ai 20.000 de locuri libere şi totuşi să fii carantinat,” a declarat Cîțu.

„Ori comunicarea nu este foarte bună, ceva se întâmplă şi cred că primarul Timişoarei, şi preşedintele Consiliului Judeţean ar trebui să comunice mai mult, să explice că sunt vaccinuri în Timişoara şi să se vaccineze. Din păcate, s-a ajuns aici pentru că nu au fost respectate regulile şi nu au fost nici sancţionaţi cei care nu le respectă. E foarte important ca de fiecare dată când cineva nu respectă regulile, să fie sancţionaţi dacă vrem să reducem rata infectărilor şi să revenim la normal”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Premierul a precizat că a cerut ca oamenii din etapa a treia să fie lăsați să se vaccineze în localitățile carantinate, dar și în zonele unde sunt cazuri pozitive și locuri libere pe platformă: „am cerut ca zonele cum sunt Timişoara, Iaşi sau zonele care sunt carantinate sau în zone unde avem cazuri şi avem locuri libere, să se permită măcar în aceste zone şi altor persoane”.

„Dacă la Timişoara sunt 20.000 de locuri libere şi cei care sunt în etapa 1 şi etapa a 2 nu vor să se vaccineze, atunci să permite celor din etapa a treia să se vaccineze. Este o nebunie să laşi locuri libere când sunt români care vor să se vaccineze. Atunci când avem locuri libere putem să lăsăm şi pe ceilalţi să se vaccineze,” a adăugat.

ADVERTISEMENT