Life

Când se face curățenia de Paște. Doar până la această zi nu este păcat

Creștinii ortodocși au intrat deja în Săptămâna Mare, gospodinele fiind pregătite pentru curățenia sărbătorilor pascale, care vestesc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
18.04.2022 | 13:52
Cand se face curatenia de Paste Doar pana la aceasta zi nu este pacat
Curățenia de Paște. Când se face și când trebuie să te oprești. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Săptămâna Patimilor este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri, femeile gândindu-se tot mai mult la curățenie și până când se poate face fără să atragă asupra lor rele. Așadar, când se face curățenia de Paște?

Curățenia de Paște. Când se face și când trebuie să te oprești

Este o perioadă sfântă, numită și Săptămâna Patimilor pentru că amintește de patimile lui Iisus Hristos dinaintea răstignirii. Fiecare zi este marcată de obiceiuri, tradiții și superstiții, printre care se numără și cele legate de curățenie.

ADVERTISEMENT

Pe lângă faptul că credincioșii țin post perioada aceasta și fac pregătirile pentru Paște, fiecare zi este concentrată pe o anumită activitate. Mai exact, până în Joia Mare femeile trebuie să ducă la bun sfârșit mai multe sarcini.

Se spune că Lunea Marea este ziua în care gospodinele încep curățenia de Paște. Este momentul în care se aerisesc toate încăperile casei pentru a fi scoase afară relele de peste iarnă.

ADVERTISEMENT

„Să nu te prindă Paştele în necurăţenie, că te blesteamă casa!” este una dintre vorbele care circulă în popor.

A doua zi din Săptămâna Patimilor, Marțea Mare este legată tot de curățenie. Femeile trec la aspirarea covoarelor din casă, spală geamurile și podelele. Așadar, gospodăriile se pregătesc intens pentru Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului.

ADVERTISEMENT

O veche tradiție populară ne amintește și care este ultima zi de curățenie. Mai exact, până la Miercurea Mare nu este păcat că te ocupi de gospodărie. În această zi, femeile din casă pot spăla sau călca rufe.

Mai mult decât atât, se mai spune că în această zi bărbații ar trebui să pună umărul la treabă, în special la muncile din gospodările. Miercurea Mare este ultima zi în care se mai poate face curățenie.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă în restul zilelor din Săptămâna Patimilor

Credincioșii știu că ultimele zile din Săptămâna Mare sunt pentru alte treburi. În Joia Mare gospodinele de pretutindeni vopsesc ouăle și coc cozonacii și pasca. De asemenea, este ultima zi în care se mai pot pomenii morții înainte de Paște.

Femeile merg la slujba de la Biserică și apoi împart bucate pentru liniștea sufletelor celor trecuți în neființă. O veche tradiție populară ne amintește că bărbații sunt cei care se ocupă cu aprinderea focului în curți.

Se mai spune că în noaptea dintre miercuri și joi se deschid mormintele şi sufletele moţilor se întorc acasă. Acesta este motivul pentru care oamenii aprind focuri și în cimitire, totul pentru întâmpinarea celor trecuți în neființă. În Joia Mare, oamenii merg la biserică pentru spovedanie şi împărtăşanie.

Vinerea Mare este o zi marcată de post negru, nu se găteşte şi nu se fac treburi în gospodărie. În felul acesta nu atragi boli și totul anul îți va merge bine. Totodată, oamenii merg seara la Biserică, la Denie.

Sâmbăta Mare este ziua în care se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște și se pregătesc hainele pentru Noaptea Învierii, care trebuie să fie noi. Spre seară toți credincioții pornesc în liniște spre biserică pentru a lua Lumina Sfântă.

Duminica Paștelui este un motiv de sărbătoare pentru toată lumea, dar și pentru sufletelor celor morți. Se dă de pomană în această zi și se aprind lumânări la cimitir.

ADVERTISEMENT