Life

Când poţi ajunge la închisoare fără să faci nimic. Un an de zile poți sta în spatele gratiilor dacă te uiți la o persoană aflată în pericol fără să o ajuți

Nimeni nu își dorește să ajungă la închisoare, însă cu toate acestea, există posibilitate să ajungem acolo fără ca măcar să facem nimic. Cum este posibil acest lucru?
11.03.2023 | 14:51
Cand poti ajunge la inchisoare fara sa faci nimic Un an de zile poti sta in spatele gratiilor daca te uiti la o persoana aflata in pericol fara sa o ajuti
Când poţi ajunge la închisoare fără să faci nimic. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Câți dintre noi cunoscut în totalitate legislația penală din România? Există o faptă care se pedepsește cu închisoare, iar cu siguranță mulți vor rămâne surprinși în momentul în care vor afla despre ce e vorba. Cel mai rău este că o persoană poate ajunge să stea chiar și un an în spatele gratiilor.

Gestul care te poate trimite la închisoare

Știai că legea din România pedepsește o persoană pentru lipsa de reacție? Cum este posibil acest lucru? Dacă ți s-a întâmplat să mergi pe stradă și să vezi o persoană aflată în pericol pe care decizi să nu o ajuți ori să nu alerteze autoritățile, atunci riști să ajungi în închisoare.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte legislația aflată în vigoare spune că o persoană care nu face nimic pentru a ajuta o altă persoană poate să primească o amendă generoasă, sau, în cel mai rău caz, poate ajunge chiar și la închisoare. În ceea ce privește modul de reacție, o persoană poate oferi ajutor fie prin alertarea autorităților, fie prin intervenție, în funcție de caz.

Această regulă se aplică atunci când viața unei persoane este în pericol, iar aceasta nu se poate salva de una singură. Astfel, se presupune că intervenția unui martor ar putea fi un gest care ar putea salva o anumită persoană aflată într-o astfel de situație dificilă.

ADVERTISEMENT

Ce spune, de fapt, legea

”Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunța de îndată autoritățile de către cel care a găsit o persoană a cărei viață, integritate corporală sau sănătate este în pericol și nu are putința de a se salva”, este fapta care, potrivit Codului penal, se pedepsește chiar și cu închisoare.

Ce mai trebuie să știm despre această lege? În primul rând cei care se află în postura de avea o lipsă de reacție într-o astfel de situație se pot alege cu o pedeapsă de la trei luni și chiar și până la un an de închisoare. De asemenea, există și posiblitatea de a te alege doar cu o amendă penală.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat faptul că această pedeapsă nu se aplică în cazul în care o persoană își pune viața în pericol pentru a interveni și pentru a o salva pe cealaltă, astfel că este necesar să vedem în ce postură suntem în momentul în care alegem să nu oferim o reacție în fața unei astfel de situații.

Menționăm faptul că nu de puține ori, în România au existat situații în care anumite persoane nu au intervenit, deși unii oameni ar fi putut fi salvați. Pe de altă parte, au existat și momente în care alții ar fi putut să se pună în mare pericol, sau au intervenit prea târziu.

ADVERTISEMENT

Cel mai recent caz este cel al femeii care a fost ucisă de câini în zona Lacul Morii. Cu doar câteva luni înainte ca aceasta să își găsească sfârșitul a fost atacată din nou, iar unele persoane au intervenit și au salvat-o la timp. De cealaltă parte, a doua oară, oamenii au intervenit mult prea târziu.

ADVERTISEMENT
Tags: