Life

Când începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 2023. Care sunt zilele cu dezlegare la Pește

De când putem ține Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Ce zile cu dezlegare la pește sunt în această perioadă din calendarul ortodox?
08.06.2023 | 07:57
Cand incepe Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel 2023 Care sunt zilele cu dezlegare la Peste
Cât durează Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Sursa foto: Altarul Credinței
ADVERTISEMENT

Românii ortodocși se pregătesc de un alt post important din calendar, cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Această perioadă are loc la două luni după Postul Paștelui și este privită tot precum o posibilitate de iertare a păcatelor, prin abținerea de la anumite alimente. Când va fi permis consumul de pește?

Când începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Zilele cu dezlegare la pește

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu va dura foarte mult, doar 17 zile, spre deosebire de intervalul îndelungat din Postul Paștelui și al Crăciunului. În calendarul creștin ortodox apare că va începe săptămâna viitoare, din data de 12 iunie, și va ține până pe 28 iunie.

ADVERTISEMENT

În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu trebuie să se consume hrană de frupt, respectiv: carne, ouă, lapte sau brânză. Persoanele bolnave se pot abate de la regulă, fiindcă au nevoie de un regim special. În cele 17 zile de postire, trebuie și să ne abținem de la faptele rele și sunt prevăzute și intervale cu dezlegare la pește.

Dezlegarea la pește se referă la situația în care este permis să mâncăm acest produs și tot ce este făcut din el, precum icrele sau zacusca. Trei zile sunt valabile Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel: 18 iunie, 19 iunie și 25 iunie, potrivit crestinortodox.ro

ADVERTISEMENT

De ce este peștele un aliment care se poate consuma în post spre deosebire de carne, ouă, lapte sau brânză? Totul are legătură cu minunile pe care le-a făcut Iisus Hristos. Una dintre ele este momentul când a înmulțit peștii dintr-un coș, pescuiți de apostoli, în așa fel încât au ajuns pentru toată lumea și se mai spune că Fiul Lui Dumnezeu s-a hrănit cu pește fript când A înviat din morți.

De asemenea, în acest post este indicată și abținerea de la ulei sau vin, în anumite zile. Dezlegarea în cazul acesta s-a stabilit astfel: pe 13, 15, 20, 22 și 27 iunie, ceea ce înseamnă că sunt zilele în care se poate găti cu ulei și vin sau se poate gusta puțin din această băutură.

ADVERTISEMENT

Nu se fac nunți în post. Din ce motiv

Mare atenție pentru viitorii miri, nu se fac nunți în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Explicația este că se consideră un păcat împreunarea viitorilor soți într-o astfel de perioadă sau organizarea unor petreceri cu fast, la care de regulă se consumă și produse de frupt.

De ce trebuie să postim?

În cadrul unui interviu în exclusivitate pentru FANATIK, părintele Constantin Necula a motivat de ce este relevantă postirea pentru om. Mai exact, pentru a se regăsi pe sine și pentru a crea o conexiune mai profundă cu Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

”Ca să se regăsească pe sine, regăsindu-se pe sine , să se întăinuiască cu Dumnezeu. Cred că o complicăm prea mult când facem fișe de lectură la post. Postul stăpânește ca atare chiar și cei care mănâncă de dulce, că sunt bolnavi și avem cazuri suficient de multe sau copii, se apropie de Dumnezeu prin apropierea de sine. În post constați cât ești de bun, de atent sau de neatent, cum ajungi la Dumnezeu cunoscându-te mai bine pe tine”, ne-a explicat părintele Constantin Necula.

ADVERTISEMENT