News

Când se inaugurează primul spital social din România. ”Nu mai plânge, Veronica dragă!”

Primul spital social din România va fi inaugurat în curând și totul a fost posibil datorită oamenilor care au decis să doneze pentru acest proiect de suflet.
11.02.2024 | 12:12
Cand se inaugureaza primul spital social din Romania Nu mai plange Veronica draga
Când se inaugurează primul spital social din România. ”Nu mai plânge, Veronica dragă!”
ADVERTISEMENT

Spitalul va fi dedicat unei femei care a murit de cancer și va fi inaugurat la Iași. Aici, părintele Dan Damaschin, cel ce a ajutat până acum mii de copii și mame, a strâns donații pentru a ridica acest spital. Va avea zeci de specializări, aparatură performantă și chiar farmacie.

Când se inaugurează primul spital social din România. ”Nu mai plânge, Veronica dragă!”

Inclusiv medicii care vor munci aici vor face voluntariat sau vor fi plătiți din donații. Important de reținut, oamenii săraci și nevoiași se vor putea trata gratis. Spitalul se numește Veronica, după o mamă care a murit pentru că nu avea asigurare de sănătate.

ADVERTISEMENT

Părintele își aduce aminte de ultima discuție avută cu femeia în urmă cu 3 ani, la scurt timp înainte ca Veronica să își dea duhul. ”Hai, nu mai plânge, Veronica dragă. Nu mai plânge”, îi transmitea preotul, în timp ce femeia răspundea, cu ochii în lacrimi: ”Nu mai pot!”.

Femeia avea cancer și nu a putut fi tratată pentru că nu avea asigurare de sănătate. A lăsat în urmă cinci copii orfani, iar partea proastă e că astfel de tragedii sunt tot mai dese. Revoltat de situație, părintele Dan Damaschin a construit primul spital social din țară, într-un hotel din Iași.

ADVERTISEMENT

A primit donație hotelul în valoare de 800.000 de euro, după care a mai strâns 1,5 milioane de euro pentru a renova și dota spitalul cu tot ce e nevoie. Toți banii au venit din donații, din partea unor oameni care au vrut să ajute.

”S-a lucrat în mod intens, a fost o reparaţie capitală, s-a schimbat acoperişul, toată clădirea a fost recompartimentată. S-a băgat milioane de kilometri de cablu, instalaţii de cea mai bună calitate. În momentul de faţă suntem la ultimele reglaje. Spitalul are cinci nivele şi va cuprinde toate specialităţile medicale, inclusiv aparatură de ultimă generaţie şi spitalizare de zi”, a transmis părintele.

ADVERTISEMENT

Spitalul social din Iași este aproape de inaugurare

Preotul a explicat de ce a ales să denumească acest spital Veronica, după femeia care l-a impresionat. ”Celebra secţie de imagistică, care va purta numele Veronica. Aici avem cele mai valoroase aparate din clinică. Pachetul CT- RMN trece de 1 milion şi 400 de mii de euro. Dacă adăugăm şi ecografe 200 de mii de euro”, a explicat preotul.

Interesant, săracii vor avea parte și de asistență stomatologică gratuită. ”Suntem în secţia de stomatologie, aici unde cred că vom bate record mondial la pacienţi, la zâne măseluţe, la schimbat plombe şi extracţii dentare. Avem un frumos cabinet de radiografie dentară, dincolo, în camera alăturată”, a povestit părintele, mândru de realizarea sa.

ADVERTISEMENT

Spitalul va mai fi dotat cu o cameră de recoltare analize, o capelă și o farmacie. Mai mult, pacientul va pleca acasă cu un diagnostic, tratament luat din farmacie și o masă caldă, toate primite pe gratis. Dacă totul va decurge conform planului, spitalul ar trebui să fie inaugurat până la finalul lunii februarie, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: