News

Când se deschide sezonul estival în Grecia și Bulgaria! Litoralul românesc, în continuare „pe hold”

29.04.2020 | 15:32
Cand se deschide sezonul estival in Grecia si Bulgaria Litoralul romanesc in continuare pe hold
ADVERTISEMENT

Autoritățile din țările vecine au luat o primă decizie legată de deschiderea sezonul estival. Astfel, Grecia și Bulgaria nu au mai stat pe gânduri și au anunțat măsuri de relaxare, măsuri care ar putea aduce în curând turiști pe litoral!

Când se deschide sezonul estival în Grecia și Bulgaria!

Nu același lucru se întâmplă în România. Deși agențiile de turism, hotelierii și toți cei implicați în domeniu așteaptă cu interes un prim semn din partea guvernanților, lucrurile sunt deocamdată pline de neclarități.

ADVERTISEMENT

Cu doar câteva zile în urmă, președintele Klaus Iohannis a anunțat și el o relaxare. Românii urmau să circule liber după data de 15 mai și agenții de turism chiar au spus că oamenii au început să se intereseze serios de concedii.

Litoralul românesc, în continuare „pe hold”

Doar că, lucrurile au fost stopate tot de șeful statului. Klaus Iohannis a anunțat că de la data mai sus amintită, starea de urgență dispare, hotelurile ar urma să se deschidă, dar oamenii nu vor putea să plece într-un alt oraș.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, concediile sunt în continuare „pe hold”, agențiile de turism au făcut la loc comanda, în timp ce hotelierii de pe litoral au rămas într-o mare de întrebări.

Lucrurile se schimbă mult, dacă privim la măsurile anunțate de greci. Chiar în aceeași zi, de la aceeași oră cu președintele României, premierul elen Kyriakos Mitsotakis a anunțat ferm că “Luna mai nu este luna martie” și “We Stay Home” devine “We stay safe” .

ADVERTISEMENT

Concret, șeful Executivului de la Atena a precizat că turismul în Grecia revine la normal, începând cu 4 mai, gradual. Mai exact, de la această dată, nu se mai dă SMS atunci când vrei să ieși din casă. Te poți deplasa liber, doar în județul de reședință.

Se deschid majoritatea magazinelor. În piețe se merge la jumătate din capacitatea maximă. Purtarea măștii este obligatorie în spații închise, în timp ce în autoturisme au voie numai 3 persoane.

ADVERTISEMENT

Plajele rămân închise, dar poți merge să faci sport. Acestea se vor deschide mai târziu, în funcție de evoluția pandemiei. Și bisericile se deschid, dar oamenii se pot duce începând cu 17 mai și se supun unor reguli stricte.

Pe 11 mai începe școala pentru cei din ultima clasă de liceu. La o săptămână distanță, se deschid grădinile zoologice si grădinile botanice, dar și siturile arheologice și casele de pariuri.

De pe 17 mai, se poate circula între județe, dar cel mai probabil că spre insule vor putea să traverseze doar localnicii. De la 1 iunie se deschid hotelurile care funcționează tot anul, mall-urile, însă fără sectorul de food court.

De asemenea, se deschid restaurantele, cafenele, baruri, dar toate trebuie să aplice câteva condiții dure. La masă vor fi maximum 4 persoane. Ospătarii vor purta mănuși și mască. Vor fi 2 metri distanță între mese și amenzi foarte mari pentru cei care nu respectă regulile de distanțare fizică între clienți.

Deocamdată, oficialii au omis să anunțe concret ce era mai important: care este data la care hotelurile sezoniere pot sa primească turiști.

„Toată lumea este în așteptare. Dacă reîncepe turismul din iunie o să fie ok. Dacă se mai așteaptă o lună, atunci o să fie o problemă. Din iulie e prea târziu”, a spus pentru FANATIK un român stabilit în insula Thassos și care prestează în domeniu.

„Au tot apărut zvonuri – pașaport de sănătate, distanțare pe plajă, terase doar în aer liber nu spații închise. Nu e nimic oficial deocamdată”, a mai spus acesta.

Autorităţile bulgare n-au mai stat pe gânduri și au precizat că vor să deschidă la 1 iulie sezonul turistic estival. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul turismului bulgar, Nikolina Anghelkova.

“Criza din domeniul turismului are un caracter fără precedent. Este important să unim eforturile guvernului, autorităţilor locale şi reprezentanţilor businessului pentru a ieşi din această criză.

Bulgaria are posibilităţi turistice bogate, de aceea sper că în final această criză ne va face pe toţi mai puternici. Din 15 iunie, şi posibil chiar mai devreme, vor începe pregătirile, iar de pe 1 iulie intenţionăm să deschidem sezonul turistic estival”, a spus Anghelkova.

Aceasta a subliniat că turismul este o parte importantă a economiei bulgare, iar pentru a restabili domeniul Bulgaria se va orienta în acest an spre dezvoltarea turismului intern.

 

ADVERTISEMENT