Life

Când începe următorul post important din calendarul ortodox și cât durează. Ce nu trebuie să faci în acea perioadă

06.07.2020 | 10:48
Cand incepe urmatorul post important din calendarul ortodox si cat dureaza Ce nu trebuie sa faci in acea perioada
Când începe următorul post important din calendarul ortodox și cât durează. Ce nu trebuie să faci în acea perioadă. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Credincioșii din lumea întreagă țin în fiecare vară postul Sfintei Marii, unul dintre cele mai importante de peste an. Postul Adormirii Maicii Domnului are o perioadă de două săptămâni, anul acesta începând la finalul lunii iulie, mai exact pe 31.

Lăsatul secului are loc într-o zi de vineri creștinii ortodocși ținând post până la data de 14 august, urmând ca a doua zi, sâmbătă, 15 august, să aibă loc Adormirea Maicii Domnului, o sărbătoare extrem de importantă pentru creștinătate.

ADVERTISEMENT

Așadar, în perioada 31 iulie – 14 august are loc următorul post din calendarul ortodox. Potrivit unei tradiții populare acest post se mai numește și Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei.

Când este lăsatul secului pentru Postul Sfintei Marii

Reprezentanții Bisericii transmit că postul Sfintei Marii are rolul de a pregăti creștinii ortodocși pentru cele două praznice extrem de importante din luna august: Schimbarea la față (6 iulie) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

ADVERTISEMENT

Postul Adormirii Maicii Domnului are o importanță foarte mare pentru credincioși pentru că nu înseamnă doar renunțarea la anumite alimente, ci și renunțarea la păcat prin intermediul rugăciunilor închinate în perioada această către Divinitate.

De asemenea, postul este „înfrânarea de la toate mâncărurile sau, în caz de boală, numai de la unele, de asemenea și de la băuturi și de la toate cele lumești și de la toate poftele cele rele, pentru ca să fie milostiv Dumnezeu. Încă și pentru a ucide poftele trupului și a primi harul lui Dumnezeu…».

ADVERTISEMENT

Postul este o faptă de virtute, un exercițiu de înfrânare a poftelor trupului și de întărire a voinței, o formă de pocăință, deci mijloc de mântuire”, potrivit doxologia.ro.

Ce nu este bine să faci în perioada Postului Sfintei Marii

Postul Adormirii Maicii Domnului vine cu o serie de tradiții și obiceiuri, ca la orice mare sărbătoare de peste an. Potrivit rânduielilor Bisericii în zilele de marți și joi se consumă legume fierte, fără untdelemn, în timp ce sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în ziua în care este sărbătorită Schimbarea la Față, adică pe 6 august, credincioșii au dezlegare la pește. În plus, în zilele de miercuri și vineri se ține post.

Ce nu trebuie să faci în perioada 31 iulie – 14 august: 

  • nu se mănâncă alimente de origine animale, așadar nu se consumă ouă, carne și lactate
  • nu se fac nunți, botezuri sau alte petreceri mari
  • se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb
  • dormitul pe prispă este, de asemenea, interzis perioada asta
  • nu se vorbesc de rău persoanele din jur și nu se înjură
  • nu se săvârșesc păcate cu vorba, cu fapta, dar nici cu gândul.

 

 

 

ADVERTISEMENT