Life

Când pică Blue Monday, cea mai deprimantă zi din an, în 2024: „Poate fi dificilă pentru sănătatea mintală”

În luna ianuarie, oamenii se confruntă cu cea mai tristă zi din an, denumită și Blue Monday. Ce spun experții despre această zi?
11.01.2024 | 10:20
Cand pica Blue Monday cea mai deprimanta zi din an in 2024 Poate fi dificila pentru sanatatea mintala
Când pică Blue Monday, cea mai tristă zi din an/ sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

În cea de-a treia zi de luni din luna ianuarie pică Blue Monday, considerată cea mai tristă zi de peste an. Anul acesta va pica pe data de 15 ianuarie. Experții au analizat această zi ‘nefastă’ și susțin că într-o astfel de zi ne putem confrunta cu sentimente de tristețe profundă și lipsa totală a energiei.

Când pică Blue Monday, cea mai tristă zi din an

Pe 15 ianuarie 2024 va avea loc Blue Monday, cea mai deprimantă zi a anului. Specialiștii spun că popularitatea acestei zile îi poate afecta pe cei care suferă de depresie. Cele mai multe persoane se confruntă cu gânduri triste, după sărbătorile de iarnă, și nu reușesc să mai treacă de ele. A treia zi de luni din ianuarie este cea mai deprimantă din an, așa că este denumită „Blue Monday” sau „Lunea tristă”.

ADVERTISEMENT

De unde provine termenul Blue Monday

În urmă cu aproape 20 de ani, mai precis în anul 2005, compania britanică de turism, Sky Travel, a fost cea care a dat numele acestui concept. În plus, psihologul britanic Cliff Arnall este cel care a pus bazele ‘ecuației’ pentru stabilirea celei mai triste zile din an.

Acesta a constatat că a treia zi de luni din ianuarie este momentul în care mulți oameni se confruntă cu dificultăți mari, iar starea lor generală este una foarte proastă. În anul 2017, psihologul a precizat că Blue Monday de la acea vreme „ar putea fi cea mai albastră din toate timpurile“.

ADVERTISEMENT

De vină ar fi fost Brexit și alegerea lui Donald Trump ca președinte al Americii, de la vremea respectivă. Acest concept, însă, nu a fost aprobat de date științifice nici până în ziua de astăzi. Cu toate acestea, s-au luat în considerare mai mulți factori precum vremea, numărul de ore petrecute la locul de muncă, dar și numărul de zile scurse de la prima zi de salariu.

„În primul rând, ecuația nu a fost rezultatul unui studiu psihologic realizat de un laborator de renume, ci a fost realizată de o companie de turism, care a căutat apoi un psiholog care să își pună numele pe ea, pentru a o face să pară credibilă. Ea combină lucruri care nu au nicio modalitate cuantificabilă de a fi combinate”, a declarat Dr. Dean Burnett, profesor din Țara Galilor.

ADVERTISEMENT

Cei care suferă de depresie sunt afectați de Blue Monday

Din păcate, persoanele care suferă de tulburări psihice pot resimți din plin Blue Monday. Oamenii care se confruntă cu depresie se pot simți tot mai rău în această zi. În România, 1% din populație suferă de depresie, iar experții susțin că este vorba despre o subraportare. În plus, în pandemie existau peste 500.000 de persoane care sufereau de această afecțiune.

„Articolele sau știrile pe care le vedem despre o astfel de zi îi pot afecta pe cei care suferă de o formă de depresie, pentru că se raportează la această situație, iar persoanele se pot identifica cu situația prezentată. Este un element în plus care poate destabiliza anumite persoane”, a precizat psihologul Mariana Mihalache.

ADVERTISEMENT

„Sunt foarte multe persoane cu depresie în România sau cu anumite forme, aspecte ale depresiei. Cred că undeva peste 20% din populație prezintă stări subclinice care nu sunt de diagnosticat sau de tratament, dar care se pot amplifica de anumite aspecte ale vieții. Mai ales tinerii și persoanele peste 55 de ani sunt afectați”, a mai afirmat psihologul.

ADVERTISEMENT
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant